به گزارش نافع، شهر پر از قوانینی است که از فرط اجرا نشدن به فراموشی سپرده میشوند. بعضی از قانونها یا اصلا اجرا نمیشوند و یا برای مدت کوتاهی قابل اجرا هستند و دیگر هیچ کس سراغی از آنها نمیگیرد بطوری که اجرا نشدنشان کمکم عادی شداست. در نهایت هم موجب بروز مسائل متعددی میشود که از آنها به عنوان معضلات اجتماعی یاد میکنیم.
یکی از این بیقانونیهای ایجاد سد معبر است که در میدان مرکزی شهر بشتر از هر جای دیگر شهربه چشم میخورد.
این معضل در این میدان به اشکال مختلفی وجود دارد، از حراجیهای جور واجور که در ساعت خاصی از نبود ماموران سد معبر استفاده میکنند و در دور میدان امام و 6 خیابان منتهی به آن بساط فروش لباس،کالاهای چینی و ...را در کف پیادهروها پهن میکنند گرفته تا کارگران میدانی که وسایل کارشان را جلوی پایشان گذاشته و با وجود اینکه مکان مجزایی برای آنها در نظر گرفته شده است، قسمت زیادی از پیادهروهای باریک اطراف میدان امام را اشغال کردهاند و همچنین مغازههایی که قسمتی از پیاده رو را برای قرار دادن وسایل اضافی و ... به اشغال خود درآوردهاند، بر آشفتگی این میدان دامن میزنند.
سد معبر در مرکزیترین مکان شهر
وجود معضل جدی سد معبر در پیادهروهای این میدان که در ساعات به خصوصی به خیابان نیز کشیده میشود، جلوه زیبای شهر و سکوت شبانه آن را برهم میریزد و انگار با این مشکل فقط در ساعات خاصی برخورد میشود. اما مسالهی دیگری که در این میان وجود دارد، وضعیت نامناسب حاصل از حضور دستفروشان در این مکان است.
میدان امام با توجه به مرکزیت آن همواره محل عبور و مرور عده زیادی از شهروندان است و از این رو دستفروشان همواره این مکان را برای بساط کردن انتخاب میکنند و اشغال بخش اعظم پیادهروها همواره معضلی است که زیبایی بصری دراین مکان را مورد تهدید قرار میدهد.
به همین بهانه به سراغ شهروندان رفتیم و نظرشان در این مورد جویا شدیم، که در ادامه میخوانید:
مردم میگویند:
حسنی 42 ساله معلم میگوید: میدان امام همدان وضعیت نامناسبی دارد و این آشفتگی در چند سال اخیر با توجه به افزایش جمعیت شهری و خودروها و همچنین افزایش میزان رفتوآمد مردم از روستا به شهر بدتر شده است و این در حالی است که بافت این میدان در همان وضعیتی است که 100 سال قبل ساخته شده است.
او می گوید: زمانی در این میدان فقط چند ماشین قدیمی رفت و آمد میکرد و مراجعات مردم هم به جز در موارد ضروری بسیار کم بود و خیابانها و پیادهروهای این میدان برای تردد میزان جمعیت شهری آن زمان طراحی شده جوابگوی ترافیک آن زمان بوده است اما امروز که حدود 100 سال از ساخت آن میگذرد و هیچ تغییری در آن مشاهده نمیشود، افزایش معضلاتی است که هر کدام به نوبه خود مشکلات فراوانی را برای شهروندان ایجاد میکنند.
خانم ایمانی 57 ساله، خانه دار معتقد است: حضور دستفروشان در خیابانهای اصلی شهر و پیادهروهای میدان امام فضای رفت و آمد را برای عابران تنگ میکند و عابران برای پیاده رفتن در پیادهروها مجبورند در کنار هم حرکت کنند و یا از فضای خیابان برای پیادهرفتن استفاده کنند که خود باعث زشتشدن فضای میدان امام و همچنین شلوغی آن میشود. اما از طرفی این افراد هم نیازمند درآمد هستند و نیاز به مکانی برای عرضه کالاهای خود دارند که باید برای این وضعیت چارهای اندیشید تا هم دستفروشان بیکار نشوند هم مشکل سد معبر حل شود.
محسن 32 ساله، یکی از کسبههای مغازههای میدان امام می گوید: ماسالیانه مبالغ زیادی را بابت مالیات و اجاره مغازهها پرداخت میکنیم و دستفروشان انتظار دارند بدون هیچ منع قانونی به اندازه ما و به راحتی ما کار کنند.
علی 22 ساله- دانشجویکی از دست فروشانی است که در بین 30/12 تا30/14 در میدان امام بساط فروش لباس و روسری برای فروش پهن کرده است میگوید: مردم بیشتر در این مسیر رفت و آمد میکنند.ما هم فقط در ساعاتی که بیشتر مغازهها تعطیل هستند کار میکنیم، وقتی بیکاریم مجبوریم که دستفروشی کنیم چون اجاره مغازهها خیلی بالاست و چون اینجا مکان پر رفت و آمدی است اجناسمان بهتر فروش میروند.
آقای نوری 57 ساله کارمند نیز میگوید: این وضعیت از سالها پیش وجود داشته است و هیچ راهکاری پاسخگوی آن نیست هر بار به صورت دورهای اقدام به جمعآوری سد معبرها در سطح شهر میکنند، اما دوباره روز از نو روزی از نو!
یکی دیگر از دست فروشان هم میگوید: تنها سد معبرهای شهر که دستفروشان نیستند، چرا با مغازهدارهایی که بیشتر وسایلشان را بیرون از مغازه میگذارند و بخش زیادی از پیادهرو را میگیرند هیچ برخوردی نمیشود.
حضور کارگران فصلی جلوهای دیگر از سد معبر
حضور کارگران فصلی در میدان امام، نوعی سد معبر است.
کارگران فصلی نیز از دیگر افرادی هستند که رفت و آمد در پیادهروهای میدان امام را مشکلتر کردهاند و با حضور دائمیشان در میدان امام به همراه گونیهایی که دارای وسایل کار است به نوعی در ساعات قبل از ظهر موجب ایجاد سد معبر میشوند و این وقعیت که سابقه چندین ساله دارد، نیز یکی دیگر از مشکلات این مکان است.
کارگران فصلی که علی رغم ایجاد مکان مناسب باز هم در میدان امام جمع میشوند و گاهی تعدادشان آنقدر زیاد میشود که بحش زیادی از پیادهروی خیابان تختی را نیز اشغال میکنند از دیگر معضلات میدان امام است که موجب ایجاد سدمعبر میشود.
میدان امام و خیابانهای اطراف آن خط کشی ندارند.
از دیگر مسائل موجود در این مکان نبود خطکشی در میدان و خیابانهای اطراف آن است که در مواردی موجب افزایش بارترافیک در خیابانها و میدان اصلی شهر میشود و به مشکلات این مکان دامن میزند این در حالی است که خطکشی معابر از ابتداییترین امکاناتی است که باید برای حفظ نظم در عبور و مرور معابر وجود داشته باشد.
حفظ حریم 15متری میدان، قانونی که در مرکزیترین میدان شهر همدان رعایت نمیشود.
رعایت نکردن حریم 15 متری میدان از سوی رانندگان تاکسی نیز یکی دیگر از مصادیق بینظمیها در این مکان است و از آنجا که در قوانین راهنمایی و رانندگی توقف در حریم 15 متری میدان ممنوع است، هیچ خودرویی حق توقف در این حریم را ندارد و این در حالی است که بسیاری از تابلوهای ایستگاه تاکسی در حریم 15 متری واقع شدهاند و این قانون نه تنها در حریم 15متری میدان رعایت نمیشود بلکه همیشه بسیاری از تاکسیها دقیقا دور میدان توقف میکنند. وقتی از رانندگان در مورد این قانون سوال میکنم میگویند: جای دیگری برای توقف تاکسیها وجود ندارد و ما مجبوریم این قانون را زیر پا بگذاریم.
قانونگریزی در میدان شهر بیداد میکند
نکاتی که برشمردیم تنها بخشی از بی قانونیهایی است که در میدان مرکزی شهر همدان دیده میشود. بنابراین آنچه مهم است اینکه، میدان امام به عنوان اصلیترین و مرکزیترین مکان در شهر همدان همواره دارای معضلات و مشکلاتی است که بسیاری از آنها حاصل دور زدن قانون است.
اجرای طرح هایی که فرهنگ قانون پذیری و قانون مداری را نهادینه میسازد، سبب شده که قانون با گذشت زمان هر روز مهجورتر و متروکتر شود و خلا بی قانونی به طور فزایندهای بر فضای جامعه احساس گردد.
در میدان اصلی شهر همدان، عمل به قانون و قانون مداری به حدی کم است که گویا هیچ نیست و تا این قوانین از صفحه کاغذ به عرصه عمل برسد راه طولانی در پیش است.
دیدگاه شما