به گزارش نافع به نقل از رودآور؛ روز ۱۵ مهرماه از سوی شورای فرهنگ عمومی کشور و با هدف ارج نهادن به روستا و فرهنگ روستایی، به نام روز روستا، نامگذاری شده است.
روستا، یادآور زندگانی سرسبز و با نشاط، کار و تلاش است.تلاش روستاییان در هر صبح که از خواب بر می خیزند همنوا با صدای طبیعت، در پاکی و صمیمیت نور خورشید، هر انسانی را سزنده و شاداب می کند.
بی تردید روستاها را باید رگ حیات کشور دانست و تداوم حیات روستا توسعه پایدار و حیات کشور را تنضمین می کند.
طرح بهسازی روستاها و سیاست ایجاد تحول در مناطق روستایی با این دیدگاه که بتوان سکونتگاههای روستایی را آنقدر رشد داد که خود بهعنوان مراکز جمعیتی مناسب، تمایل به مهاجرت را در افراد از بین برده و بهدنبال تبدیل شدن به شهر هم نباشد تا روابط کاری آن بر هم نخورد، در مدلهای مختلفی هم تعریف و هم اجرا شده است.
طرح بهسازی روستاها راهکاری برای توسعه پایدار در روستا
علی جلالی رئیس بنیاد مسکن تویسرکان در گفت و گو با خبرنگار رودآور با بیان اینکه ۱۰۸ روستادر شهرستان تویسرکان وجود دارد که چهار روستا خالی از سکنه است، درباره اجرای طرح هادی در روستاها، اظهار کرد: طرح بهسازی مسکن روستایی از سال ۱۳۷۴ توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، با هدف بهبود کیفیت مسکن و بافت روستایی و ارتقاء سطح ایمنی، بهداشتی، رفاه و آسایش مسکن روستایی آغاز شد.
وی افزود: این امر همراه با ارائه تسهیلات و زیرساختها، قابلیت آن را یافت که به ایجاد حس تعلق به مکان، حفظ تراکم جمعیت خانوار، بهبود سیمای بصری و چشم انداز روستا، مقاوم سازی مسکن و در نتیجه بهسازی زندگی روستایی منجر شود.
رئیس بنیاد مسکن تویسرکان با اشاره به اینکه هم اکنون طرح بهسازی در ۳۵ روستا در فازهای مختلف عملیاتی شده است، از تصویب طرح تعیین هدف گردشگری طرح روستای اشتران در شهرستان تویسرکان به عنوان یکی از چهار روستایی که در کشور و اولین روستای استان همدان به عنوان روستای هدف گردشگری در زمستان سال گذشته خبر دارد.
جلالی افزود: اجرای طرح بهسازی روستاها علاوه بر احیای بافت و توسعه و عمران روستاها و بهبود شرایط و وضعیت اقتصادی و اجتماعی بر مهاجرت معکوس روستائیان نیز تأثیر گذاشته است که نمونه اجرای موفق این طرح را می توان در در روستای گشانی شهرستان تویسرکان که ۵۰۰ سال قدمت دارد مشاهده کرد.
وی به اهداف طرح ویژه بهسازی مسکن روستایی اشاره کرد و افزود: احداث مسکن مقاوم و بادوام روستایی، تلاش در حفظ هویت معماری بومیمسکن روستایی، تلاش در حفظ هویت معماری بومیمسکن روستایی، تأمین جنبه زیباشناسانه سیمای روستا؛ تأمین مسکن متناسب با نیاز روستایی، تغییر فضای روستایی از محیطی غیربهداشتی، آسیب پذیر و رو به زوال به فضای سرزنده، شاداب و جاذب و زیبا به لحاظ جلوگیری از مهاجرت و ترویج الگوهای منتخب و برجسته معماری روستایی به لحاظ فرم و جنبههای زیباشناختی سیمای روستا برخی از اهداف اجرای طرح بهسازی روستا ها است.
معرفی چند روستای گردشگری تویسرکان
گشانی روستایی ۵۰۰ ساله در تویسرکان
روستای گشانی از توابع بخش مرکزی شهرستان تویسرکان است و فاصله آن با مرکز شهر تویسرکان، ۱۷ کیلومتر است که در شمال غربی این شهر واقع شده و دارای آب و هوای آن سرد و کوهستانی است. شرایط اقلیمی آن معتدل، بارندگی های مناسب سالیانه و چشمه های متعدد و زیبا در این روستا و همچنین و به دلیل قرار گرفتن روستا در شیب، خانه های روستاییان به صورت پله ای ساخته شده که مناظر زیبایی را خلق کرده است.
روستای گشانی در محدودهای کوهستانی قرار دارد و دارای بافت مسکونی متمرکزی است. معماری خانه های روستاییان تحت تأثیر نوع معیشت و فعالیتهای آنان شکل گرفته و به طور عمده دارای ایوان است.
به دلیل جلوگیری از سرمای شدید زمستان، دیوار خانه ها ضخیم و پنجره های آنها کوچک و چوبی است. برای بهره گیری بهتر از نور و گرمای خورشید اکثر خانه ها رو به جنوب ساخته شده اند و فضاهایی همچون اتاق استراحت، تنورخانه، آغل، انبار، مطبخ، حمام و سرویس بهداشتی در آنها ایجاد شده و سقف اکثر خانه ها مسطح است.
وجود باغ های وسیع گردو، بادام، گیلاس، آلو و زردآلو و در اطراف روستا می تواند برای گردشگران جاذبهای زیبا محسوب شود.
وجود آثار تاریخی و مذهبی همچون مقبره امامزاده ابراهیم و گورستان بزرگ و قدیمی قدمت دیرینه این روستا را نمایان می سازد.در طرح هادی روستای گشانی گفته شده این روستا بیش از ۵۰۰ سال قدمت دارد. مردم روستا به دو زبان فارسی ـ ترکی سخن میگویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.
اقتصاد روستای گشانی بر فعالیت های زراعی، دامپروری و باغداری می چرخد. برخی از اهالی روستا نیز در زمینه های صنایع دستی و خدماتی اشتغال دارند.
۶ طایفه در این روستا زندگی می کنند و از آنجا که در این روستا قومیت های لر و آذری سکونت دارند، پوشاک مردم روستا نیز متنوع و بسیار جالب توجه است.
طبخ انواع غذاهای مختلف گوشتی و همچنین انواع آشها از قبیل آش رشته، آش اوماج، آش خیار و گوجه و آش جو در این روستا رایج است.
و هنوز بازی های سنتی متنوع در بین روستاییان به ویژه جوانان رواج دارد که از جمله میتوان به بازی الک و دولک، گردوبازی، کوشک، کمربندبازی و قایم باشک اشاره کرد.
زادگاه رضیالدین آرتیمانی
روستای آرتیمان واقع در شمال شهر تویسرکان در دامنه جنوبی الوندکوه، زادگاه شاعر و عارف نامی قرن ۱۱ هجری قمری، رضیالدین آرتیمانی در درهای سرسبز و با صفا قرار گرفته است. این روستا در نزدیکی شهر قرار گرفته است و مسافت آن تا تویسرکان کمتر از ۲ کیلومتر است. از جاذبههای گردشگری این روستا علاوه بر باغهای سرسبز گردو و سایر میوهها، چند پارکلانهزار است که در آن ۴ آب بند زیبا توسط اداره آبخیزداری احداث گردیده است همچنین وجود بارگاه امامزاده عبدا… در کنار فضا و صفای درختان کهنسال توت که نشان از قدمت تاریخی روستا دارد، از دیگر جاذبههایی است که مسافران را به این منزلگاه میکشاند، همچنین مدفن آمیرمعین آرتیمانی، پدر رضیالدین آرتیمانی عارف و شاعر نامی این شهرستان در جوار این امامزاده بر ارزش فرهنگی -تاریخی این روستا افزوده و آرتیمان را مأمن مسافران فرهنگدوست قرار داده است.
مبارک آباد، روستایی با تنوع درختی فراوان
از دیگر روستاهای سرسبز و نزدیک به شهر تویسرکان روستای مبارکآباد است. این روستا دارای ۱۷۶ خانوار در ۳ کیلومتری شهرستان تویسرکان واقع است مبارکآباد در خود، منطقهای به نام دره دراز را جای داده که به خاطر سرسبزی و تنوع درختان بیشمار از نقاطی است که میتواند به عنوان یک جاذبه طبیعی -گردشگری مورد انتخاب مسافران فصلی در بهار و تابستان قرار گیرد.
کرزان با قلعهای باشکوه و طبیعت مصفا
یکی دیگر از روستاهای پرجاذبه در ۸ کیلومتری تویسرکان ، روستای تاریخی- باستانی کرزان است که دارای شش مکان با ارزش تاریخی باستانی است. پل ورودی که قدمت ساخت آن به زمان صفویه برمیگردد قلعه باشکوه و ماندگار علیاکبرخان جلیلوند، ۳ امامزاده متبرک به نامهای امامزاده هارون، امامزاده عبدا…، شاهزاده ناصر تپه باستانی، تاریخی و مذهبی عبدالرضا از جمله جاذبههای این روستا است. علاوه بر این، وجود مدفنها و تپههایی که در باور عامیانه، روایتهای مذهبی تاریخی را با خود همراه دارند، نشانگر قدمت روستا هستند، گرچه استناد به این حقایق غیرمکتوب چندان صحیح نیست اما میتوان از آنها به عنوان رشتههای نامرئی ولی تاریخساز خطه کرزان نام برد. فضای مصفای این روستا که در هالهای از درختان میوه و گردو پوشیده شده از بالای تپههای سرسبز اطراف آن بسیار دیدنی و چشمنواز است.
حاجی آباد، زیارتگاه طاهربن علی
روستای حاجیآباد نیز یکی از روستاهای سرسبز بخش مرکزی دهستان خرمرود است . جاذبه گردشگری این روستا رودخانه خرم رود است که از کنار روستا میگذرد و سرسبزی و خنکی دلنشینی را در اطراف این روستا ایجاد کرده است. اطراف رودخانه پوشیده از درختان گردو و خیارهای تبریزی است که این محل را به تفرجگاه مسافران تبدیل کرده است از دیگر جاذبههای گردشگری این روستا زیارتگاه طاهرابن علی است که در بالای تپهای در سه کیلومتری روستا قرار گرفته و از نوادههای حضرت علی(ع) است و در پایین تپه، سکویی است که دور تا دور سکو را درختان چنار گرفته است و چشمهای نیز وجود دارد که افراد آب آن را به عنوان تبرک همراه خود میبرند. گفتنی است این روستا در شمال غربی شهرستان تویسرکان و در فاصله ۲۷ کیلومتر از شهر قرار گرفته است.
قلعه اشتران و درختان بیشمار
است. اشتران، دیگری روستای پرجاذبه تویسرکان است که در ۲۲ کیلومتری شهرستان واقع شده و در مرکزیت دهستان خرمرود است این روستا که در مسیر فرعی همدان- تویسرکان قرار گرفته، دارای جاذبههای به ثبت رسیدهای چون قلعه نظامی حمزه خان و چهار امارت بازمانده از خانهای عهد قجر است که در بالای تپهای پوشیده از درختان قرار گرفته است.
در مسجد جامع این روستا تخت سنگی تاریخی منقش به خط کوفی وجود دارد که قدمت آن با توجه تاریخ حک شده سال ۶۱ هجری است و به روایت اهالی قدمت این روستا نیز شاید برابر با همین سنگ نوشته باشد. در این روستا همچنین دو امامزاده ابراهیم و طاهربن علی وجود دارد .
سنجوزان و آبشار سنگی
سنجوزان روستای گم نام، اما خوش آب و هوای تویسرکان است که در فصل بهار و تابستان پذیرای گردشگران است. این روستا در دل کوهی از کوههای الوند واقع شده و همجوار روستای معروف گشانی است. این روستا به لحاظ بافت ارزشمندش اکنون جزء میراث فرهنگی شهرستان به شمار میآید. فضای این روستا نیز همچون دیگر روستاهای تویسرکان سرسبز و پوشیده از درخت است اما امتیاز خاص این روستا نزدیکی به مکان تفریحی- گردشگری گردکان است که به خاطر آبشار سنگی و پرآبش در منطقه به عنوان یک نگین طبیعی -تفریحی شناخته شده است .
روستای باباپیر با کوههای پیوسته
روستای باباپیر از دیگر روستاهای مشهور تویسرکان است که در مرکز دهستان کرزان رود و قسمت شمال شرقی این شهرستان قرار دارد. در اطراف این روستا کوههای به هم پیوسته قرار گرفته است که به عنوان یک جاذبه طبیعی – ورزشی برای ورزشکاران و کوهنوردان مورد توجه است. دیگر جاذبه این روستا بقعه و زیارتگاه خضر نبی و بقعه متبرک امامزاده زبیده خاتون است .
۴۰۰ کارگاه منبت در روستای سید شهاب
روستای سیدشهاب که در مرکزیت دهستان سیدشهاب واقع شده، در ۳۰ کیلومتری جنوب شهر تویسرکان واقع شده است . از مهمترین جاذبههای هنری- گردشگری این روستا علاوه بر وجود بیش از ۴۰۰ کارگاه منبتکاری و نجاری و صنایع دستی چوبی، میتوان به چشمانداز طبیعی و زیبایی منحصر به فرد آن اشاره کرد. از مزیتهای این روستا میزان اشتغالزایی و مهاجرپذیری این روستاست چرا که در روستا تقریباً هیچ کس فاقد شغل نیست و در کنار این روستا، روستای بادامک، اشترمل و جیجانکوه یک ناحیه صنعتی چوب را تشکیل دادهاند.
امید است مسئولان با توجه به ظرفیت های گردشگری این روستاها و همچنین تاکید ریاست جمهور بر رونق گردشگری در مناطق محروم در معرفی و ایجاد زیرساختهای گردشگری روستایی در روستاهای واجد ارزش تویسرکان اهتمام ورزند.
روستای سه گاوی
روستای سه گاوی از توابع تویسرکان است . این روستا در ۳۵ کیلومتری جاده تویسرکان – اسدآباد واقع شده است .این روستا از توابع بخش قلقلرود شهرستان تویسرکان است .در این روستا جمعیتی در حدود ۲۹۰ نفر در قالب ۸۰ خانواده زندگی می کنند . شغل اکثر مردم این روستا کشاورزی ، دامداری و دامپروری ، باعداری و خصوصاً تولید نهال است .غالب محصولات این روستا گندم ، جو ، چغندر و ذرت است . ۷۰ درصد این روستا مقاوم سازی شده است .کشاورزی در این روستا به صورت بارانی صورت می گیرد.
معرفی چند روستای شهرستان تویسرکان و وبلاگ هایشان
امروزه عصر، عصر ارتباطات است و بسیاری از مردم برای معرفی شهر، روستا و محل سکونت خود از راه های گوناگون از جمله فضای مجازی یا همان وبلاگ ها استفاده می کنند.
بنا بر گزارش رودآور، عصر حاضر عصر ارتباط و فن آوری های جدید است و بسیاری از مردم یک منطقه برای معرفی، زادگاه خویش از فضای مجازی و اینترنت استفاده می کنند و در این میان مردمان خونگرم روستاهای تویسرکان نیز برای معرفی محل سکونت خود وبلاگ هایی طراحی ور در فضای مجازی انتشار می دهند.
در این متن خوانندگان گرامی رودآور با چند وبلاگ روستایی در شهرستان تویسرکان آشنا می شوند.بی تردید تعداد وبلاگ های روستایی این شهرستان بسیار بیشتر از آنی است که به نمایش گذاشته شده است و امید است مسئولان وبلاگ روستایی آدرس وبلاگ روستای خود را برای معرفی به سایت خبری تحلیلی رودآور ارسال کنند.
*برای دیدن سایتها و وبلاگهای هر روستا روی نام آن روستا کلیک نمائید*
آرتیمان اشتران ورداورد علیا اریکان
سید شهاب شان آباد لامیان کرزان
نجفیه (پیلانگرگ) نجف آباد گلاباد کهنوش
شهرستانه گشانی ولاشجرد فربازان
اسامی روستاهای تویسرکان:
انتهای پیام/
دیدگاه شما