به گزارش نافع، سیدکمال سیدعلی در گفتوگو با ما اظهارداشت: درآمدهای ارزی از دو منظر تامین بودجه ریالی دولت از طریق فروش ارز و منظر دیگر نرخ ارز اتاق مبادلات ارزی نباید با نرخ بازار آزاد فاصله زیادی بگیرد.
وی افزود: به نظر میرسد با توجه به اینکه فشار تحریمها در حال کاهش است و نفت بیش از ۱۰۰ دلار به فروش میرسد، امکان کسب ۵۰ میلیارد دلار درآمد ارزی از محل فروش نفت و ۲۰ میلیارد دلار هم فرآورده نفتی وجود دارد.
این کارشناس ارزی با بیان اینکه با ۷۰ میلیارد دلار باید تقاضاهای زیادی را پاسخگو باشیم، گفت: در صورتی که سهم وزارت نفت و صندوق توسعه ملی را کم کنیم، حدود ۴۰ تا ۴۵ میلیارد دلار از درآمدهای ارزی باقی میماند و به این ترتیب مصارف دولت و فروش ارز در مرکز مبادلات با این میزان منابع باید انجام شود.
وی تصریح کرد: از طرف دیگر حداقل ۴۰ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داریم که برای تامین کالا و خدمات در کشور به کمک بانک مرکزی میآید، کالاهایی که با نرخ آزاد وارد میشود از این محل تامین میشود و سایر تقاضاها را میتواند از محل صادرات غیرنفتی پاسخ داد.
سید علی با بیان اینکه مجموع کل واردات کشور بیش از ۵۰ میلیارد دلار برای سال آینده پیشبینی نمیشود، افزود: با توجه به این موارد سال آینده مشکلی برای تامین تقاضاها وجود ندارد.
*مدیریت کل منابع و مصارف ارزی باید در اختیار بانک مرکزی قرار گیرد
وی تصریح کرد: باید مدیریت منابع و مصارف ارزی کشور در اختیار بانک مرکزی باشد؛ در حال حاضر ارزهایی که در بودجه منظور شده، در اختیار دولت قرار میگیرد و ارزهای صادرات غیرنفتی هم با نرخ آزاد فروخته میشود و در شبکه بانکی قرار نمیگیرد.
معاون اسبق ارزی بانک مرکزی ادامه داد: بانک مرکزی میتواند با تدوین دستورالعمل و ابلاغ به کل سیستم بانکی، بانکها را به نمایندگی از صرافیهای خود مجاز به خرید ارز آزاد کند؛ اگر بانکها بتوانند برای مدیریت منابع و مصارف ارز آزاد بخرند، بانک مرکزی میتواند با استفاده از این منابع بازار را تحت کنترل خود قرار دهد.
وی با بیان اینکه صرافیهای بانکها فراگیری کمی دارند، گفت: بسیاری از ارزهای آزاد به صورت فیزیکی جابهجا میشود و اگر بانکها به نمایندگی از صرافیهای خود این ارزها را خریداری کرده و به مصارف کالاها و خدماتی که در مرکز مبادلات ارزی پوشش داده نمیشود، برسانند بخش عمدهای از مصارف و تقاضاها با مدیریت بانک مرکزی تامین خواهد شد.
سید علی ادامه داد: بانکها در مبادی ورودی و مرزها با نرخ آزاد خریداری کرده و با نرخ آزاد بفروشند و این اقدام به تدریج فاصله نرخ ارز در بازار آزاد و مرکز مبادلات ارزی را از بین خواهد برد.
*پوشش تمام تقاضاهای ارز با خرید ارز آزاد توسط بانکها
وی افزود: در حال حاضر بعضی مصارف ارزی وجود دارد که توسط صرافیهای آزاد انجام میشود و در صورت خرید و فروش ارز آزاد توسط بانکها، امکان تامین آن توسط شبکه بانکی هم وجود دارد.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: پوشش تقاضای ارز توسط صرافیهای آزاد مشکلی ندارد اما برای یکسانسازی نرخ ارز، باید بانک مرکزی منابع و مصارف ارز را مدیریت کند که راهکار عملی آن ورود سیستم بانکی به خرید و فروش ارز آزاد است.
وی با اشاره به فعالیت مرکز مبادلات ارزی و بازار آزاد، تصریح کرد: هماکنون برای خرید ۳ هزار دلار باید فرد به چهارراه استانبول و میدان فردوسی مراجعه کند اما صرافیهای بانکها هم ارز میفروشند؛ با توجه به اینکه امور بینالملل بانکها اجازه خرید و فروش ارز آزاد ندارند، این ارزها متفرق و پراکنده است.
*بانکها ارز را در مبادی ورودی به نرخ آزاد خریداری کنند
سید علی گفت: سیستم بانکی میتواند در مبادی وروی کشور، ارز آزاد را خریداری کرده و همان را بفروشد،در واقع به جای اینکه فرد ارز خود را در چهارراه استانبول بفروشد و یا بازار آزاد بفروشد، به شبکه بانکی خواهد فروخت.
وی تصریح کرد: در حال حاضر حوالههای صادرات غیرنفتی در بازار در حال خرید و فروش است که شعب بانکها میتوانند به نمایندگی از صرافیهای خود، این حوالهها را خریداری کرده و بفروشد.
معاون اسبق ارزی بانک مرکزی ادامه داد: این روش در واقع شبیه بازار فرعی سالهای گذشته است. این مسیری است که بالاخره طی خواهد شد.
*امکان یکسانسازی نرخ ارز با منابع فعلی وجود دارد
وی با بیان اینکه بانکها میتوانند ارز خریداری شده را با با اندکی افزایش به متقاضیان بفروشد، گفت: در واقع با منابع ارزی فعلی در کشور امکان یکسانسازی نرخ ارز وجود دارد و بانک مرکزی نباید تنها تمرکز خود را به استفاده از منابع حاصل از صادرات نفت قرار دهد.
دیدگاه شما