بر اساس استانداردهای قانونی، کمپ های ترک اعتیاد باید در یک مکان آرام، بدون هیاهو و صداهای کاذب و داروها و وسایل کاملا مجاز میزبان افراد معتاد باشند.
کارشناسان معتقدند مشکلاتی مانند دورماندن از درمان های روز دنیا، نبود تنوع در شیوه های درمانی و مدت درمان ها، گرایش به سود اقتصادی و ورود افراد غیرمتخصص به کادر اجرایی کمپ های ترک اعتیاد، باعث افت کیفیت آنها شده است.
اما بر اساس آنچه که در موافقتنامه اصولی سازمان بهزیستی آمده، کمپ های ترک اعتیاد باید با دریافت مجوز از سازمان بهزیستی و در محیط های بهداشتی و معتبر به همراه استقرار پزشک و مددکار و روانپزشک اجتماعی تاسیس شود.
این مساله به این معنا است که هر کمپ ترک اعتیاد بدون اخذ مجوز از سازمان بهزیستی در هر نقطه از کشور دایر شود، مکانی غیرقانونی خواهد بود.
در بازدید میدانی خبرنگار مهر از کمپ های ترک اعتیاد اسدآباد آنچه بیشتر به چشم می خورد بی توجهی به رعالیت استانداردها بود بطوری که چندان از مکان آرام، بدون هیاهو و صداهای کاذب و داروها و وسایل کاملا مجاز خبری نبود.
زخمهای دست مرهمی برای دل زخمی من هستند
یکی از افراد در حال ترک در این کمپ ها در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه جایجای دست من آثار تزریق مواد مخدر را دارد اما همه اینها نسبت به زخم دلم مانند قطره به دریا است و وقتی به نگاه به زخمهای دستم کمی دلم آرام میگیرد، گفت: رفتار مانوران کمپ مصالحت آمیز است و بهداشت در این کمپها خوب است اما تا رسیدن به حد ایده آل فاصله زیادی دارد.
یکی دیگر از معتادان در حال ترک که در بین انگشتان خود حرفهای انگلیسی را خالکوبی کرده است میگوید: سالها دل به دختری بسته بودم اما پس از مدتی مشکلی بر سر راه ما پیش آمد که زندگیام را تغییر داد و برای همیشه فرد موردعلاقهام را از دست دادم که برای تسکین درد خود با کمک رفقای ناباب خود بهسوی اعتیاد کشیده شدم.
وی با بیان اینکه دوست ناباب تمام زندگی مرا گرفت و آن را نابود کرد، گفت: دوستم خود را از قائله اعتیاد دور نگه داشته است.
کمپها با مجوز بهزیستی راهاندازی میشوند
رئیس اداره بهزیستی شهرستان اسدآباد نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر گفت: کمپها مراکز اقامتی کوتاه مدتی هستند که پس از اخذ مجوز از اداره بهزیستی معتادین را تحت درمان کوتاهمدت قرار میدهند.
اکبر احمدی یادآور شد: برنامههای درمانی کمپهای ترک اعتیاد کمتر از یک ماه است و بهطور کامل تا 21 روز به طول میانجامد و در صورت وجود مشکلات حاد در برخی از موارد فرد معتاد در بیمارستانها بستری میشوند.
وی عنوان کرد: مراکز با ایجاد یک محیط ایزوله و عاری از هرگونه مواد مخدر برنامههای 12 قدم خود را با تأمین نیازهای حیاتی یک معتاد به اجرا درمیآورند.
وی اضافه کرد: فرایندی که در کمپها یا مراکز دارو درمانی جاری است بیشتر یک عمل برای سمزدایی است تا درمان واقعی،لذا بازگشت این افراد به مصرف مجدد بسیار محتمل است مگر آنکه فرد معتاد پیگیر بهبودی خود از طریق برنامههای انجمن معتادین گمنام پیگیری کند.
اکبری اظهار کرد: شرکت در جلسات NA برای عموم مردم رایگان است اما افراد ترک کرده میتوانند با حضور در این جلسات برای همیشه از مواد مخدر به دور باشند.
کمپها توان مالی برای استخدام پزشک را ندارند
فرماندار اسدآباد نیز در این خصوص نبود پزشک در کمپها را یکی از اصلیترین مشکلات کمپها عنوان کرد و گفت: کمپهای توانایی مالی برای استخدام پزشک را ندارند.
مسعود بکایی توسعه بهداشتی کمپ را مهم ارزیابی کرد و افزود: توسعه بهداشتی و افزایش امکانات رفاهی بر اثر بخشی بیشتر درمان معتادان کمک میکند.
فرماندار اسدآباد محیط مناسب را یکی از مهمترین اصول اساسی برای ترک اعتیاد دانست و بیان کرد: امنیت و آرامش در کمپهای ترک اعتیاد موجب میشود که خانوادهها با رغبت بیشتری برای سپردن فرزندان خود به این کمپها اقدام کنند.
وی عنوان کرد: یکی از وظایف دولت حمایت از معتادین در حال ترک است که در همین راستا در مناطق آلوده شهرستان کمپهای جدیدی ایجاد و توسعه خواهیم داد.
بکایی یکی از مشکلات کمپهای ترک اعتیاد را نبود پزشک به صورت دائم دانست و ادامه داد: متأسفانه این کمپها قدرت و توان مالی برای استخدام پزشک ندارند که بتواند بهصورت دائم پزشکی را در کمپ برای مداوای معتادان داشته باشند.
یارانه درمان به افراد در حال درمان تعلق میگیرد
کارشناس بهزیستی شهرستان اسدآباد نیز گفت: به افراد بیبضاعت که توانایی مالی ندارند یارانه درمان تعلق میگیرد که این یارانه در بحث آموزش نیز کمکی برای افراد در حال ترک خواهد بود.
حسین رحمانی افزود: هر کمپ ماهیانه بهطور میانگین 30 نفر را ترخیص میکند که از ابتدای سال 93 تاکنون بیش از 500 نفر در کمپهای ترک اعتیاد شهرستان اسدآباد دورههای درمان را گذراندهاند.
وی بیان کرد: در صورت داشتن شرایط خاص پس از تکمیل دوره درمان به افراد نیازمند فاقد شغل وام خوداشتغالی داده میشود.
مراقب جوانان خود باشیم
در زمان کنونی اعتیاد یکی از عوامل بسیار مهم از هم پاشیدن خانوادهها است که ضعف اطلاعات و آگاهی والدین در مورد مواد اعتیادآور در سطح پایینی قرار دارد و جوانان باید خود مراقبتی را سرلوحه کار خود قرار دهند چراکه اعتیاد دامی برای جوانان است که تاکنون هزاران نفر براثر بیاحتیاطی و بیخردی در این دام افتادهاند.
وظیفه حفاظت از فرزندان در مقابل مواد مخدر تنها بر عهده پدر خانواده نیست بلکه وظیفه مادران از جهت پیشگیری از مصرف مواد مخدر در فرزندان خود بیشتر از همسران خود است چراکه مادران زمان بیشتری را در کنار فرزندان خود سپری میکنند.
خانوادهها با افزایش سطح آگاهیهای خود در مورد انواع مواد مخدر و قرصهای روانگردان و اطلاع از نشانههای آن راحتترمیتوانند مانع اعتیاد فرزندان خود شوند.
دیدگاهها