به گزارش نافع، گفته کارشناسان، احیای بافت های فرسوده با هدف ارتقای سطح رفاه و ایمنی ساکنان و توزیع متوازن خدمات و امکانات شهری انجام می شود و از میان برداشتن تهدیدات و استفاده از فرصت های موجود در این بافت ها، مستلزم اتخاذ شیوه برخورد مناسب با آن به تناسب نیازها و ویژگی های خاص و نحوه فرسودگی آن دارد.
نوسازی بافت های فرسوده شهر همدان در حالی انجام می شود که بسیاری از محلات قدیمی تخریب شده و آپارتمان هایی سر به فلک کشیده در آنها احداث می شود و اثری از خانه های ویلایی با حیاطی بزرگ دیگر خبری نیست .
محله های ˈکلپاˈ، ˈجولانˈ، ˈقاشق تراشانˈ از جمله این محلات است که بیشتر خانه های موجود در این مناطق، فرسوده و مستهلک هستند و این بافت قدیمی شهر همدان را باید بافت مستهلک شهر نامید.
یک مهندس شهرسازی در این ارتباط گفت: مناطق فرسوده که روزگاری بخش مهمی از شهرها را تشکیل می دادند و هویت شهرها به حساب می آمدند اکنون به مناطق ناامنی تبدیل شده اند و در واقع می توان گفت که هویت شهرها نیز به نوعی دچار مشکل شده است.
ˈمعصومه بهادریˈ افزود: امروزه بافت های فرسوده برای شهرسازی یک فرصت محسوب می شوند و در واقع این گونه بافت ها به فعالان حوزه شهرسازی یک فرصت طلایی می دهد تا بتوانند در آن قسمت ها مداخله کنند.
وی تصریح کرد: این در حالی است که شهرسازان باید به هویت های فرهنگی توجهی خاص داشته باشند تا نوسازی شهر، از بین برنده هویت آن نباشد.
یک کارشناس معماری نیز در این خصوص گفت: بازار همدان از جمله بافت های قدیمی این شهر است که البته از جمله بافت های تاریخی شهر نیز به حساب می آید به طوریکه در میان بازار خانه هایی وجود دارد که حدود 100 سال قدمت دارند.
ˈمهرداد افشارˈ ادامه داد: نباید نوسازی بافت فرسوده در تقابل با بافت تاریخی قرار گیرد بلکه می توان با نوسازی و تلفیق آن با سنت و حفظ بافت تاریخی، شهرسازی را با هویت تاریخی بنا کرد.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین معضلات امروز بافت های تاریخی که پیشینه و هویت یک شهر را شکل می دهند، عدم وجود تعریفی مشخص از وجه تمایز بافت تاریخی و بافت فرسوده شهری است.
این کارشناس ارشد مدیریت شهری گفت: این فقدان موجب تخریب و از میان رفتن بخشی از بافت آثار تاریخی ارزشمند و شریان های فرهنگی شهرها با عناصر و شاخصه های خاص فرهنگی و اجتماعی شهری است که گاهی اوقات خسارات و صدمات جبران ناپذیری را به هویت شهرها وارد کرده است.
وی ادامه داد: بیان تعریفی مشخص و قابل درک از دو مقوله بافت تاریخی و بافت فرسوده می تواند نقش بسزایی در بازیابی هویت شهرهای امروزی به لحاظ فرهنگی و تاریخی ایفا کند و شرایط را برای حفظ و احیای مواریث تاریخی این مرز و بوم به منظور معرفی و شناساندن آن ها به نسل های بعد مهیا کند.
مدیر عامل شرکت عمران و مسکن سازان استان همدان نیز با اشاره به وجود یک هزار و 858 هکتار بافت فرسوده در سطح استان گفت: بافت های فرسوده فرصتی برای تولید مسکن است.
ˈمحمد علی اسدیˈ افزود : 11 شهر استان دارای نقاطی با بافت های فرسوده و قدیمی هستند .
وی اظهار داشت: نباید بافت فرسوده را یک تهدید حساب کرد بلکه با استفاده از این ظرفیت می توان در تولید مسکن و بازسازی فضاهای شهری عمل کرد.
اسدی افزود: شهرداری ها با همکاری انبوه سازان می توانند با ارایه تخفیف و تشویق در قالب بسته های حمایتی در سرعت بخشیدن به احیا و نوسازی بافت های فرسوده شهری بسیار موثر باشند .
وی خاطرنشان کرد: مسکن مهر راهکار مناسبی برای خانه دار شدن اقشار ضعیف جامعه بود و اگر این خانه ها در بافت فرسوده احداث می شد بسیاری از مشکلات فعلی مسکن مهر به وجود نمی آمد .
رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر همدان نیز گفت: محلات قدیمی هویت فرهنگی و تاریخی شهر است و حفظ و احیای معماری سنتی شهر همدان ضروری است.
ˈابراهیم مولویˈ اظهار کرد: همدان دارای محله های قدیمی و بناهای تاریخی فاخر و ارزشمندی است که نیاز به احیا و باز سازی دارد.
وی گفت: بناهای واجد ارزش به عنوان میراث گرانبهایی از گذشتگان و بخش هویتی، تاریخی جوامع بشری امروزی محسوب می شوند و حفظ و احیای این محلات موجب ایجاد نشاط و سرزندگی در شهر و ایجاد توازن میان کالبد فضای بافت قدیم و جغرافیایی جدید در راستای توسعه مناطق و نواحی شهری متعادل و پایدار است.
مولوی با بیان اینکه تخریب و نابودی محله های قدیمی تیشه ای بر ریشه هویت و تاریخ فرهنگ همدان است تصریح کرد:حفظ این محلات یکی از ضروریات توسعه شهری است که باید مورد توجه مسوولان در شهر سازی قرار گیرد.
وی با بیان اینکه احیای محلات قدیمی، احیای هویت فرهنگی و تاریخی شهر است، یادآور شد: تخریب بافت تاریخی و بی توجهی به پیشینه فرهنگی نشانگر سهل انگاری و بی مهری نسبت به پیشینه و هویت فرهنگی است و تسهیل کننده شبیخون فرهنگی، اعتقادی دشمنان این مرز و بوم است.
رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهرهمدان افزود: هم اکنون به دلیل بی توجهی های صورت گرفته نسبت به حفظ هویت تاریخی محلات قدیمی، شاهد ساخت و جایگزین کردن ساختمان های ناهمگون در شهر هستیم به طوری که بسیاری از خیابان ها دیگر رنگ و بویی از قدمت، تاریخ، فرهنگ، هنر، معماری، ایرانی و اسلامی نداشته و به پارکینگ ماشین ها تبدیل شده اند.
مولوی با بیان اینکه تیم مشاورین طرح احیای مرکز محلات همدان از کارشناسان باتجربه و متخصص دانشگاهی در رشته های معماری، طراحی شهری، جامعه شناسی و علوم اجتماعی شهری، برنامه ریزی شهری، شهرسازی است گفت: طرح ارایه شده به زودی در صحن شورای اسلامی شهر همدان مطرح و در صورت تصویب عملیات اجرایی آن نیز آغاز می شود.
رییس کمیسیون فنی و عمرانی شورای اسلامی شهر همدان نیز اظهار کرد: توجه به المان های قدیمی محلات در طرح احیا محلات بسیار حائز اهمیت است.
ˈحمید رضا طبی مسرورˈ شناسایی فضاهای تاریخی و قدیمی محلات شهر را ارزشمند دانست و اضافه کرد: ایجاد جاذبه های توریستی و گردشگری در طرح احیای محلات ضروری است و در اجرای طرح باید تمامی جوانب لحاظ شود.
عضو شورای اسلامی شهرهمدان نیز گفت:طرح احیای محلات همدان باید مطابق با طرح تفصیلی باشد.
ˈعلی اکبر نظری ˈ افزود: همچنین در اجرای این طرح باید محدوده های ترافیکی مشخص شده و بار ترافیکی محلات ساماندهی شود که لازم است در این طرح احیای محلات محدوده ترافیکی نیز تعریف شود.
72 هزار هکتار بافت فرسوده در سطح کشور شناسایی شده است
منبع:ایرنا
دیدگاه شما