به گزارش نافع، این هفته فرصتی برای یادآوری مجاهدتها و ایثارگیهای دلاورمردان ایران در برابر دشمنی تا دندان مسلح است؛ دشمنی که تمام قوا به میدان آمده بود تا انقلاب نوپای ایران را در نطفه خفه سازد، اما به لطف خدا، بار دیگر تجلی "و مکرو و مکرالله و الله خیرالماکرین" پدیدار شده و 8 سال جنگ تحمیلی به باتلاقی برای دشمنان مبدل گشت.
نافع در این مجال به بررسی تحلیلی وقایع جنگ تحمیلی به روایت یکی از پژوهشگران دفاع مقدس پرداخته که در5 بخش بیان میشود:
این پژوهشگر دفاع مقدس میگوید: مهمترين اهداف دشمن از هجوم به استان کرمانشاه در مرحله اول، تصرف مناطق مورد اختلاف در نوار مرزي همچون منطقه خانليلي و نفت شهر بود و همچنين عقب راندن نيروهاي ايران از منطقه سومار به منظور دور كردن آتش ايران از شهر مندلي عراق و تصرف پادگان ابوذر سرپل ذهاب كه مركز مهم پشتيباني جبهه غرب بود و در نهايت، هدف آخر دشمن پس از تصرف شهرهاي خسروي، قصر شيرين، گيلان غرب و سرپل ذهاب استقرار در ارتفاعات مهم و استراتژي پاتاق بود.
رضا میرزایی میافزاید: ارتش عراق تحت فرماندهي سپاه دوم با چهار لشكر مجهز 6 و 12 زرهي، 4 و 8 پياده و با پشتيباني هوايي و آتش سنگين توپخانه در 31 شهريور 1359 هجوم سراسري خود را به شهرهاي سومار، نفتشهر، خسروي، قصرشيرين، سرپل ذهاب و گيلان غرب از 8 محور اصلي و فرعي آغاز كرد.
وی ادامه میدهد: لشكرهاي 6 زرهي و 8 پياده عراق ماموريت داشت براي تصرف شهرهاي خسروي، قصرشيرين و سرپل ذهاب تا پادگان ابوذر و ارتفاعات پاتاق پيشروي كرده و در ضلع شرقي پادگان ابوذر و ارتفاعات پاتاق مستقر شوند. آنها براي گرفتن اين اهداف 5 محور را انتخاب كردند:
1- واحدهايي از سمت جنوب از خانقين به طرف خسروي پيشروي كردند و پس از تصرف خسروي به قصرشيرين رسيدند.
2- واحدهايي از سمت غرب از ارتفاعات آقداغ به طرف پاسگاه هدايت پيشروي كرده و به قصر شيرين رسيدند.
3- واحدهايي از سمت شمال از پاسگاه پرويز پيشروي كرده و به قصر شيرين رسيدند و در نهايت محاصره قصرشيرين را تكميل كردند.
4- واحدهايي از سمت شمال از پاسگاه باباهادي پيشروي كردند و به جاده قصرشيرين رسيده و از آنجا به سوي سرپل ذهاب حركت كردند.
5- واحدهايي از سمت پاسگاه تيله كوه پيشروي كرده كه 18 نفر از پاسداران اوليه سپاه همدان در آن مستقر بودند. يكي از آنها، مرتضي اولنج بود كه در همان جا به شهادت رسيد و نام او به عنوان اولين شهيد استان همدان ثبت شد. 17 نفر ديگر به نام سعيد طايفه نوروزي، فرمانده سپاه استان همدان، سيداحمد قشمي، يحيي ترابي، سيد محمود موسوي، پاكنهاد، سيدمحمود روحاني، حبيبا... منوچهريان، حميد چربگو، يدا... پيرايش، محمد خوشنيت، يدا... ترك، محمدابراهيم غفاري، سيدحسين وفاييهمداني، عبدا... دانيال، حاج علي حمزهاي، محمد سلطاني عليخاني و عليرضا ا...ياري نیز به اسارت رفتند كه نام آنها به عنوان اولين اسراي استان همدان ثبت شد.
میرزایی اضافه میکند: نيروهاي عراقي پس از تصرف پاسگاه تيلهكوه، پيشروي خود را از سمت دشت ذهاب به سوي سرپل ذهاب ادامه دادند. شهر خسروي در 1/7/59 سقوط كرد. قصرشيرين از چهار طرف محاصره شد و عراقيها با توپخانه شهر را به شدت گلولهباران كردند. مردم شهر خانه و كاشانه را رها كرده و هراسان و آواره از شهر خارج ميشدند عراقيها جوانان شهر را دستگير كرده و به اسارت بردند. بسياري از دختران گرفتار عراقيها شده بودند بسياري از زنان، كودكان و مردان با پيكري خسته و تني مجروح با پاي پياده از بيابانها مسير 29 كيلومتري قصرشيرين را تا سرپل ذهاب طي كردند صحنه بسيار وحشتناكي بود.
این رزمنده دفاع مقدس میگوید: شهر در حال سقوط بود كه رزمندگان سپاه استان همدان به فرماندهي سردار حسين همداني به سرپل ذهاب رسیدند و با كمك مردم محلي و نيروهاي استان كرمانشاه سد راه عراقيها شدند. جنگ در داخل شهر به صورت تن با تانك بود. خلبان قهرمان علياكبر قربانشيرودي از همان ابتدا با هليكوپتر، تانكها را يكي پس از ديگري منهدم كرده و به عراقيها تلفات سنگين وارد شده بود آنها از گرفتن شهر و پادگان ابوذر و ارتفاعات پاتاق ناكام مانده و در نهايت به ارتفاعات گاميشان، كورهموش، قراويز و بازي دراز كه مشرف به شهر بود هدايت شدند. فرمانده لشكر 8 پياده به خاطر ناتواني در تصرف سرپل ذهاب و پادگان ابوذر به دستور صدام اعدام شد.
وی میافزاید:اگر رزمندگان استان همدان نميرسيدند شهر سرپل ذهاب و پادگان ابوذر و ارتفاعات پاتاق سقوط ميكرد، لشكر 4 پياده عراق با هدف تصرف شهر گيلانغرب از پاسگاه خانليلي پيشروي خود را آغاز كرد و از مسير چم امام حسن(ع) به دروازههاي گيلانغرب رسيد.
میرزایی ادامه میدهد: مردم سرسختانه از خود مقاومت نشان داده و با كمك پاسداران، دشمن را از اطراف شهر بيرون راندند. عراقيها در ارتفاعات دار بلوط، پشت پليا، چقالوند، شياكو، چرميان، گورسفيد، تنگ حاجيان، تنگ كورك و تنگ قاسمآباد كه مشرف به شهر بود مستقر شدند.لشكر 12 زرهي عراق نیز با هدف تصرف نفت شهر و سومار، هجوم خود را از دو محور شهر مندلي و نفت شهر آغاز كرد و در 2 مهر 59 نفتشهر را تصرف كرد.
ادامه دارد...
گزارش از سمیه مظاهری
دیدگاه شما