وضعیت آب و هوای همدان

خبرگزاری علم و فناوری

**

تاریخ : شنبه 4 آبان 1392 ساعت 07:16   |   کد مطلب: 3114
مصرف سرانه آب در همدان بیش از میانگین است
کاهش بارندگی در سال آبی گذشته موجب شد امسال همدان یکی از خشک ترین استان های کشور باشد و در میزان بارندگی رتبه 31 کشور را به دست آورد، این کاهش بارندگی ها و گرمای بی سابقه تابستان موجب بالا رفتن مصرف و در نتیجه کمبود بیشتر آب شد تا جایی که استاندار همدان در یکی از جلسات عنوان کرد آب همدان تا آذر ماه تامین است و این موضوع اهمیت صرفه جویی در مصرف آب را دو چندان می کند.

 

به گزارش نافع به نقل از مهر، نزولات جوی در سال آبی گذشته در همدان نسبت به میانگین بلند مدت 44 درصد کاهش داشته است وهم اکنون آب سد اکباتان به سه میلیون متر مکعب رسیده که عملا یک میلیون متر معکب آن قابل برداشت نیست.

گرمی بی سابقه همدان در تابستان امسال موجب استفاده یک و نیم برابری آب در همدان شد تا جایی که این مصرف بیش از حد موجب افت یک متری آب های زیر زمینی در مدت چهار ماه شد در صورتی که در گذشته در طول یکسال میزان افت آب های زیر زمینی به یک متر می رسید.

نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه این کم آبی از قبل کاملا پیش بینی شده بود، افزود: سال گذشته در همین موقع سد چیزی حدود 13 یا 14 میلیون متر مکعب آب داشت ولی اکنون به حدود سه میلیون متر مکعب رسیده است.

ابراهیم کارخانه ای با اشاره به اینکه با توجه به اینکه مدیران کاملا در جریان بودند که آب در هر روز 900 لیتر در ثاینه وارد شبکه شهری می شود و کاملا قابل پیش بینی بود که چه موقع وضعیت آب همدان به عدد صفر می رسد، اظهار داشت: بر این اساس مدیریت هایی از جمله وارد شدن تصفیه خانه کوچک به شبکه شهری با 250 لیتر در ثانیه انجام شد.

امسال حدود 17 چاه را از کشاورزان اجاره شد

وی با بیان اینکه امسال حدود 17 چاه از کشاورزان اجاره شد و حدود سه چاه عمیق با ظرفیت بهره برداری بالا در حال بهره برداری است، ابراز داشت: در نشستی که با وزیر داشتیم و معاون آب و فاضلاب به همدان آمدند در حضور مدیریت آب و فاضلاب شهری حفر 14 چاه تصویب شد.

نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بخشی از اعتبارات که حدود 800 میلیون تومان است در رابطه با مسئله کم آبی به آب همدان تزریق شد که حفر این 14 چاه نیز در حال پیگیری است.

کارخانه ای با اشاره به اینکه در رابطه با تامین آب شرب مورد نیاز مردم مدیریت خوبی از طریق استانداری، از طریق مدیرت آب و فاضلاب و از طریق پیگری های وزارت خانه انجام شد، عنوان کرد: در مجموع با هماهنگی های بسیار خوبی که صورت گرفته است امیدوار هستیم مردم همدان با مشکل آب مواجه نباشند.

وی با اشاره به اینکه باید به مسئله صرفه جویی توجه شود، ابراز داشت: در همه شرایط باید به مسئله صرفه جویی توجه شود چراکه صرفه جویی یک اصل مسلمی است که در تمام عرصه ها باید مورد توجه قرار گیرد تا مردم همدان با مشکل آب آشامیدنی مواجه نشوند.

نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نهایت برنامه ریزی و تلاش می شود که مردم با مشکل آب مواجه نشود، افزود: صرفه جویی در همه حال یک وظیفه شرعی است و به خصوص اکنون که همدان مشکل آب دارد صرفه جویی از هر زمان دیگری واجب تر است.

کارخانه ای با اشاره به اینکه مسئله کمبود آب از سال های قبل وجود دارد، بیان کرد: متاسفانه به دلیل اینکه مدیریت درستی در عرصه بهره برداری از منابع آب های زیر زمینی انجام نشد این مشکل در همدان به وجود آمد.

همدان جزو مناطق ممنوعه برای حفر چاه است

وی با اشاره به اینکه در رابطه با احداث چاه همدان جزو مناطق ممنوعه است، ادامه داد: لذا در گذشته سالانه حدود 90 سانت و حداکثر یک متر افت آب زیر زمینی در همدان داشتیم ولی امسال به علت اینکه بارش باران به خصوص در شهرستان همدان و فامنین 44 درصد نسبت به میانگین طولانی مدت کاهش داشت در این منطقه آفت آب خیلی شدتد تر بوده است.

نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه میزان افت آب های زیر زمینی در مدت سه یا چهار ماه به یک متر رسید، اظهار داشت: در حال حاضر تقریبا در حال بازگشت به حالت عادی است.

ابراهیم کارخانه ای با بیان اینکه مسئله آب همدان باید مدیریت شود، ادامه داد: هم اکنون کارهای خوبی برای مدیریت آب همدان انجام شده است که امیدوار هستیم با برنامه ریزی بهتر و قوی تر در این زمینه مشکلات کمتری داشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه ظرفیت آبهای زیر زمین دو میلیون متر مکعب است، افزود: اکنون در حال برداشت دو میلیون 300 هزار متر مکعب هستیم و بارش آسمانی حدود 800 میلیون متر مکعب در همدان است که در مجموع آب های زیر زمینی و آب های حاصل از بارندگی دو میلیون و 800 هزار متر مکعب می شود.

فرماندار همدان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه مصرف آب در همدان در هر ثانیه 1500 لیتر است، افزود: 900 یا هزار لیتر آن از طریق چاه ها و 500 لیتر آن از طریق سد تامین می شود.

حسن قهرمانی مطلق با اشاره به اینکه با توجه به کمبود بارش ها در سال آبی گذشته نیاز به مدیریت در بخش آب داشته ایم، ابراز داشت: متاسفانه امسال در ماه مهر بارشی نداشتیم و این موضوع هم کشاورزی و هم آب شرب را تحت تاثیر قرار داده است.

وی با اشاره به اینکه جلسات مدیریت بحران آب به ریاست استاندار هر 15 روز یکبار برگزار می شد، عنوان کرد: اگر جلسات مدیریت بحران چاه های جدیدی وارد شبکه و مدار نمی شد امروز به جد با مشکل آب مواجه بودیم.

میانگین مصرف سرانه آب در همدان بیش از میانگین کشوری و جهانی است

فرماندار همدان با بیان اینکه میانگین مصرف سرانه آب در همدان بیش از میانگین کشوری و جهانی است، ابراز داشت: میانگین جهانی 150 لیتر در روز است ولی در همدان 270 لیتر در روز است.

قهرمانی مطلق به اهمیت صرفه جویی اشاره کرد و افزود: چه در مصرف انرژی چه در سایر موارد نیاز به درست مصرف کردن داریم.

وی با بیان اینکه اگر بحث های اعتباری حل شود می توانیم چاه های کشاورزی را وارد مدار کنیم، اظهار داشت: آب هایی که برای آبیاری باغ ها می رود که آب خوبی هم دارند به سمت آب شرب هدایت کنیم ولی حتما شاخص های لازم بررسی می شود و هم بهداشت و آزمایشگاه های مختلفی در مجموعه آب بر این آب ها نظارت می کنند.

فرماندار همدان با اشاره به اینکه در بحث سالم بودن آب تا امروز مشکلی در همدان وجود نداشته است، ادامه داد: با توجه به کمبود آب و با توجه به اینکه چاه های مختلفی وارد شبکه شد امسال هیچ اخبار در زمینه ناسالم بودن آب همدان نداشتیم.

کارشناس آب های زیر زمینی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه در زمین شناسی هیچ گاه نگاه کوچک به یک منطقه خاص وجود ندارد، افزود: معمولا زمین شناسی دید بزرگ و کلان است.

بهروز وطن خواه با بیان اینکه تبعات برداشت بیش از حد از آب های زیر زمینی محدود به یک شهر نمی شود، اظهار داشت: معمولا شهر ها روی یک دشت واقع شده اند و زمانی که آبخوان یا سفره آب زیر زمینی در یک منطقه وجود دارد محدوده زیادی را شامل می شود و وسعت بزرگی دارد.

وی ادامه داد: به طور مثال آبخوان دشت همدان - بهار شامل سفره آب زیر زمینی می شود که تقریبا از محدوده منطقه کوهپایه الوند آغاز می شود و تا محدوده کبودآهنگ ادامه دارد که در همدان سفره آب زیر زمینی به این وسعت وجود دارد.

کارشناس آب های زیر زمینی با اشاره به اینکه در سال آب گذشته بارندگی ها کم بود، ابراز داشت: بازش برف در سال آبی گذشته بسیار کم بود چراکه برف ذخیره تابستانی است و این کاهش بارش برف و باران باعث شد آب های سطحی کاهش یافته و فشار به سفره های آب زیر زمینی خیلی زیاد شود.

آب های زیر زمینی ذخیره آب استراتژیک در هر کشور محسوب می شوند

وطن خواه با بیان اینکه اگر تعداد چاه ها زیاد و میزان برداشت آب از سفره ها زیاد شود باعث افت شدید سفره می شود، ابراز داشت: زمانی که ورودی کم و برداشت زیاد شود سطح آب های زیر زمینی پایین می آید.

وی با بیان اینکه با توجه به روند کاهش بارندگی در چند سال گذشته باید گفت که هیچ وقت این سفره های آب زیر زمینی به سطح قبل بازنمی گردند، عنوان کرد: آب های زیر زمینی ذخیره آب استراتژیک در هر کشورمحسوب می شوند.

کارشناس آب های زیر زمینی با بیان اینکه با کاهش سطح آب های زیر زمینی سطح زیر کشت به دلیل کاهش آب کم می شود، ادامه داد:همچنین کاهش اسطح آب های زیر زمینی موجب نشست زمین در دشت می شود سفره های آب زیر زمینی نیزبا این نشست می نشیند.

بهروز وطن خواه با بیان اینکه همدان به شدت جزو مناطق ممنوعه برای حفره چاه است، ابراز داشت: متاسفانه مردم با مقوله آب و به خصوص آب زیر زمینی و سفره ها هیچ گونه آشنایی ندارند و تصور آنها از آب زیر زمینی یک دریایی زیر زمین است که این تصوری کاملا اشتباه است.

وی با بیان اینکه مردم تصور می کنند که هر لحظه بازگشت آب های زیر زمینی به حالت گذشته قابل جبران است، عنوان کرد: مردم در استان همدان به هیچ وجه با این موضوع آشنایی ندارند و اکثر اطلاع رسانی هایی هم که از طریق تلویزیون انجام می شود از نظر من خطاست.

کارشناس آب های زیر زمینی با بیان اینکه با افت شدید سفره های آب زیر زمینی به دلیل اینکه آب شهری هم از این سفره ها تامین می شود درصد رسوبات آب بالا می رود و کیفیت آب پایین می آید، اظهار داشت: تا آذر ماه سطح آب چاه ها به میزانی می رسد که سفره های زیر زمینی هم توان ندارند که این حجم مصرف را جواب دهند و احتیاج به حفر چاه های دیگری است تا کمک کند ولی زمانی که سفره پایین رفته است و برداشت زیاد است حفره چاه جدید نمی تواند هیچ کمکی کند.

دیدگاه شما