به گزارش نافع به نقل از فارس، به همت میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری تویسرکان، گردشگران و میهمانان نوروزی در یک برنامه نیمروزی به صورت رایگان از برخی از آثار تاریخی و فرهنگی تویسرکان بازدید کردند.
برنامه تور گردشگری نیمروزی به منظور معرفی و شناساندن ظرفیتها و جاذبههای شهرستان تویسرکان در دو پروسه زمانی تدوین شده که بخش نخست آن برگزار شد.
برنامه سفر نیم روزی گردشگران و مسافران نوروزی با حضور در آثار تاریخی تویسرکان برگی از گذشته این دیار سراسر از فراز و نشیب را برای بازدیدکنندگان ورق زد.
حمام سراب (موزه مردمشناسی) تویسرکان
بازدید از حمام سرابی که در دوره قاجاریه احداث شده، در سرفصل برنامه قرار داشت. بازدیدکنندگان که همه غیربومی هستند با نگاهی ویژه و با دقت از موزه مردمشناسی تویسرکان دیدن کردند.
حمام سراب تویسرکان در گذشته به عنوان حمام عمومی مورد استفاده مردم منطقه سرابی تویسرکان بوده است.
حمام تاریخی سرابی از جمله آثار تاریخی تویسرکان در منطقه سرابی این شهر احداث شده است.
این اثر متعلق به دوره قاجاریه با مساحت 550 مترمربع و زیربنای 480 مترمربع و ارتفاع متوسط سه متری از سطح زمین، مصالحی نظیر سنگ، آجر، آهک، ملات و ساروج در ساخت این بنا به کار رفته است.
در حال حاضر کتیبه آهکی این بنا در موزه تاریخ و فرهنگ تویسرکان، خانه مسعودی نگهداری میشود. در این کتیبه آمده است «این خانه به همت اهل قریه به سنه 1303 هجری قمری ساخته شده است».
این حمام برابر اصول و قاعده از دو بخش اصلی گرمخانه و یا حمام گرم و سردخانه یا حمام سرد تشکیل شده است؛ در بخش گرمخانه گنبدی مدور دیده میشود که در زیر آن چهار دهانه طاق به سبک رومی و حوض آبی از جنس سنگ گرانیت در میانه این بخش احداث شده است.
طاقهای بنا گذاشته شده در این بنا از نوع رومی، جناقی و چهار بخشی است و آب مورد نیاز در قدیم از این مجموعه قنات موجود در محل تأمین میشده است.
موزه مردمشناسی (حمام تاریخی سرابی) تویسرکان 18 بهمن سال 87 با شماره 25162 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
حمام تاریخی سرابی به همت اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان همدان در سال 90 مرمت و بازسازی شد.
در عصر حاضر با پیشرفت تکنولوژی و صنعتی شدن زندگی نیازهای درونی انسان برای رسیدن به آرامش نسبت به گذشته دوچندان است و مکانهای سنتی همانند سفرهخانهها در ایجاد این آسایش و آرامش نقشی کارساز و تأثیرگذار دارند.
بنای تاریخی حمام سرابی نیز به سبب دارا بودن این ظرفیت و قابلیتهای بالای شهرستان تویسرکان در زمینه گردشگری و لزوم سرمایهگذاری برای استفاده کاربردی و بهینه از این ظرفیت با کاربری موزه و سفرهخانه در سال 91 با مدیریت کاظم تیموری تعیین و به بهرهبرداری رسید.
آرامگاه میررضی آرتیمانی
دومین اثر تاریخی که مورد بازدید قرار گرفت، آرامگاه میررضیالدین آرتیمانی از شعرا و عرفای قرن یازده هجری قمری دوره صفویه بود.
میررضی در روستای آرتیمان سه کیلومتری تویسرکان متولد شد، آرامگاه این شاعر بزرگ در سال 54 توسط میراث فرهنگی بنا گذاشته شد.
بنای آرامگاه آجری و چهار وجهی است، قسمتهای از این بنا از داخل پنج چهار گوش به نام پنشتن ساخته شده است.
ساقی نامه و سوگند نامه میررضی شاعر قرن یازده تویسرکان در دنیا بینظیر است. این اثر تاریخی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
سید «محمد» با تخلص «رضی» در سال 1307 هجری قمری چشم از جهان فرو بست.
کاروانسرای شاه عباسی
برنامه پایانی این سفر بازدید گردشگران از کاروانسرای شاه عباسی شهر فرسفج بود، این بنا در 20 کیلومتری مسیر تویسرکان به کنگاور و در مجاورت شهر کنونی فرسفج قرار دارد.
این اثر تاریخی بیشتر محل استراحت مسافران و کاروانهایی بوده که به قصد تجارت، زیارت و سیاحت به غرب کشور و عتبات و عالیات عراق سفر میکردند.
ساختمان این کاروانسرا در فاصله سالهای 1038 تا 1066 به سبک معماری دوره صفویه در مساحت 4 هزار متر مربع احداث شده است.
در این برنامه برخی از گردشگران نظرات خود را در گفتوگو با خبرنگار فارس بیان کردند.
خانم حمزه یکی از میهمانان نوروزی آب و هوای تویسرکان را عالی توصیف کرد و افزود: طبیعت بکر و سرسبز تویسرکان یکی از جاذبههای بیبدیل این شهر است که ما را بر آن داشت که به این شهر سفری داشته باشیم.
وی مردم این دیار را همیار، مهربان و همدرد دانست و گفت: تویسرکان آثار و قدمتی با ارزش دارد که یک افتخار برای همه مردم بومی و غیر بومی محسوب میشود.
محمد آریان دیگر مسافر نوروزی گفت: حدود 24 سال است که از تویسرکان رفتهام، اما به گذشته ارزشمند با تاریخی کهن افتخار میکنم و همیشه در سفرهای خود تویسرکان را در برنامه دارم.
وی با اشاره به اینکه علاقهمندان به بازدید از آثار تویسرکان بسیار زیاد هستند، تأکید کرد: قدمت تویسرکان از همه حیث و طبیعت خدادادی این دیار هر ساله خیل عظیمی از گردشگران داخلی و خارجی را به خود میخواند.
این مسافر نوروزی ضمن تقدیر از تلاش میراث فرهنگی در بازسازی و ترمیم اماکن تاریخی، فرهنگی و دینی خواستار جلوگیری از نصب البسه و پوشاک مغازهداران و اصناف در سقف راسته بازار قدیمی تویسرکان شد.
وی خاطرنشان کرد: با نصب کالاهای کسبه این اثر تاریخی با ارزش پوشش داده میشود و افراد مشتاق به آثار تاریخی از دیدن این محیط گرانبها بینصیب میشوند.
با کمی توجه تویسرکان به جایگاه خاص خود میرسد
حسین قویدل دیگر گردشگر نوروزی با اشاره به اینکه از دیار آذربایجان غربی همراه خانواده به تویسرکان سفر کرده است، گفت: به واسطه معرفی دوستان امسال تویسرکان را به عنوان شهر مورد بازدید خود و خانواده انتخاب کردیم.
وی با اشاره به اینکه تویسرکان را با توجه به تعریفهای که شنیده بودم بسیار متفاوت دیدم، خاطرنشان کرد: تویسرکان شهری با صفا با باغها و مناظری زیباست که انسان را محو خود میکند.
این گردشگر با اشاره به اینکه منطقه تویسرکان مطمئناً دارای ییلاقهای خیلی خوبی است، ابراز کرد: من از همه دوستان و گردشگران دعوت میکنم، اوقات فراغت و تعطیلات خود را به شهر تویسرکان سفر کنند.
قویدل با اشاره به اینکه نظافت و پاکیزگی در این شهر کاملاً مشهود است، از همیاری و کمک مردم در زمانهای نیاز تشکر کرد و گفت: ما هم مرز ترکیه هستیم، آنها با هیچچیز توریست جذب میکنند.
وی تأکید کرد: با کمی توجه به تویسرکان با این همه ظرفیت و جاذبههای غنی میشود گردشگران زیادی را جذب و این دیار کهن را به مردم ایران معرفی کرد.
شناساندن تویسرکان در برنامه تور گردشگری هدف میراث فرهنگی
سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تویسرکان نیز در گفتوگو با فارس هدف از اجرای این برنامه را معرفی و شناساندن آثار تاریخی، فرهنگی و ... عنوان کرد و اظهار کرد: این برنامه با حضور در دیگر آثار تاریخی تویسرکان برای مشتاقان و علاقهمندان بازهم انجام خواهد شد.
میثم الوندی با اشاره به اینکه تور نیمروزی معرفی جاذبههای گردشگری برای عموم مردم برای نخستین بار است که اجرایی میشود، خاطرنشان کرد: این طرح سال گذشته توسط میراث فرهنگی برای فرهنگیان انجام شد.
وی با اشاره به اینکه استفاده بهینه از تعطیلات نوروز در قالبهای مختلف برای معرفی ظرفیتهای شهرستان در برنامه میراث فرهنگی است، گفت: ما باید در شرایط کنونی با کمترین هزینه بیشترین بهرهبرداری را داشته باشیم.
سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تویسرکان در خصوص راسته بازار قدیمی تویسرکان یادآور شد: این بازار تاکنون در دو مرحله تعمیر و بازسازی شده است.
وی فرهنگسازی در باره آثار تاریخی به عنوان میراث و هویت ملت را یک نیاز ضروری دانست و افزود: خواسته گردشگران و مسافران در خصوص برداشتن البسههای آویز بر سقف بازار قدیمی را پیگیری خواهیم کرد.
دیدگاه شما