به گزارش نافع به نقل از دانا، محمد خوشچهره در گفتگو با خبرنگار ما در خصوص نحوه اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی و وظایف سه قوه در راستای این موضوع گفت: قطعاً مقدرات کشور و به اصطلاح عامیانه سکاندار کشور قوه مجریه است.
وی افزود: در ادبیات و قانون اساسی هم گفته شده که دومین مقام برجسته کشور به خاطر سکاندار اجرایی بودن همان قوه مجریه است و مهمترین انحرافی که میتواند در راستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی رهبر معظم انقلاب صورت گیرد، تصمیمات خلق الساعه دولت است.
کارشناس مسائل اقتصادی در کشور یادآور شد: این در حالی است که اقتصاد مقاومتی باید با یک عقبه کارشناسی شده و به دور از سلایق و علایق شخصی رئیس جمهور پیش رود و از این رو قوه مجریه یک ضرورت در این زمینه محسوب میگردد.
خوش چهره در ادامه با اشاره به نقش مجلس و قوه قضاییه افزود: قوه مقننه و یا مجلس، بنا به فرمایش حضرت امام(ره) در رأس امور قرار دارد؛ خیلی از اقدامات دولت همچون تایید کابینه وزرا و دیگر موارد با قوانین مجلس و روند قانونی آن عملیاتی میشود.
وی خاطرنشان کرد: مجلس یک نقش نظارتی، کنترلی و هدایتی خیلی قوی میتواند در این زمینه ایفا کند، قطعاً قوه قضاییه به خاطر اینکه ابزارهای قوی از قبیل سازمان بازرسی کل و ابزارهای هدایتی، پیشگیرانه و مقابله گرانه را دارد، میتواند در این راستا تأثیر گذار باشد.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران افزود: اجماع این سه نهاد و این سه بزرگواری که مسئولیت این سه قوا را دارند از ضروریت های عملیاتی شدن و تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی است.
*باور سران قوا به اقتصاد مقاومتی باید به بدنه جاری شود
*اقتصاد مقاومتی حضور فعال در عرصه جهانی منهای وابستگیهای تهدیدآمیزست
خوشچهره در ادامه اظهار داشت: به اعتقاد من این باورهای قوا نباید تنها در سطح سران باقی بماند؛ بلکه باید به بدنه جاری و ساری شود و بنابراین یک کار کوتاه مدت و پر تلاشی را لازم دارد که سران قوا مفهوم اقتصاد مقاومتی را به زیر مجموعههای کلیدی و استراتژیک خود تفهیم کنند.
وی در خصوص نقش مردم در اقتصاد مقاومتی گفت: نقش مردم در اقتصاد مقاومتی دو جنبه دارد: اول فهم اقتصاد مقاومتی است.
نماینده هفتمین دوره مجلس شورای اسلامی افزود: اقتصاد مقاومتی مفهومی شبیه اقتصاد ریاضتی ندارد و یک تاکتیک نمیباشد. بلکه یک نگرش و بینش است؛ به این معنا که یک حضور پررنگ و تمام عیار و فعال در عرصه اقتصاد جهانی داشته باشیم؛ ولی چون بخشی از اقتصاد جهانی در یک فضای تقابلی با ما قرار دارد، باید هوشمندانه جلو برویم.
خوش چهره یادآور شد: اقتصاد مقاومتی در تبیین سادهاش این است که ضمن اینکه ما میخواهیم در اقتصاد جهانی پویا باشیم باید نقاط آسیب پذیری که ناشی از وابستگیهای تهدید زا هست را رفع کنیم.
وی افزود: فضای امروز را میتوان به یک ورزشکار تشبیه کرد که در همه زمینهها وارد میشود و قصدش پیروزی و موفقیت است با این تفاوت که برای رسیدن به موفقیت زمانی به صورت لخت و با گارد باز جلو میرود و در یک زمان دیگر هوشمندانه، باتدبیر و با گارد بسته مقابله میکند؛ اقتصاد مقاومتی نیز شبیه حالت دوم میباشد که هم مردم و فعالین اقتصادی و نظام تصمیم ساز و برنامه ریز در درجه اول باید درک محیط را داشته باشند.
کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به مکمل بودن نقش دولت و مردم در خصوص اجرای سیاستهای اقتصادی بیان کرد: قطعاً مشارکت مردم در عرصههای تولید، نوع مصرف و الگوهای مصرف بسیار موثر است.
خوش چهره افزود: از طرف دیگر دولت هم باید در قسمتهایی که فرصت برای ایجاد یک اقتصاد با گارد باز فراهم میشود را کاهش دهد و از ظرفیتهای داخلی به نحو احسن استفاده کند و به سمت تولید با کیفیت داخلی پیش رود.
وی خاطرنشان کرد: مردم نیز با دیدن چنین اقداماتی الگوهای مصرفی خود را تغییر میدهند؛ بنابراین هم باور و اعتماد مردم به چنین بینشی و هم عقلانیت نظام تصمیم گیر و سیاستگذار در اتخاذ تصمیمهای مناسبت رافع موانع از سر راه تولید ملی میشود.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران یادآور شد: اینکه امروز در این برهه و در حین مذاکرات نهایی چنین سیاستهایی از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ میشود دلیلی ندارد جزء اینکه به جهانیان نشان دهیم که ما در اقتصاد در حال بستن گارد خودمان هستیم.
*خیلی از کارشناسان با ادبیات و معانی مختلف اقتصاد مقاومتی را به سمت لیبرالیسم کشاندهاند
*اقتصاد مقاومتی یک اقدام تاکتیکی، موقت و مقطعی نیست
*دولت هیچ عذری ندارد که به اقتصاد مقاومتی نپردازد
خوش چهره تاکید کرد: اقتصاد لیبرالی در مجلس شورای اسلامی و برخی از اعضای فعال مجمع تشخیص مصلحت نظام بیش از دولت رسوخ دارد. خیلی از کارشناسان با ادبیات و معانی مختلف اقتصاد مقاومتی را به سمت لیبرالیسم کشاندهاند؛ ما باید مراقب دوستانمان باشیم که با این تفاسیر به ما ضربه نزنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در پاسخ به این سوال که چه کنیم تا سیاستهای اقتصاد مقاومتی مانند سایر سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری مسکوت واقع نشوند، گفت: در درجه اول باید توجه کنیم که اقتصاد مقاومتی یک اقدام تاکتیکی و موقت و مقطعی نیست بلکه یک نسخه فوقالعاده ضروری و عملیاتی است.
وی افزود: نظام جمهوری اسلامی چه در عرصه مناسبات بیرونیاش و چه در شرایطی که آلان مذاکرات هستهای قرار دارد، هیچ عذری ندارد که به این موضوع نپردازد و اگر به آن نپردازد خسارتهایی را متوجه خود میکند که جبران ناپذیر خواهد بود.
نماینده هفتمین دوره مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: ما هر فشاری تا آلان تحمل کردهایم به خاطر این است که تا آلان این نسخه را اجرا نکردیم؛ بنابراین اول باید بدانیم که اقتصاد مقاومتی از این حرفهای تعارف بردار و شوخی بردار و تشریفاتی و شعارگونه نیست.
*عدم درک و باور و توان در مسئولان اجرایی مهمترین چالش اقتصاد مقاومتی است
خوش چهره در ادامه با اشاره به چالشهای موجود در راستای اجرای سیاستهای ابلاغی افزود: تجربه نشان داده است که خیلی از مسئولین به بعضی از مسائل درک صحیح نداشتهاند.
وی اذعان داشت: در بحث نامگذاری سال جهاد اقتصادی دولت و مجلس به صورت تشریفاتی با این موضوع برخورد کردند و از یک طرف دولت هم اعلام کرد ما که از اول کارمان جهادی بوده است و از طرفی هم با بی تدبیریهای فراوان در زمینه اقتصادی در دولت نهم و دهم، خلاف جهت شعارهای سال پیش رفتند؛ این نشان دهنده این است که یکی از چالشهای اساسی در این زمینه عدم درک و فهم صحیح از موضوع است.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران ادامه داد: چالش دوم علاوه بر عدم درک، عدم باور و اعتقاد مسئولین است که امروز در برخی از افراد وجود دارد. یا اگر خوشبینانه این دو عامل چالش زا را کنار بگذاریم، سومین عامل چالش زا این است که اصلاً این افراد کننده این کار نیستند و مسائلی از قبیل جهاد اقتصادی میطلبد که "کننده کار" و" توان کار" وجود داشته باشد.
*ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی اتمام حجت با مسئولان بود
نمایند مجلس هفتم اذعان داشت: باید امروز اگر مسئولین به این درک برسند که در این زمینه ناتوانند باید ملزومات را فراهم کنند که در این زمینه باید با مشورت از اهالی فن و اتصال عقل منفصل به خودشان راه اجرای این سیاستها را پیش بگیرند.
کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه امروز رهبری تمام جوانب اقتصاد مقاومتی را تشریح و تمام حوزههای دربرگیرنده را تعریف و تفسیر کردهاند، تاکید کرد: ابلاغ این سیاستها به مثابه اتمام حجت با تمام مسئولین امر میباشد تا من بعد در صورت عدم اجرا شدن این سیاستها عذری پذیرا نباشد.
*ایراد همه دولتهای بعد از جنگ این بوده است که هشدارهای اقتصادی را جدی نگرفتهاند
* در حال حاضر هم دولت یازدهم تیم اقتصادی منسجمی ندارند
استاد دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: ایراد اصلی همه دولتهای بعد از جنگ این بوده است که علی رغم اینکه برخی دولت مردان و رؤسا ابراز دوستی زیادی هم با ما کردند و میکنند اما این هشدارها در زمینه اقتصادی را جدی نگرفتند.
خوشچهره اظهار داشت: بنده در همه دولتها رفتهام و از نزدیک دیدهام که تیم آنها تیم منسجمی نیست و اگر وارد آن تیم شوید حتماً دچار چالش خواهید شد مگر اینکه خود رئیس جمهور در بست توصیهها را قبول و اجرا کند.
وی یادآور شد: احمدی نژاد در ابتدا این حرفها را به بنده گفته بود که شما خط دهی اقتصادی را به دست بگیرید ولی چون بنده این صحبتها را باور نداشتم قبول نکردم و بعدها هم مشخص شد حدس بنده درست بوده است.
کارشناس مسائل اقتصادی در کشور افزود: در حال حاضر هم دولت یازدهم تیم اقتصادی منسجمی ندارند؛ کمک زمانی معنا پیدا میکند که خود رئیس جمهور و کابینه ایشان تقاضای کمک داشته باشند.
*تفهیم اقتصاد مقاومتی و کنار گذاشتن حب و بغضها گامهای اساسی اجرا میباشد
خوش چهره در ادامه تاکید کرد: در درجه اول برای اجرای اقتصاد مقاومتی فهم آن مهم است که مسلماً فهم و درک این موضوع هم باید توسط کسانی انجام شود که در این مسیر کار کردهاند.گام دیگری که باید برداشته شود این است که حب و بغضها باید کنار گذاشته شود. این همان کاری است که ما در مجلس هفتم در کمیسیون اصولگرایان مستقل طبق سخنان امام(ره) انجام دادیم.
وی در مورد عملکرد اقتصادی دولت یازدهم بیان داشت: از نظر برخیها معتقدند که هنوز برای قضاوت کردن خیلی زود است ولی بنده معتقدم نگرانیهایی وجود دارد. بنده این نگرانی را به دوستان و برخی از اعضای کابینه که با آنها صحبت داشتهام، مطرح کردهام.
*دولت یازدهم اجازه اشتباه کردن ندارد
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه خطر ساده گرفتن، اقتصاد را گمراه میکند افزود: به دولت گفتهام که اگر همه این چهار سال را جدی کار کنید 4سال طول میکشد تا اختلالات جاری را حل کنید. مثلاً ارزش پول ملی را به قبل برگردانید. تورم را برگردانید. بیکاری را کاهش دهید. و مدام هم تکرار کردهام که این دولت اجازه اشتباه کردن ندارد. چون زمان و شرایطی که به دولت یازدهم به ارث رسیده است به گونهای نیست که دولت بخواهد تعلل کند.
خوش چهره در خصوص نگرانی از عملکرد دولت ادامه داد: نگرانی که عرض شد از آنجایی است که از همان زمانی که برای بازار ارز تصمیم گیری میکردند بنده مطرح کردم سیاستهای پولی و ارزی غلطی دارد اجرا میشود.
وی افزود: خوشبختانه در نهایت دولت قبول کرد که نباید اجازه دهد نرخ ارز افزایش یابد و در همان حد نگه داشتند؛ اگر چه بنده هنوز خوش بین نیستم که تفکر اصلی دولت این باشد.
نماینده اصولگرای مجلس هفتم ضمن بیان این که به دولتها گفته شده است ولی کارکردها و نوع اولویت بندیهای دولت هنوز اذهان را اغنا نکرده است ، اذعان داشت:دولت یازدهم راه برون رفت از مشکلات را روی محیط بیرونی میبیند و تمام تلاش دولت در مسیر عادی سازی روابط و بازسازی محیط بیرونی و کاهش تحریمها و ... قرار گرفته است.
خوش چهره تأکید کرد: قطعاً هر نوع دستاوردی میتواند منافع ملی را در آن حوزه ببرد بالا ولی این نگرانی وجود دارد که اگر تصوراتی که رئیس جمهور و کابینه ایشان دارند برآورده نشود خساراتی را متوجه کشور و حتی دولت خودشان کردهاند که بعضاً جبران ناپذیر است.
*نگرانی از توافق ژنو ریشه در منطق دارد
وی ضمن تشریح مذاکرات ژنو و بررسی نگرشهای حاکم بر آن اظهار داشت: در یک نگرش افراد به شدت به مذاکرات خوش بین هستند و از نتایج تا به اینجا مشعوف هستند و به عبارتی ذوق زده هستند.
نماینده هفتمین دوره مجلس شورای اسلامی در ادامه این موضوع افزود: گروه دومی هم وجود دارد که یک سری به شدت به مذاکرات بدبین هستند. بنده هر دو را نفی میکنم. چون در تأکیدات و فرمایشات مقام معظم رهبری هیچ کدام از این نگرشها وجود ندارد.
خوشچهره افزود: بنابراین برای دولت باید این را در نظر داشت که سناریوی خوشبینانه را سرلوحه کار خود قرار دهد که کلی پیش شرط دارد و طرف مقابل مذاکرات هم به هیچ عنوان قابل اعتماد نیست.
وی یادآور شد: حالا اگر دولت فکر میکند که میتواند طوری مدیریت کند که غیر قابل اعتماد را به اعتماد بدل کند و طوری تعهدات را بگیرد که متضمن منافع ما باشد قطع به یقین مشخص و معلوم است که این کار بسیار سختی است ولی ما امیدواریم که منویات دولت برآورده شود اما باید بگویم که قلباً از این اوضاع آرام نیستیم و این نگرانی هم ریشه در منطق دارد و در احساس نیست.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران اظهار داشت: معتقدیم که دولت همزمان باید به محیط داخل و اقتصاد ملی توجه کند. یعنی راه برون رفت از فشارهای اقتصادی توجه به رفع موانع از سر راه تولید ملی است.
*روحانی هنوز شعار انتخاباتی خود درباره موانع تولید ملی را پاسخ نداده
خوش چهره تصریح کرد: این صحبت که ما 15 روزه موانع بر سر راه تولید ملی را در میآوریم و آنها را اعلام میکنیم را آقای روحانی در زمان شعارهای انتخاباتی زده است در اوایل شروع کار هم مطرح میکرد که هنوز این اعلام صورت نگرفته است.
وی اظهار داشت: نگرانی بنده این است که نکند نگاه درون آقای روحانی به شدت تضعیف شده باشد. یا خود ایشان به جمعبندی های متفاوتی رسیدهاند یا به دلیل فشارهای اطرافیان و جو حاکم بر تفکرات اقتصادی تیم ایشان این مهم را میگوید. البته برای قضاوت راجع به این مسائل کمی زود است.
دیدگاه شما