وضعیت آب و هوای همدان

خبرگزاری علم و فناوری

**

تاریخ : سه شنبه 9 ارديبهشت 1393 ساعت 19:46   |   کد مطلب: 6980
 تکرار استراتژی اعتمادسازی نخستین اشتباه تیم مذاکره کننده بود
سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در شوروی با بیان اینکه اشتباهی که تیم روحانی 11 سال پیش انجام داد، دوباره آن را تکرار کرد، گفت: استفاده مجدد از استراتژی اعتمادسازی نخستین اشتباه تیم مذاکره کننده بود.

 

به گزارش نافع به نقل از ملایری ها، دکتر ناصر نوبری در جمع دانشجویان دانشگاه ملایر با بیان اینکه مسائل سیاست خارجه همیشه دور از دسترس است، اظهار کرد: وزارت خارجه از معدود وزارتخانه‎هایی است که مورد مطالبه گری زیادی از سوی مردم قرار نمی گیرد.

وی با اشاره به اینکه وزارت خارجه همیشه مردم را از دو راه مردم را از مطالبه گری در این حوزه دور نگه داشته است، افزود: یکی فوق تخصصی نشان دادن مسائل و دیگری محرمانه بودن آنها، که امکان اطلاع رسانی در همه مسائل نیست.

سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در شوروی با بیان اینکه کار سخنگو در وزارت خارجه توجیه اشتباهات این وزارتخانه است، گفت: جالب اینجا است که این اشتباهات در چند سال بعد آشکار می شود و در همان زمان بروز نمی کند.

وی با اشاره به اینکه مسئله مهم این است که مردم نسبت به مسائل وزارت خارجه حساس شده اند، تصریح کرد: یکی از ثمرات توافقنامه ژنو این است که جوانان و دانشجویان نسبت به این توافقنامه حساس و مطالبه گر شده اید.

نوبری با بیان مقدمه ای از ماجرای هسته ای ابراز کرد: ماجرای هسته ای ایران با این تفکر که روزی ذخایر نفت و گاز ایران تمام می شود، از زمان حکومت شاه آغاز شد.

وی بیان کرد: رژیم شاه نیز به این نتیجه رسید که باید به دنبال یک انرژی اتمی جایگزین باشیم که جایگزین نفت شود و یا حتی همزمان با استفاده از نفت از این سوخت اتمی نیز استفاده شود.

دیپلمات برجسته وزارت امور خارجه گفت: نیروگاه بوشهر با توافق با آلمان را راه اندازی شد و اورانیوم غنی شده آن نیز خریداری می شد.

وی با بیان اینکه بعد از پیروزی انقلاب و سقوط رژیم شاه، آمریکا و غرب تحریم را از همان ابتدا آغاز کرد، افزود: آلمان نیروگاه بوشهر را رها کرده و فرانسه نیز از تحویل اورانیوم غنی شده که ۱۰ درصد از سهام شرکت آنها را ایران خریداری کرده بود خودداری کرد.

ایران از ابتدای انقلاب بدون تقصیر، تحریم شد

نوبری با تأکید بر اینکه ایران از ابتدای انقلاب بدون تقصیر، تحریم شد، اظهار کرد: ایران عضو NPT نیز بود، که طبق آن اجازه ساخت سلاح هسته ای نداشته اما در عوض اجازه استفاده از انرژی هسته ای را داریم.

وی با اشاره به اینکه ادامه قرارداد ساخت نیروگاه بوشهر روسیه اعلام آمادگی کرد، گفت: قسمت‎های مختلف ساخت این نیروگاه را روسیه به کشورهای بلوک شرقی تحویل داد، و هنگامی که دستگاه‎ها ساخته شد، آمریکا اجازه ورود آن را به ایران نداد.

سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در شوروی با بیان اینکه در این شرایط روسیه ناچار به ساخت توربین در ایران شد که این مسئله باعث تأخیر در راه اندازی نیروگاه بوشهر شد، تصریح کرد: اولین اشتباه وزارت خارجه در زمان دولت اصلاحات محکوم نکردن آمریکا با ارائه لایحه محکومیت به شورای حکام بود.

وی ابراز کرد: ایران زمانی که با ورود دستگاه‎های مورد نیاز با مخالفت آمریکا مواجه شد، به ناچار مخفیانه برای ساخت انرژی صلح آمیز هسته ای دستگاه‎های مورد نیاز را وارد کشور کرد.

نوبری با اشاره به اینکه بعد از گذشت چند سال از عمر دولت اصلاحات آژانس انرژی اتمی متوجه واردات مخفیانه دستگاه‎ به ایران شد، ابراز کرد: از آن زمان دعوای آژانس انرژی اتمی با ایران آغاز شد که چرا بصورت مخفیانه دستگاه‎های مربوط به ساخت نیروگاه اتمی وارد می شود.

وی با بیان اینکه شورای حکام ایران را به دلیل مخفی کاری محکوم کرد، افزود: اگر ایران لایحه محکومیت آمریکا را در دست داشت می توانست از خود در شورای حکام دفاع کرده و می توانست لایحه محکومیت ایران را با لایحه محکومیت آمریکا به دلیل ممانعت از ورود دستگاه‎های مورد نیاز نیروگاه اتمی خنثی کند.

دیپلمات برجسته وزارت امور خارجه به بهانه‎های غرب درباره مخفی کاری ایران اشاره کرد و گفت: روحانی که در آن زمان رئیس تیم هسته‌ای ایران بود، برای شفاف سازی به همراه تیم خود طرف مذاکره سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه شد.

وی با بیان اینکه تیم روحانی استراتژی اعتمادسازی را به دنبال گرفت، بیان کرد: به دنبال این استراتژی اعتمادسازی طرف مذاکره کننده هر چه گفتند، ایران به آن عمل کرد تا اعتماد آنها را جلب کند.

نوبری با اشاره به اینکه دولت اصلاحات مدت سه سال به تمام خواسته‎های طرف مذاکره کننده جامه عمل پوشید، تصریح کرد: بعد از سه سال اعتمادسازی غرب اعلام کرد اگر می خواهید به شما اعتماد کنیم باید ساخت انرژی هسته ای را تعطیل کنید.

وی با بیان سیر تاریخی مشکلات ایران در ساخت انرژی هسته ای و شفاف‎سازی اتفاقات پیش آمده، اظهار کرد: دوهفته پیش از پایان دولت اصلاحات پلمپ نیروگاه‎ها به دلیل صادق نبودن غرب با ایران شکسته شد.

سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در شوروی به افزایش تحریم‎ها بعد از شکسته شدن پلمپ نیروگاه‎ها اشاره کرد و گفت: اشتباه دولت عدالت ضعیف بودن دیپلماسی حرفه ای بود و برعکس دولت اصلاحات افراطی عمل و برخورد رادیکالی کرد.

استراتژی درست برداشتن گام‎های متقابل است

وی با بیان اینکه استراتژی درست این است که گام‎های متقابل برداشته شود، تصریح کرد: در روابط بین الملل تمام مذاکرت و تعاملات بر مبنای اهرم‎ها و گام‎های متقابل انجام می شود و استراتژی اعتمادسازی قابل قبول نیست.

نوبری با اشاره به اینکه در توافقنامه ژنو نیز بزرگترین اشتباه را که همان استفاده از استراتژی اعتمادسازی است، به کار گرفته شده است، تصریح کرد: در این توافقنامه همه کارهایی که ایران برای برطرف کردن نگرانی غرب در مدت شش ماه باید انجام دهد، صورت گرفته اما از تعهدات غرب خبری نیست.

وی توقف ساخت سانتریفیوژ، رقیق کردن اورانیوم ۲۰ درصد، توقف آب سنگین اراک، را از توافقات ایران با ۱+۵ عنوان کرد و گفت: درمقابل انجام این توافقات آمریکا باید تحریم‎ها را برمی داشت، اما این کار اتفاق نیفتاد و حتی کشورهایی که تعاملات خود را با ایران افزایش دادند، از سوی آمریکا تهدید شدند.

نوبری با بیان اینکه اشتباهی که تیم روحانی ۱۱ سال پیش انجام داد، دوباره آن را تکرار کرد، افزود: استفاده مجدد از استراتژی اعتمادسازی اولین اشتباه تیم مذاکره کننده بود.

وی با اشاره به حرکت شهید احمدی روشن در ساخت اورانیوم ۲۰ درصد ابراز کرد: دشمن از حرکت حیرت انگیز این شهید به وحشت افتاد که ایران وقتی بتواند این کار را انجام دهد، به طور قطع بمب اتم را نیز می سازد.

رییس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه آزاد تصریح کرد: وحشت آمریکا از پیشرفت هسته ای ایران سبب شد که در مرحله اول تحریم‎ها را علیه ایران افزایش داده و پس از آن پای میز مذاکره بنشیند.

وی با بیان اینکه باید توازن استراتژیکی حفظ شود، ابراز کرد: رشد صنعت هسته ای ایران غرب را نگران کرده بود که ایران به ساخت بمب اتمی نزدیک شده است.

وی به رشد هسته ای ایران و تحریم علیه آن به عنوان توازن استراتژیک اشاره کرد و گفت: در یک مذاکره درست باید توازن در این دو مسئله و مشکل که مربوط به دوطرف مذاکره کننده است رعایت شود.

در توافقنامه ژنو توازن استراتژیک رعایت نشده است

نوبری با بیان اینکه متاسفانه در توافقنامه ژنو این توازن رعایت نشد، اظهار کرد: تعهدات ایران در مدت شش ماه انجام شد درحالی که در این توافقنامه تعهدات غرب در دراز مدت تعریف شده است.

سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران به امتیازهای پی در پی ایران به غرب اشاره کرد و افزود: نگران اصلی غرب توسط ایران برطرف شد اما اهرم اصلی ایران که تحریم است، همچنان ادامه دارد.

وی با تأکید بر اینکه انسان عاقل یک کار اشتباه را دوباره تکرار نمی کند، بیان کرد: این تیم ۱۱ سال پیش متوجه شد که استراتژی اعتمادسازی جواب نمی‎دهد اما دوباره آن را تکرار کرد.

نوبری با بیان اینکه زاویه انتقاد من کارشناسی است، تصریح کرد: به رئیس جمهور ۵ ماه پیش گفتم در واقع با این توافقنامه مهمترین اهرم فشار ما را از دست ما می گیرند و آن اینکه آنها هرچه تحریم می کردند اما اثری در روند توسعه و پیشرفت برنامه هسته ای ما نمی گذاشت و از این بابت همیشه رنج می بردند و همین اهرم یعنی نگرانی از رشد روز افزون قدرت هسته ای ما آنها را پای میز مذاکره کشاند. اما در ژنو موفق شدند طی شش ماه در برابر آزاد کردن چهار میلیارد دلار از پول خودمان و حدود سه میلیارد دلار اجازه فروش پتروشیمی، این قفل و بست ها را به دور برنامه هسته ای ما بزنند و خیال خودشان را برای همیشه از برنامه هسته ای مان راحت کنند.

وی به متن توافقنامه اشاره کرد و افزود: مبنای خوشحالی و موفقیت ایران در مذاکرات، به رسمیت شناختن غنی سازی ۵% ایران از سوی غرب بود که متاسفانه در بند بعدی توافقنامه آن نیز زیر سوال می رود که آمریکا تعریف غنی سازی را به ایران ارائه داده و در میزان غنی سازی باید با آمریکا توافق شود.

رییس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه آزاد با بیان اینکه در این توافقنامه آمریکا باید درباره میزان احتیاج ایران به انرژی هسته ای نیز توافق کرده و نظر آنها جلب شود، ابراز کرد: ایران حتی زمان، مکان، میزان نیاز این غنی‎سازی را نیز باید با آمریکا هماهنگ کند.

وی با اشاره به اینکه وجود این بند در توافقنامه جایگاه ایران از NPT نیز پایین تر آرود، ابراز کرد: در تمام دنیا تنها ایران است که برای کوچکترین قدمی که در مسیر ساخت انرژی هسته ای بر می دارد باید با آمریکا هماهنگ کند.

سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران به یکی دیگر از بندهای توافقنامه ژنو اشاره کرد و اظهار کرد: غرب در این بند از آب سنگین اراک ابراز نگرانی کرده و خواسته تا این نگرانی به طور کامل برطرف شود.

وی به تعهد ایران درباره برطرف کردن نگرانی آب سنگین اراک اشاره کرد و گفت: دولت اعتدال و امید در ابتدای توافقنامه اعلام کرد که ایران حق غنی سازی را از آمریکا گرفت، و دو هفته بعد گفت حق غنی سازی طبق بنده ۴ تعهدات NPT حق ایران است و کسی حق ندارد مقابل آن بایستد.

نوبری بیان کرد: وقتی از آنها سوال می شود اگر غنی سازی حق ما است و آمریکا حق دخالت ندارد پس علت خوشحالی شما چه بود؟

وی افزود: در پاسخ به این سوال می گویند اجازه غنی سازی اورانیوم را آمریکا به هیچ کشوی نمی دهد و علت خوشحالی ما این است که این اجازه را به ایران داده است.

رییس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه آزاد ابراز کرد: اجازه ای که با کنترل کامل آمریکا روی فعالیت‎های هسته ای ایران داده شود، تنها استقلال ما را زیر سوال می برد.

وی به حساسیت رهبری درباره محدودیت تحقیقات و مطالعات ایران اشاره کرد و گفت: در این توافقنامه حتی به تحقیقات ایران در زمینه هسته ای ایراد گرفته و تأکید دارند که تحقیقات باید زیر نظر آمریکا انجام شود.

نوبری به اعتقاد دولتمردان درباره پرداختن به توافقنامه اشاره کرد و افزود: در این توافقنامه آمده است که باید به این قطعنامه بپردازید تا جایی که رضایت شورای امنیت جلب شود.

وی تصریح کرد: طبق این توافقنامه مشخص نیست که شورای امنیت چه زمانی راضی می شود و ایران باید چه کارهایی را انجام دهد تا بالاخره شورای امنیت راضی شود.

نوبری افزود: من به دنبال بیان حقیقت هستم که با نقد مشکلات اذهان مردم و حتی مسئولان روشن شود تا به فکر رفع مشکل و اصلاح حرکت اشتباه شود.

وی به مناظرات، نامه به رئیس جمهور و برنامه‎های خود درباره نقد توافقنامه ژنو اشاره کرد و افزود: تا امروز هیچکدام از افرادی که با آنها مذاکره کرده یا نامه نوشته ام به یکی از سوالات من پاسخ نداده اند.

سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در شوروی تصریح کرد: در مناظرات با بعضی کارشناسان، آقایان درباره تمام مشکلات ایران صحبت می کردند به جز انرژی هسته ای، و عده ای نیز اعتقاد دارند که چیزی که باعث ایجاد دردسر و مشکل برای کشور باشد بهتر است رها و کنار گذاشته شود.

دیدگاه شما