به گزارش نافع، یکی از میدانهای شهر همدان، میدان امامزاده عبدا...(ع) است. موقعیت جغرافیایی این میدان نسبت به میدان اصلی(میدان امام خمینی) شمال غربی بوده و با اینکه تنها نزدیک به 800 متر با میدان اصلی فاصله دارد از میدانهای مرکزی شهر همدان محسوب میشود.
دلیل نامگذاری این میدان، وجود آرامگاه دو نفر از امامزادگان منسوب به امام موسی کاظم(ع) در این میدان است. این آرامگاه دربرگیرنده مزار امامزاده عبدا...(ع) و پدر بزرگوارش امامزاده احمد(ع) بوده و در شجرهنامه این دو امامزاده بزرگوار چنین آمده است: «جناب عبدا... بن احمد بن محمد بن ابراهیم بن عبیدا... بن موسی الکاظم(ع)».
مردم شهر همدان از دیرباز، آنگونه که نقل شده، ارادت خاصی برای این آرامگاه قائل بوده و با جان و دل در حفظ و نگهداری آن میکوشیده و برای گرفتن حاجات خود و زیارت به این آرامگاه مشرف میشدند.
با تقسیمات شهری و قرارگرفتن این آرامگاه در وسط میدان و طواف هر روزه مردم به دور آن، بار عرفانی این آرامگاه به اوج خود رسید.
گشتن دور این آرامگاه، به هیچ وجه برای مردمان این شهر و دیگر مردمان، مانند احساس گشتن به دور دیگر میدان ها نیست به طوری که گشتن دور این میدان در شب عروسی برای نوعروسان و نودامادان همدانی به یک رسم و یکی از ویژگیهای این آرامگاه تبدیل شده است.
این ویژگی ارزشمند آن قدر مهم است که در کنار ضریح این آرامگاه، اتاقی مزین به سفره عقد و آینه و شمعدان برای استفاده کسانی که میخواهند صیغه عقدشان در این مکان معنوی جاری شود؛ تدارک دیده شده است.
بسیاری از مردم نیز پیش از سفر، خود را به این آرامگاه رسانده و سفر خود را با توشه گرفتن از معنویت این آرامگاه شروع میکنند.
نقل کرامات این آرامگاه، محدودههای جغرافیایی را نیز پشت سر گذاشته و به دیگر استانها رسیده است به طوری که اشخاصی از شهرهای دیگر برای ادای نذورات خود به شهر همدان و زیارت امامزاده عبدا...(ع) میآیند.
کرامات شفاهی درباره این امامزاده بسیار است، اما از سخنهای معتبر در شأن این امامزاده میتوان به این دو سخن اشاره کرد:
«آیتا... علی دامغانی به هنگام بامداد، امام عصر(عج) را ملاقات میکند، در حالیکه از این بقعه خارج میشده است»
مرحوم حجتالاسلام و المسلمین عندلیبزاده نیز نقل کرده است که : «پس از فراغت از شناسایی بقعه و نگارش شجره در عالم رؤیا دیدم از کنار این مزار عبور میکنم. دو سید بزرگوار را مشاهده کردم که از این بقعه خارج شدند و یک جعبه پر از شیرینیهای ویژه به من مرحمت فرمودند و دیدم درون شیرینیها جواهراتی بس زیباست».
با گذشت زمان، ساختمان قدیمی این آرامگاه دچار فرسودگیهایی شده بود و نیز فضای مسقف کمی داشت. بنابراین از سال 80 به بعد، طرح تجدید بنا و توسعه صحن این امامزاده در دستور کار قرار گرفته و ساختمان قدیمی تخریب و ساختمان کنونی برای این آرامگاه طرحریزی شد.
ساختمان کنونی برای استفاده بیشتر از ظرفیتهای معنوی این آرامگاه در دو طبقه ساخته شده است:
طبقه اول، که شامل تربتخانه و 3 شبستان و 4 هزار و 800 متر مربع حیاط است؛ فضای معنوی دلنشینی را برای راز و نیاز و برگزاری مراسمها به ویژه نماز روزانه و بزرگداشت اعیاد و دیگر مراسمها فراهم میآورد.
طبقه زیرین این آرامگاه نیز با مساحتی بیش از 4 هزار متر مربع قرار است به یک مکان فرهنگی، شامل سالن آمفی تئاتر، سالن مطالعه، کتابخانه، کلاسهای قرآن و نهجالبلاغه و... تبدیل شود.
افتتاح کتابخانه امامزاده در آینده نزدیک
کارشناس امور عمرانی اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان همدان درباره آخرین وضعیت طرح تجدید بنا و توسعه صحن این امامزاده به خبرنگار ما گفت: طبقه همکف 99 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و طبقه زیرین نیز در مرحله سفتکاری قرار دارد.
محمود جوادیان افزود: این طبقه شامل بخش اداری، انبار و خدمات، درمانی، کتابخانه و حسینیه و محل تجمعهای مردمی میشود.
وی اظهار داشت: کتابخانه این آستان مقدس 700 متر مربع داشته و شامل مخزن کتاب، کافینت و سالن مطالعه مجزا برای برادران و خواهران میشود.
جوادیان اعلام کرد: این کتابخانه در آستانه بهرهبرداری قرار داشته و تا پایان سال افتتاح میشود.
وی بیان کرد: همزمان با افتتاح این کتابخانه، کتابخانه قدیمی در حاشیه میدان امامزاده به محل جدید منتقل شده و تعدادی کتاب نفیس وقفی نیز به آن اهدا میشود.
بازدید گردشگران خارجی از بقعه امامزاده عبدا...(ع)
عضو هیأت امنای آستان مقدس امامزاده عبدا...(ع) همدان نیز گفت: این کتابخانه گنجایش80 هزار جلد کتاب
را داشته و در حال حاضر 12 هزار جلد کتاب در کتابخانه کوچک فعلی وجود دارد.
سعید علیتاجر افزود: علاوه بر این، دارالشفاء امامزاده نیز 60 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و قرار است به درمانگاه فوقتخصصی برای کمک به خانوادههای بیبضاعت تبدیل شود.
وی اظهار داشت: حسینیه با گنجایش بیش از 2 هزار نفر، آمفیتئاتر با ظرفیت 160 صندلی و موزه از دیگر بخشهای در نظر گرفته شده برای این آستان مقدس است.
علیتاجر ادامه داد: آستان مقدس امامزاده عبدا...(ع) دارای تعدادی اشیاء قدیمی همچون سنگ قبری با قدمت 400 سال است که با ساخت موزه به این مکان منتقل میشود.
وی با اشاره به بازدید کردشگران خارجی از این بقعه متبرکه تنها در همدان و غرب کشور بلکه در بین مسلمانان سایر کشورها جایگاه ویژهای دارد
سمیه مظاهری
انتهای پیام/ع
دیدگاه شما