به گزارش نافع، استان همدان با دارا بودن 48 جاذبه گردشگری توانسته بخشی از سهم بازار گردشگری کشور را به خود اختصاص دهد.
اینکه آیا استان با توجه به ظرفیتها و پتانسیلهای خود توانسته گردشگران و مسافران را جذب کند نظر و پاسخ کارشناسان را می طلبد.
اما یکی از حوزه هایی که با ورود مسافر و گردشگر در ایام مختلف سال رونق می گیرد صنایع دستی و سوغات است، صنایعی که در طول سال با شور ایام نوروز روبرو نیستند و گاه همین کسادی بازار موجب می شود تا هنرمندان این عرصه عطای کار را به لقای آن واگذار کنند.
استان همدان به لحاظ دارا بودن صنایع دستی و سوغات متنوع جز استانهای برتر در این زمینه بوده به طوری که 10 اثر صنایع دستی استان دارای مهر اصالت یونسکوست.
مهر اصالت مهر بینالمللی نشان مرغوبیت کالا است که این نشان به آثاری تعلق میگیرد که نوآوری شده و برای نخستین بار در دنیا وجود داشته باشد، کاربردی بوده و قابل استفاده برای عموم مردم باشد و مواد اولیهای که برای ساخت اثر استفاده میشود، بومی منطقه باشد.
استان همدان با برخورداری از ظرفیت بالایی در قالیبافی، سفال و سرامیک، مصنوعات چرم، مصنوعات فلزی، رودوزیهای سنتی، مصنوعات چوبی، گلیمبافی، تراش سنگهای قیمتی، مرواربافی، ساز سنتی، معرق و منبت چوب، حکاکی روی شیشه، قابسازی و... سبد سوغات مناسبی برای مسافران نوروزی ایجاد کرده است.
از طرفی نباید از کماج، انگشت پیچ، شیرمال، حلوا زرده، شیره انگور، کشمش تیزآبی و گردو نیز به عنوان خوراکی غافل شد چرا که این خوراکیها سوغات مناسبی را برای گردشگران فراهم کرده که مسافران میتوانند از آن بهرهمند شوند.
اما متاسفانه برخی رشته های صنایع دستی استان همچون چرم ساغری و موتابی منسوخ شده اند.
از طرفی حلبی سازی، نمد مالی و شانه سازی چوبی نیز در حال منسوخ شدن است که باید از طرف مسؤولان صنایع دستی استان اقدامات ویژه برای احیا این رشته ها صورت گیرد.
همدان دیار ترشیها و مرباهای عجیب و غریب است
به علت کثرت انواع ترشی خود اهالی مثلی دارند مبنی بر اینکه "همدانیا میلیچ (گنجشک) تو هوا میپره، میگیرن موکونن ترشی"، با شروع فصل پاییز اغلب زنان همدانی دست به کار تهیه ترشیهای مختلف میشوند.
به نظر میرسد دلیل اهمیت تهیه ترشی در همدان، زمستانهای طولانی و سرد گذشته بوده است که زنان را وادار به نگهداری طولانی مدت موادغذایی از این طریق میکرده و اکنون هم این رسم همچنان به قوت خود باقی ماندهاست.
بیش از ۱۰۰ نوع ترشی در همدان تهیه میشود
شاخصه اصلی ترشی همدان استفاده از گیاهان بومی و به کاربردن چاشنیها و سبزیهای منطقه در آنهاست که سبب تمایز ترشیهای همدان با سایر نقاط شده و می تواند جایی خاص در سبد سوغات مسافران نوروزی داشته باشد.
متاسفانه استان همدان فاقد بازارچه یا بازار صنایع دستی و سوغات بوده و بیشتر از هر کسی مسافران خلا این بازارچه متمرکز صنایع دستی و سوغات همدان را حس می کنند.
هر ساله در ایام پیک ورود مسافر به همدان همچون نوروز و تابستان نمایشگاه های صنایع دستی با حضور هنرمندان مختلف برپا شده و پس از مدتی برچیده می شود و نبود بازارچه دائمی ضربه بزرگی به سوغات و صنایع دستی همدان وارد می کند.
بارها مساله ایجاد بازارچه دائمی صنایع دستی همدان در جلسات مختلف مطرح شده ولی هیچ کدام به نتیجه مطلوب متجر نشد، حتی ایجاد بازارچه دائمی صنایع دستی و سوغات استان در یکی از مصوبات دور دوم سفر هیات دولت وقت به استان مطرح شده اما این مصوبه نیز تاکنون جامه عمل نپوشیده است.
"علیرضا ایزدی" مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان با بیان اینکه صنایع دستی موجب انتقال فرهنگ و معرفی آداب رسوم مناطق مختلف کشور می شود، در این باره به خبرنگار ایسنا گفت: استان همدان دارای صنایع دستی و سوغات بسیار ارزشمندی است ولی به علت نبود بازار دائمی فروش با بی مهری و کم لطفی روبرو شده است.
وی با بیان اینکه خلا بازارچه دائمی فروش صنایع دستی در همدان احساس می شود، ادامه داد: ایجاد بازارچه دائمی تاثیرات مثبت بسیاری به دنبال دارد که از جمله آن می توان به ایجاد درآمد مطلوب برای هنرمندان، معرفی آداب و رسوم و فرهنگ همدان به گردشگران و دسترسی آسان مسافران به صنایع دستی و سوغات همدان اشاره کرد.
ایزدی خاطرنشان کرد: در حال حاضر هیچ منطقه ای از استان وجود ندارد که تمامی سوغات استان در آنجا متمرکز شده باشد و این در حالیست که برخی استانها این امکان را برای مسافران خود فراهم کرده اند.
وی گفت: می توان این بازارچه را در ورودی تپه هگمتانه ایجاد کرد که نیاز به اعتبارات خاص خود دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان با اشاره به اینکه فرهنگ استان همدان در همین صنایع دستی نهفته است، یادآور شد: صنایع دستی می تواند در معرفی استان همدان بسیار موثر باشد اما باید شرایط دسترسی مسافران به آنها را تسهیل کنیم.
وی اضافه کرد: در این زمینه در حد توان خود توانسته ایم 200 غرفه صنایع دستی در پنج شهرستان همدان، ملایر، نهاوند، تویسرکان و رزن برپا کنیم که نزدیک 100 غرفه در دو نقطه آرامگاه باباطاهر و تپه هگمتانه شهرستان همدان قرار دارد.
ایزدی اعلام کرد: در غرفه های شهرستان همدان صنایع دستی کشور ترکیه، استانهای زنجان، تبریز، قزوین و اصفهان نیز عرضه می شود.
وی با اشاره به استقرار سه سیاه چادر عشایری در تپه هگمتانه و آرامگاه باباطاهر اعلام کرد: پخت نان محلی و عرضه آش محلی در این سیاه چادرها صورت می گیرد که خود نوعی جاذبه گردشگری دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی تاکید کرد: استقبال مطلوب مسافران از این نمایشگاه ها بیانگر این است که استان همدان بیش از پیش به بازارچه دائمی صنایع دستی نیاز دارد و می طلبد مسؤولان استان در این زمینه گامهای موثری بردارند.
منبع»ایسنا
دیدگاه شما