وضعیت آب و هوای همدان

خبرگزاری علم و فناوری

**

تاریخ : شنبه 23 فروردين 1393 ساعت 08:17   |   کد مطلب: 6613
عطر سبزی های بهاری بر سر سفره های تویسرکانی
آب و هوای چهار فصل شهرستان تویسرکان سبب رویش گیاهان مختلفی شده که دارای عطر و بوی خاص و طعم دل‌پذیری هستند و سفره های تویسرکانی را ها رنگارنگ، خوشمزه و دارای عطر و بو می کند.

 

به گزارش نافع به نقل از رودآور،  فصل بهار، فصل رویش انواع سبزی های کوهی در شهرستان تویسرکان است.به گفته محمد خاکسار مدیر جهاد کشاورزی تویسرکان؛ با توجه به شرایط خاص جغرافیایی و آب و هوایی این شهرستان، بیش از ۷۶ درصد انواع گیاهان و سبزی های کوهی خوراکی کشور در این شهرستان می روید و این روزها این سبزی ها و گیاهان خواهان زیادی در بین مردم بویژه روستاییان دارد.

1هر ساله در اوایل فصل بهار برخی تویسرکانی ها به سمت دشت ها و کوها می روند و مشغول برداشت سبزی های کوهی یا محلی می شوند. شاید گفتگو این چند روزه بانوان این شهرستان با یکدیگر مربوط به چیدن، پاک کردن و پخت و پز و یا خشک کردن این گیاهان برای استفاده در طول سال باشد.برخی از این گیاهان مانند پاغازه، کنگر، گنور، شنگ، پیچک، برزه، سیرونه، تولکه، کنگر برخی از انواع این گونه گیاهان معطر هستند.

عده‌ای از مردم از طریق جمع‌آوری این گیاهان و فروش آن به کسب درآمد می‌پردازند و بازار فروش این محصولات پررونق است.

خبرنگار رودآور برای تهیه گزارش در خصوص گیاهان کوهی تویسرکان در بین مردمی که در میدان امام مشغول خرید و فروش گیاهان کوهی هستند رفت.عده ای از بانوان و یا مردان با سلیقه از پختن آش ها و غذاهای محلی با سبزی های کوهی گفتند و عده ای از خواص درمانی این گیاه دارویی صحبت کردند.

IMG_0560خانم بصیری که مشغول خریدن کنگر بود می گوید: کنگر با دارا بودن ویتامین ها و املاح معدنی بسیار، خواص بسیاری از جمله هضم کننده غذا، ضد اسهال، ضدعفونی‌کننده، اشتهاآور، تب‌بری را دارد و برای درمان مرض قند مفید و مصرف آن باعث تقویت دستگاه گوارش می‌شود.تمام قسمت های گیاه کنگر قابل استفاده است و بسیاری از بانوان تویسرکانی از آن برای خورش کنگر استفاده می کنند.

خانم منصوری نیز می گوید: از هیچ سم و کود شیمیایی برای تولید سبزی های محلی یا همان تره کوهی استفاده نمی شود و به صورت طبیعی و خودرو می رویند به همین دلیل این سبزی ها معطر هستند و طعمی خاص به غذاهایی که با آن ها پخته می شوند می دهند.غذاهایی مثل انواع آش ها، کوکو، پلوسبزی و سالاد.

خانم زنگنه نیز به خبرنگار ما گفت: در این روزها عده ای هم هستند که به طور شخصی و برای مصرف خانگی خود به دل صحرا می زنند و علاوه بر تفریح با خانواده خود به چیدن گیاهان مخصوص بهار مشغول می شوند.

وی ادامه می دهد: بسیاری از سبزی های کوهی خواص دارویی و شفابخشی نیز دارند.به طور مثال می توان گفت تره کوهی ضد عفونی کننده روده‌ها است و برای معالجه رماتیسم و بیماریهای کبدی مفید است.

یا پونه کوهی که گیاهی خوشبو شبیه نعناع و پونه است و عطر ویژه ای دارد و من برای و مزه دادن به فرنی و همچنین تهیه سس از آن استفاده می کنم.

2یکی از فروشندگان سبزی های کوهی گفت: این سبزی ها هم قیمت مناسبی دارد و هم اینکه خواص بسیاری دارند، به طور مثال شنگ خون را تمیز می‌کند و برای رفع ورم روده و کلیه بسیار مفید است و یا پیچک که جوشانده آن برای رفع ترش‌ کردن معده و تلخی دهان مؤثر است.

این فروشنده می افزاید: گیاه برزه هم برای رفع خارش‌های قارچی و جوشانده آن برای شستن زخم‌های چرکی و نیز برای کاهش فشار خون استفاده می شود.

آقای فقیری یکی دیگر از افرادی است که سبزی های کوهی را چیده و برای فروش به بازار می آورد او به خبرنگار ما گفت: برخی از این سبزی های کوهی که ما آن ها را از مناطق کوهستانی می چینیم مثل سیره، پونه کوهی، پیازه ، شِنگ ،کنگر،سیرک،تره کوهی،سوسنبر(نعنای فلفلی)،آویشن، قازیاقه، پیچک، قارچ، ترشک،  مرزه کوهی، چای کوهی (توکلیجه) ، کاکوتی هستند.

دیدگاه شما