وضعیت آب و هوای همدان

خبرگزاری علم و فناوری

**

تاریخ : شنبه 25 آبان 1392 ساعت 18:02   |   کد مطلب: 3608
 گام های بی رمق مسکن مهر همدان
بررسی های به عمل آمده از روند مسکن مهر در همدان بیانگر حال وهوای ناخوش و نفس های به شماره افتاده این طرح عظیم ملی در این دیار است به گونه ای که 69 درصد از طرح های مسکن مهر همدان آماده افتتاح نیستند.

به گزارش نافع به نقل از ایرنا، سکن مهر که روزی قرار بود مرهمی بر آلام خانه به دوشان باشد حال با گذشت بیش از شش سال از آغاز آن، این طرح همانند زخمی کهنه متقاضیان این واحدها را آزار می دهد.

آنان هر روز با گذر از کنار سایت های مساکن مهر ، طرح های نیمه کاره و ستون های به فلک کشیده را به نظاره می نشینند و آرزوی پایان خانه به دوشی را در سر می پرورانند.

یکی از شهروندان همدانی با گلایه از روند کند طرح مسکن مهر می گوید: پایبند نبودن پیمانکاران و تعاونی ها به تعهدات خود همواره متقاضیان مسکن مهر را با مشکلات روبرو کرده است گویا این روند غیر معقول برای آنها ماحصل مطلوبی از جمله افزایش قیمت تمام شده مسکن را به همراه دارد که آنان رغبتی به اتمام به موقع مسکن مهر ندارند.

ˈنورالدین حسینیˈ معتقد است : علت واگذاری ساخت مسکن مهر به شرکت های تعاونی اتمام زود هنگام این طرح بود ولی مشاهدات بیانگر هدر رفت زمان و پیشرفت لاک پشتی یک طرح بعد از گذشت سه سال است.

وی اضافه کرد: بیش از سه سال است که برای داشتن سرپناهی کوچک و رهایی از دست صاحب خانه ، پول مورد نیاز مسکن مهر را به تعاونی پرداخت کرده ولی تاکنون مسکن خود را دریافت نکرده است.

دیگر متقاضی مسکن مهر در شهر همدان می گوید که برخی از هزینه های اضافی در حین اجرای طرح از سوی تعاونی ها به متقاضی تحمیل می شود در حالیکه در قرار داد این موارد قید نشده است.

ˈحسین اکبریˈ افزود: در نظر گرفتن جریمه برای پیمانکارانی که واحدها را با تاخیر تحویل متقاضی می دهند به طور حتم در سرعت و شتاب دهی به روند اجرای آنها موثر است.

وی هزینه دریافتی از متقاضیان را غیر کارشناسی دانست و گفت: به نظر می رسد هر یک از پیمانکاران به طور سلیقه ای قیمت واحدها را تعیین می کنند به گونه ای که قیمت مساکن مهر همدان بیشتر از تهران است.

ˈمحمد ملکیˈ یکی از ساکنان مسکن مهر در همدان از کیفیت پایین ساخت و سازها و مصالح به کار رفته در آنها انتقاد دارد و می گوید : تاسیسات به کار رفته در واحد مسکونی در کمتر از یکسال از اجرای طرح نیاز به تعمیر دارد که این امر بیانگر استفاده از لوازم دست چندم در ساخت و سازها است.

وی افزود: در حالیکه باید در کنار سایت های مسکن مهر امکانات خدماتی رفاهی پیش بینی می شد ولی نبود مراکز فروش اقلام مورد نیاز مردم، مدرسه و مسجد و دیگر امکانات روبنایی شهروندان را با مشکل مواجه کرده است.

در حالیکه بیشتر متقاضیان مسکن مهر به امید خانه دار شدن و پایان اجاره نشینی تمامی داشته های خود را به پول نقد تبدیل کرده و در اختیار تعاونی ها قرار داده اند ولی همچنان چوب ضعف و ناتوانی تعاونی ها را می خورند.

یک کارشناسان حوزه مسکن در همدان نیز گفت: در اجرای طرح مسکن مهر باید ذائقه اقشار مختلف در نظر گرفته می شد در حالیکه این طرح ها بیشتر در نقاط حاشیه ای برای متقاضیان خاص پیش بینی شد.

ˈرضا نیازیˈ اضافه کرد: عمده متقاضیان مسکن مهر از اقشار آسیب پذیر و محروم جامعه هستند که بیشتر آنها به علت ناتوانی در پرداخت هزینه مسکن اجرای این طرح را با مشکل مواجه می کنند.

وی تاکید کرد: برخی از افراد از نحوه واگذاری مساکن مهر گلایه دارند به گونه ای که افراد پیر و سالخورده که توانایی بالا رفتن از پله را ندارند در طبق های فوقانی به آنها واحد واگذار شده است.

وی نصب سیستم گرمایشی در واحدهای مسکن مهر را از دیگر مشکلات بین پیمانکاران و متقاضیان دانست و توضیح داد: متقاضیان زیر بار هزینه هنگفت نصب پکیج نمی روند و از طرف دیگر سازمان نظام مهندسی هم نصب بخاری گازی را تایید نمی کند و این مشکل همچنان با وجود برگزاری نشست های مختلف به قوت خود باقی مانده است.

این درحالیست که طرح مسکن مهر از سال 86 کلید خورد و با گذر زمان روند اجرای آن تغییر کرد به گونه ای که ابتدا مقرر بود که دولت تنها اقدام به تامین زمین غیر آماده از محل زمین های دولتی کند و در صورت نبود زمین دولتی از روستاهای مجاور و نزدیک شهرها زمین های مورد نیاز این طرح را تامین کند و آن را در اختیار اتحادیه ها و تعاونی ها قرار دهد و اتحادیه ها که مجموعه ای متشکل از تعاونی ها بودند با تحویل گرفتن زمین از دولت اقدام به آماده سازی و تحویل آن به تعاونی های کوچک برای احداث مسکن مهر کنند.

اما مشکلات موجود در اتحادیه همچون ضعف مدیریتی موجب اخلال در روند اجرای این طرح شد به گونه ای که دو سال بعد از حضور ˈعلی نیکزادˈ در راس وزارت مسکن و شهرسازی و سفر وی به همدان مقرر شد مسکن و شهر سازی ، متولی مسکن مهرهایی که تعاونی ها در اجرای آن ناموفق بودند از جمله سایت تپه حاج شمسعلی و سایت امید اکباتات شهر همدان شود.

با این وجود متقاضیان طرح های مسکن مهری که از سوی تعاونی ها نا تمام مانده بودند در صدد برآمدند که چرا با توجه به اینکه مسوولان تعاونی برای آماده سازی این طرح پیشتر پول دریافت کرده اند اما مجدد باید برای اجرای این طرح پول پرداخت کرد؟

موضوعی که به گفته مدیر مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهر سازی همدان،مسوولان اتحادیه باید در این خصوص پاسخگو باشند که پول دریافتی را کجا و به چه نحوی هزینه کرده اند.

برخی از کارشناسان بخش مسکن بر این باورند که وزارت مسکن و تعاون سابق توانایی و آمادگی لازم برای انجام طرح عظیم و نوپای مسکن مهر را نداشت وموقع ابلاغ این طرح اداره کل تعاون استان به نحو شتابان و عجولانه عمل کرده و یک تعاونی با عضویت 500 نفر که هیچکدام شناختی از یکدیگر نداشتند را تشکیل داد و در این بین مدیران عامل و اعضای هیات مدیره تعاونی ها نیز به علت ناتوانی در مدیریت در اجرای این طرح بسیار ضعیف عمل کردند .

ˈحسین جلالیانˈ مدیر مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهر سازی همدان در گفت و گویی تفصیلی با ایرنا به بیان گره ها و مشکلات پیش روی مساکن مهر همدان در بخش های مختلف پرداخت و بیان کرد: در احداث مسکن مهر همدان از سازه های مناسبی استفاده شده است ولی بیشترین مشکل کیفیت مساکن مهر مربوط به نازک کاری است چون در طرح هایی که در قالب تفاهم نامه سه جانبه منعقد شده به علت ثابت بودن رقم آن احتمال سو استفاده از سوی پیمانکار و استفاده از مصالح درجه پایین می رود.

وی تاکید کرد: باید قبول کرد که طرح مسکن مهر یکی از طرح های عظیم ملی است و در زمان ابلاغ به پتانسیل های موجود در استان ها چه از حیث مصالح ساختمانی و شمار نیروی کاری ماهر و ناظران ساختمان، متناسب با این طرح عظیم توجهی نشد.

جلالیان اضافه کرد: با توجه به اینکه در استان همدان 39 هزار واحد مسکن مهر طرح ریزی شد به این تعداد کارگر ماهر و مصالح فروش استاندارد در استان نبود و مشکل دیگر اینکه با توجه به اجرایی شدن چنین طرحی استعداد و نیروی این اداره کل تغییری نکرد و با کمبود ناظر و حجم بالای طرح ها توان بازرسی از تمامی واحدها بسیار کم بود.

وی گفت: اگر یک ناظر که قصد نظارت بر سایت 500 واحدی را دارد در صورتی که تنها اقدام به باز و بسته کردن درب تک تک واحدها را کند بیش از یک هفته طول می کشد.

این مقام مسوول در حوزه مسکن گفت: بیشتر ناظران بر مسکن های مهر از جمله بازرسان سازمان نظام مهندسی از میزان حقوق و حق الزحمه پیش بینی شده ناراضی بودند که به طور حتم این امر در انگیزه کاری و کیفیت کار اثر گذار است.

وی گفت: برخی ناظران ملزم به بازدید از سه هزار واحد هستند که این امر کاری سخت و دشوار است و با توجه به نیروی محدود و پایین بودن پتانسیل اداری، روند نظارت با مشکل همراه شد.

وی پیشنهاد داد : چنانچه دولت جدید قصد ادامه این طرح را دارد باید علاوه بر تغییر نحوه نظارت بر این طرح ، حق الزحمه مهندسان را به خوبی لحاظ کرده و به تمامی جوانب و زوایای مغفول مانده آن توجه شود.

وی در ارتباط با امکانات روبنایی مساکن مهر نیز توضیح داد: نوع اول طرح مسکن مهر شامل طرح هایی است که در سایت هایی که پیشتر در آن خدمات شهری دیده شده نظیر مسکن مهر نزدیک کوی شهید مدنی همدان یا مسکن مهر اسدآباد و تویسرکان که از قبل دارای مسجد یا فروشگاه برای خرید ارزاق ، ورزشگاه و درمانگاه بوده است قرار دارند.

وی افزود: نوع دوم سایت های جدیدی است که در شهرستان های همدان و ملایر برای احداث مسکن مهر تعریف شدند و برای این طرح ها نیز تمامی خدمات روبنایی از جمله خدمات تجاری، درمانی، مذهبی، فرهنگی و آموزشی در طرح تفصیلی دیده شده است.

مدیر مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی همدان بیان کرد: عمده مشکل سایت های جدید تاخیر در احداث خدمات روبنایی است که علت آن نبود متولی مشخص برای اجرای این طرح ها است .

وی توضیح داد: برای مسجدی که دو تا سه میلیارد ریال هزینه ساخت نیاز است یک میلیارد ریال در قالب یارانه یا کمک ساخت تعلق می گرفت و فرض بر این بود که مابقی آن از طریق استان یا هیات امنا تامین می شود ولی با توجه به محدود بودن درآمد استانی ، در بحث مسکن مهر هر جا که نیاز به اعتبارات استانی است با مشکل مواجه هستیم .

وی گفت: ساخت مسجد در سایت های جدید این استان آغاز شده و ساخت اماکن اموزشی و مدارس نیز از محل اعتبارات استانی اداره کل نوسازی و تجهیز مدارس در حال احداث است ولی به علت کمبود اعتبار پیشرفت قابل قبولی ندارد.

جلالیان یادآوری کرد: 39 هزار و 913 واحد از ابتدای اجرای طرح مسکن مهر تاکنون در این استان عقد قرارداد شده که از این تعداد 31 هزار و 76 واحد مربوط به شهرهای بالای 25 هزار نفر و هشت هزار و 837 واحد مربوط به شهرهای زیر 25 هزار نفر است.

وی اضافه کرد: طرح های مسکن مهر مربوط به شهرهای بالای 25 هزار جمعیت در سه شاخه طرح سه جانبه با هفت هزار 668 واحد ، تعاونی هشت هزار و 784 واحد و خود مالک 14 هزار و 627 واحد اجرایی شد و در حال حاضر از 39 هزار و 913 واحد عقد قرار داد شده که 29 هزار و 456 واحد به نازک کاری رسیده است.

وی با ذکر اینکه طرح هایی که در قالب خودمالک در حال اجرا هستند از مابقی طرح ها پیشرفت بیشتری دارند علت این امر را کوچک بودن پروژه مساکن مهر خود مالک از حیث تعداد واحدها دانست به گونه ای که در بهترین حالت از هشت واحد تجاوز نمی کنند.

وی تصریح کرد: 14 هزار و 123 واحد تاکنون در شهرستان همدان عقد قرارداد شده که از سال 89 تا 91 چهار هزار و 338 واحد افتتاح شده است و در این شهرستان 69 درصد واحدها معادل 9 هزار و 785 واحد باقی مانده است.

وی با ذکر اینکه بالاترین سهم واحدهای باقی مانده مختص شهرستان همدان است توضیح داد: علت این امر مشکل تامین زمین در این شهرستان است در حالیکه براحتی در دیگر شهرستان ها همچون تویسرکان و اسدآباد زمین تامین و در اختیار تعاونی و سه جانبه قرار گرفته است.

مدیر مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهر سازی همدان در این خصوص مثال زد : تامین و آماده سازی طرح حاج شمسعلی شهر همدان افزون بر سه سال طول کشید و این در هدر رفت فرصت پیش بینی شده برای اجرای این طرح اثر گذار بود.

وی عامل بعدی کندی طرح های مساکن مهر شهرستان همدان را وسیع بودن سایت ها در همدان ذکر کرد و گفت: تنها سایت امید اکباتان دو هزار و 200 واحد گنجایش ساخت دارد و با وجود واگذاری آن به اتحادیه کارگری و مشاغل آزاد به علت بروز اختلاف با پیمانکار ، ضعف در مدیریت و تغییرات متعدد در هیات مدیره هر دو موفق به اجرای طرح نشدند.

جلالیان افزود: 69 درصد واحدها در شهرستان همدان باقی مانده و طبق برنامه ریزی های صورت گرفته پنج هزار و 600 واحد تا پایان سال به بهره برداری می رسد و از ابتدای سال تاکنون چهارهزار و 248 واحد آماده افتتاح است و مابقی دارای مشکلات عدیده ای هستند.

وی تصریح کرد: برخی از مساکن مهر از حیث ساختمانی و محوطه سازی آماده و قابل سکونت است ولی خدمات زیر بنایی ندارند برای مثال برخی از مساکن مهر سایت امید اکباتان از شش ماه پیش آماده سکونت است ولی آب ندارد.

وی عمده ترین مشکل مساکن مهر را مربوط به انشعاب آب و فاضلاب دانست و گفت: شرکت آب و فاضلاب به علت کمبود اعتبار نتوانسته تعهدات خود را در زمان تعیین شده به سرانجام برساند.

وی یادآوری کرد: 9 هزار و 841 واحد در ملایر عقد قرار داد شده که تنها سه هزار و 917 واحد معادل 40 درصد تا سال گذشته به بهره برداری رسیده است و افتتاح سه هزار واحد در سالجاری هدف گذاری شده که دو هزار و 750 واحد آماده شده است.

مدیر مسکن و ساختمان راه و شهرسازی همدان با بیان اینکه 38 درصد از طرح های نهاوند اجرا شده است اظهار داشت: پنج هزار و 120 واحد در شهرستان نهاوند عقد قرارداد شده و امسال نیز یک هزار و 300 واحد به بهره برداری می رسد.

وی گفت: 36 درصد از دو هزار و 565 واحد عقد قرار داد شده در شهرستان تویسرکان و 53 درصد از سه هزار و 214 واحد عقد قرار داد اسدآباد نیمه تمام باقی مانده است همچنین در شهرستان بهار از دو هزار و 268 واحد عقد قرار داد شده یک هزار و 162 واحد به بهره برداری رسیده و برنامه ریزی برای افتتاح 400 واحد در این شهرستان صورت گرفته که هم اینک 240 واحد آماده شده است.

مدیر مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی همدان افزود: 37 واحد از 182 واحد مسکن مهر رزن که برای بهره برداری در سالجاری برنامه ریزی شده آماده افتتاح است و در شهرستان فامنین نیز 85 واحد تا پایان سال تکمیل می شود.

وی اظهارکرد: در شهرستان کبودرآهنگ نیز از 988 واحد عقد قرار شده که 510 واحد تا سال 91 افتتاح شده و امسال نیز تکمیل 105 واحد برنامه ریزی شده که تنها 39 واحد آن آماده شده است.

وی در ادامه به بیان مشکلات مساکن مهر شهرهای زیر 25 هزار نفر جمعیت پرداخت و گفت: متقاضیان از مساکن مهر در شهر های زیر 25 هزار نفر جمعیت استقبال نکردند به گونه ای که متقاضیانی که ابتدای این طرح نامنویسی کرده بودند بعد از گذشت دوماه و نیاز طرح ها به آورده متقاضی ، بیشتر آنها وارد پرداخت مالی نشدند.

مدیر مسکن و ساختمان راه و شهرسازی همدان افزود: برای نمونه می توان به شهرهای زیر 25 هزار نفر جمعیت در فامنین ، کبودرآهنگ و بخش گل تپه و دمق که دارای این مشکل هستند اشاره داشت.

جلالیان افزود: طرح هایی که بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به عنوان متولی مساکن مهر شهرهای زیر 25 هزار نفر جمعیت قرار داد بسته و حتی برخی ها 80 درصد پیشرفت دارند متقاضی ندارند و طرح ها به صورت راکد، تعطیل و بلاتکلیف رها شده اند.

وی گفت: زمان اجرای طرح مسکن مهر احتمال استقبال نکردن از این طرح می رفت ولی با افزایشی که در قیمت مسکن طی سال 90 ایجاد شده با افزایش متقاضی مواجه شدیم و در حال حاضر 9 هزار متقاضی مازاد نامنویسی کردند ولی تاکنون اقدامی برای تامین مسکن برای آنان صورت نگرفته است.

وی تسهیلات اعطایی به متقاضیان مسکن مهر را شامل سه بخش سنتی ، نیمه صنعتی و صنعتی دانست که به ازای هر واحد در بافت های سنتی 200 میلیون ریال، نیمه صنعتی 220 و صنعتی 250 میلیون ریال تسهیلات پرداخت شد.

مدیر مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی همدان گفت: سود بانکی تسهیلات در شهرهای اطراف مرکز همدان و مراکز شهرستان ها چهار درصد بود و سود دوران مشارکت در شهر همدان هفت درصد دریافت می شد .

وی افزود: اداره کل راه و شهرسازی همدان با در نظر گرفتن پیشرفت طرح های مساکن مهر و با توجه به متفاوت بودن میزان درآمد و با هدف کمک به متقاضیان، به بیش از 80 درصد از این طرح ها تسهیلات صنعتی پرداخت کرده است.

دیدگاه شما