جامعه ایرانی با سرعت بسیار باورنکردنی در حدود بیست سال اخیر شروع به تغییراتی با موازات رشد سریع وسایل ارتباط جمعی مانند ماهواره، اینترنت، تلویزیون، تلفن همراه... کرده و به نیازهای جدید غیرضروری و مدلهای جدید برای برآوردن این نیازها رسیده است. هرچه این نیازها گستردهتر میشود، دامنه آسیبپذیری انسان ایرانی نیز به مراتب بالاتر میرود؛ نیازهایی که تا چند سال پیش در ذهن مردم ایران جایگاه خاصی نداشت اما به مدد فضای سایبر و وجود شبکههای اجتماعی و شبکههای ماهوارهای به دغدغههایی با اولویت بالا تبدیل شدهاند.
یکی از این نیازهای وام گرفته شده از غرب که ابتدا در طبقه مرفهنشین جامعه ایرانی بروز پیدا کرد و بعد در دیگر طبقات پایینتر اقتصادی شایع شد، نگهداری از حیوانات در خانه بود که از سگ و گربه شروع شد و حالا نوبت به نگهداری از نوع وحشی آنها مانند کروکودیل، شیر و ببر، انواع مارها، انواع سگها، میمون، سنجاب، انواع گربهسانان، خرس و... در محیط کاشانه و زندگی رسیده است.
نمونهای از نگهداری یک حیوان وحشی در یکی از آپارتمانهای تهران
زندگی با حیوانات در جوامع غربی نیز مدتها است که ادامه دارد و این فرهنگ به دیگر کشورها و مردم جهان نیز صادر شده است. برای رسیدن به جواب علت این کار باید دامنه بیشتری از این موضوع را بررسی کنیم.
زندگی با حیوانات، اولویت اول انگلیسیها
بسیاری از مردم انگلیس حیوانات خانگی خود را به اعضای خانوادههایشان ترجیح میدهند و میگویند بیشتر مایلند تعطیلات خود را به جای خانواده با حیوانات خانگی خود بگذرانند. یونایتدپرس گزارش داده که نتایج یک نظرسنجی از دارندگان حیوانات خانگی در انگلیس نشان میدهد چهل و هفت درصد آنها در زمان دوری از خانه بیشتر دلشان برای حیوانات خانگیشان تنگ میشود تا اعضای خانواده و سیزده درصد نیز گفتند اگر امکان انتخاب داشته باشند، بیشتر ترجیح میدهند تعطیلات خود را به جای اعضای خانواده با حیوانات خانگی خود بگذرانند.
مردم انگلیس ترجیح میدهند تعطیلات را با حیوانات خانگی خود بگذرانند
پرطرفدارترین حیوانات خانگی در کشورهای غربی سگها و گربهها هستند. مثلا در سوئد با 9 میلیون نفر، دارای بیش از 950 هزار قلاده سگ شناسنامه دار است که بیش از 80 درصد این سگها دارای بیمه درمانی هستند؛ یا در آمریکا که جمعیت آن بیشتر از سیصد میلیون نفر میباشد، حدود 63 درصد خانوادهها دارای حیوان خانگی هستند و بیش از نیمی از خانوادهها بیش از یک حیوان دارند. اخیرا نیز خبرهایی از ازدواج با حیوانات در این جوامع به گوش میرسد.
نمونههایی از ازدواج با حیوان در جوامع غربی
گرایش ایرانیها به نگهداری حیوان خانگی
همانطور که در بالا اشاره شد موج نگهداری حیوانات خانگی در ایران تشدید شده و علت آن را میتوان از دو منظر دید. یکم، وجود کمبودهای روانی و عاطفی که به دلیل وجود آسیبهای فردی و خانوادگی بوجود آمده و دوم، تبلیغ رسانههای مختلف داخلی و خارجی برای تبلیغ و تشویق این نوع از زندگی میباشد.
طلاق، تک فرزندی و تنهایی...
با تغییر خانوادههای با جمعیت به خانوادههای هستهای، دیگر خانوادهها علاقه یا توان برای نگهداری بیش از یک فرزند ندارند و برای پر کردن تنهایی فرزند خود و با توجه به افزایش روحیه فرزندسالاری، ترجیح میدهند یک همبازی از جنس حیوان خانگی برای او بیاورند. کودکان و نوجوانانی که عمده وقت خود را صرف بازیهای کامپیوتری و کارتونهای غربی میکنند که در آنها داشتن یک حیوان خانگی موضوعی عادی بوده و به نوعی به فرهنگ تبدیل شده، و با توجه به الگوگیری آنها از این کارتون، بازی و فیلمها، میتوانند پدر و مادر خود را که برای تامین نیازها و خواستههای زندگی ساعتها در بیرون از خانه مشغول هستند برای خرید حیوان خانگی متقاعد کنند.
برخی از افراد نیز بخاطر شکستهای عاطفی ناشی از خیانت، طلاق، مرگ عزیزان و تنهایی به نگهداری حیوانات روی میآورند تا آلام ناشی از خلاءهای عاطفی را جبران نمایند.
پرستیژ اجتماعی با نمایش سگ!
بعضی از علتهای علاقه به حیوانات در میان جوانان و برخی خانوادههای ایرانی نشان از تلاش برای دست یافتن به گونهای از پرستیژ اجتماعی است. از نظر آنها به نمایش گذاشتن سگ در معابر عمومی نوعی تشخص به حساب میآید در نتیجه این شیوه از تفکر به خانوادههای متوسط شهری هم کشیده شده و جزو لاینفکی از زندگی شهری و کلاس اجتماعی آنها شده است. به دست آوردن موقعیت اجتماعی از طریق جلب توجه دیگران و چشم و هم چشمی با همسایهها و اقوام، در پیشی گرفتن نگهداری از نژادی خاص و یا حیوانی گرانقیمت برای عدهای تبدیل به یک تفریح و سبک خاصی از زندگی شده است.
بعضی افراد برای به دست آوردن موقعیت اجتماعی سگ خود را در معابر عمومی به نمایش میگذارند
ناگفته نماند که در بسیاری از اوقات خیابانگردی این حیوانات (بخصوص سگ) موجب آزار و آسیب به دیگر شهروندان کشور شده که به همین دلیل قوانینی برای این موضوع توسط مجلس شورای اسلامی تصویب گشته اما این قوانین با حمله سایتهای فارسی زبان خارج از کشور مواجه شده است.
رسانههای فارسیزبان و زندگی با حیوانات
بسیاری از رسانههای فارسی زبان خارج از کشور گزارشهایی برای مخاطب ایرانی از مزایای استفاده از حیوانات در خانه منتشر میکنند و بعضی از آنها مانند بیبیسی فارسی اقدام به فراخوان ارسال عکس از حیوانات خانگی ایرانیها کرده است.
از مزایای نگهداری حیوانات خانگی از منظر این رسانهها میتوان به افزایش طول عمر، افزایش روابط اجتماعی، رسیدن به آرامش بیشتر، افزایش سلامتی بدن و... نام برد؛ در واقع رسانههایی مانند شبکه «من و تو»، بیبیسی فارسی، صدای آمریکا و سایتهای دیگر از این جریان با معرفی و تبلیغ این فرهنگ، به دنبال پاسخ دادن به خلاءهای بوجود آمده از تضعیف خانوادهای است که خود آنها متهم ردیف اول برای تضعیف این نهاد استراتژیک هستند.
اخبار و گزارشهای سایتهای بیبیسی و دویچهوله فارسی برای نگهداری حیوانات خانگی
در خانوادههای غربی تک والدینی و زندگی مجردی به امری معمولی تبدیل شده و انسانهای این جامعه برای از بین بردن تبعات روانی و عاطفی این نوع از زندگی به جای اصلاح سیستم جامعه به زندگی با حیوانات پناه بردهاند و حالا همین نسخه توسط این رسانهها برای مردم ایران پیچیده میشود.
رسانههای داخلی
تبلیغ نگهداری از حیوانات خانگی در ایران فقط مربوط به رسانههای فارسی زبان خارج از کشور نیست و تعدادی از رسانههای داخلی نیز این نوع از زندگی را تشویق میکنند و به تأسی از همان رسانهها بدون توجه به ساختار فرهنگی کشور از مزایایی که دلایل علمی آنها نیز اثبات نشده است، سخن میگویند.
یک مجله داخلی مرتبط با موضوع نگهداری حیوانات خانگی
انتقال بیماری از حیوانات خانگی
نگهداری حیوانات خانگی به ویژه سگ و گربه میتواند منشایی برای انتقال انواع میکروب و قارچهای پوستی به انسان شود. افرادی که سابقه آلرژی، حساسیت پوستی و تنفسی دارند به دلیل ریزش مکرر موی سگ و گربه بیشتر در معرض این خطرات هستند. نگهداری هر نوع حیوان از جمله سگ و گربه عامل انتقال عفونتهای پوستی، عفونتهای انگلی، سالمونلا، لیپتوسیروز، انواع ژیاردیا، بیماریهای قارچی، انواع حیوان گزیدگی، مانند کک و کنه و لارو مهاجر است.
الزاما با زدن واکسن یا دارو تمام بیماریهای این حیوانات قابل پیشگیری نیست. حتی در کشورهای اروپایی که نگهداری حیوانات خانگی مثل سگ و گربه مرسوم است بر این نکته اذعان دارند که نگهداری این حیوانات مشکلساز و عامل انتقال بیماری میباشد.
با زدن واکسن یا دارو تمام بیماریهای حیوانات خانگی قابل پیشگیری نیست
آرامش در کنار سگ و گربه حاصل میشود؟
در دنیای استرسزای امروز هرکسی به دنبال خریدن متاع ارزشمندی است که با آن زندگی کند و به «آرامش» برسد؛ آرامش خریدنی یا خوردنی نیست بلکه آرامش بهدست آوردنی است آن هم از مسیر درست و با قواعد استاندارد مخصوص به خودش. زمانی که افراد و خانوادهها در حوزه ارتباطات فردی و اجتماعی آگاهی کافی نداشته باشند و به لحاظ ارتباطات اقناع نشوند، با آدرس راههای تقلیدی از زندگی غربی دست به اقداماتی مانند زندگی با حیوانات برای کسب آرامش روانی میزنند.
خلاءهای عاطفی باید ازطریق كانال صحیح خودش رفع شود؛ زندگی با حیواناتی مانند سگ که در روایات ما نجس تلقی شده است، بیشتر موجب اختلال در ارتباطات اجتماعی فرد میشود زیرا انس با حیوان هیچگاه برای انسان رشد حاصل نمیکند و همچنین موجب میشود ابراز احساس به همنوع و تمایل برای تشکیل خانواده که لازمه حرکت جامعه میباشد، بشدت کم و حتی از بین برود. تحمل اضطرابها و تسکین فشارهای روانی بیشتر با افزایش ایمان بدست میآید تا همنشینی با حیوانات.
انتهای پیام/ع
دیدگاه شما