وضعیت آب و هوای همدان

خبرگزاری علم و فناوری

**

تاریخ : شنبه 9 فروردين 1393 ساعت 16:33   |   کد مطلب: 6351
گنبد علویان این یادمان 900 ساله در نوروز امسال مورد توجه گردشگران بود
گنبد علویان این یادمان 900 ساله در نوروز امسال مورد توجه گردشگران و مسافران نوروزی قرار گرفته است.

 به گزارش نافع به نقل ازایرنا، گردشگرانی که علاقمند به تاریخ و هنر معماری کهن ایران زمین هستند برای بازدید از اینگونه اماکن استقبال کرده اند و در نوروز امسال تعداد زیادی از مسافران از این بنای کهن دیدن کردند.

یکی از مسافران نوروزی که از شهر مراغه به استان همدان سفر کرده است در بازدید از گنبد علویان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: علاقه مردم به سادات و دوستداران امام علی (ع) و مدفون بودن دو تن از خاندان علویان در این بنا موجب گرایش گردشگران به بازدید از این مکان است.

ˈالهام حسین پورˈ افزود: توجه و دقت در هنر گچبری و آجر کاری این بنا که در حال حاضر تا حدودی در اثر گذشت زمان، شکل اصلی خود را از دست داده است بیانگر وجود معماری بزرگی در این بنا است.

مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان نیز گفت: در نوروز امسال استقبال خوبی از گنبد علویان شده است و وجود بازارچه صنایع دستی در محوطه این بنای تاریخی موجب افزایش تعداد بازدید کنندگان از این آثار تاریخی شده است.

ˈعلیرضا ایزدیˈ افزود: نوروز خوانی در شهرستان ها و کاروان سراها در ایام نوروز ، ایجاد بازارچه های صنایع دستی، توزیع اقلام گردشگری و بسته های فرهنگی و اطلاع رسانی و شرایط مساعد آب و هوا موجب شده مسافران حضور بیشتری در اماکن تفریحی گردگشری داشته باشند.

وی در مورد گنبد علویان نیز گفت: این گنبد توسط خاندان علویان ابتدا به عنوان مسجد احداث شده بوده و در دوره های بعد با ایجاد سردابی در زیر زمین به مقبره آن خاندان تبدیل شده است.

وی افزود: علت نامگذاری این بنا به گنبد علویان این بوده که در گذشته های دور این بنا دارای گنبد بوده و در اثر گذشته زمان گنبد آن فرو ریخته است.

وی گفت: بنای زیبا، معماری و گچ بری های منحصر به فرد، این بنا را به عنوان یکی از میراث معماری کهن ایران زمین مطرح می کند.

بنای گنبد علویان در شهر همدان که تا چندی پیش در محدوده دبستانی کوچک در بافت قدیمی شهر مجالی برای شناساندن معماری منحصر به فرد خود نداشت اکنون پس از آزاد کردن بافت پیرامون و تجهیز محدوده آن در وضعیت مناسب تری قرار گرفته و به دلیل معماری وی‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ژه و تزیینات بسیار پیچیده گچی آن که از حدود 900 سال پیش به جا مانده در خور معرفی است.

گنبد علویان به اعتبار تحقیقات باستان شناسان، بنایی مغولی یا به عبارتی سلجوقی تکامل یافته است این گنبد به دلایلی، از جمله ویژگی های منحصر به فرد کالبدی و ظرافت تزیینات استثنایی آن همواره مورد توجه ویژه محققان قرار داشته است.

این بنا به لحاظ هنر گچبری و آجرکاری از آثار ارزشمند و کم نظیر سده های میانی دوره اسلامی (سده های شش و هفت هجری) است.

شکل ظاهری آن شبیه گنبد سرخ مراغه است که در سال 542 هجری قمری ساخته شده و ابعاد داخلی آن (هشت متر در هشت متر ) و تزیینات غنی و متراکم و در عین حال راز آمیز و چشم نواز درون بنا تا حدودی مشابه بنای (گنبد حیدریه ) قزوین از بنا های اوایل قرن شش هجری قمری است.

بنای گنبد علویان به صورت مکعبی چهار ضلعی ساخته شده و چهار جرز ستون مانند به ارتفاع 5/9 متر با قطری قریب به 2 متر و شبیه برج هایی در چهار گوشه آن را در میان گرفتند.

بر فراز طاق نماها و قسمت های انتهایی برج ها بقایایی از کتیبه ای آجری و بر جسته به خط کوفی مشتمل بر آیات نخستین سوره (دهر) مشاهده می شود.

محراب گنبد نیز که در ضلع جنوبی واقع شده با تزیینات بدیع گچبری بر غنای این اثر افزوده است.

سرداب کوچک مدفن دو تن از بزرگان خاندان علویان است فضای داخلی آن از شش حجره با طاق نمای جناغی تشکیل شده و قبر ها به شکل حجم های مکعب مستطیل شکل پوشیده از آجرهای لعابدار فیروزه ای در مرکز آن قرار گرفتند.

استان همدان یک هزار و 830 آثار تاریخی و گردشگری دارد که یک هزار اثر آن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و همه ساله بازدید کنندگان زیادی را جذب کرده است.

دیدگاه شما