وضعیت آب و هوای همدان

خبرگزاری علم و فناوری

**

تاریخ : پنجشنبه 29 مهر 1400 ساعت 08:29   |   کد مطلب: 3028
چرایی مغفول ماندن واقعه ۳۰ مهر۵۷ در همدان
مقاله "خیزش دانش آموزان و دانشجویان همدان در ۳۰ مهر" جرقه ای برای یادآوری واقعه 30 مهر 57 در همدان بود.

به گزارش  نافع ، 40سال پیش و درچنین روزهایی دانش آموزان همدانی به نشانه اعتراض به اعمال سازمان امنیت کشور(ساواک) دسته دسته وخودجوش در خیابان شهدا امروزی جمع می شوند و علما وکسبه این منطقه از شهر نیز به آنان می پیوندند که در این حین مورد حمله دژخیمان طاغوتی قرار می گیرند وتعدادی از دانش آموزان برای اولین بار در آستانه پیروزی انقلاب به شهادت می رسند.

در بخشی از کتاب صحیفه نور نیز در بیانات امام خمینی(ره) در دیدار با دانشجویان در چهارم آبان ماه سال ۵۷ در پاریس به این واقعه و اثرات آن در پیشبرد نهضت اشاره شده است.

پس از واقعه ۳۰‌ام مهر ۵۷ همدان موج مبارزه با رژیم جلاد پهلوی در کشور گسترش یافت به نحوی که ۱۳ روز از این رخداد ارزشی در همدان ۱۳ آبان ۵۷ در به شهادت رساندن جمع کثیری از دانش آموزان تهران در محل چمن دانشگاه تهران به وقوع پیوست و هزاران ناگفته دیگر که متأسفانه به هر دلیل مغفول مانده است.

در همین خصوص خبرنگار رودآور به سراغ یکی از پژوهشگران در عرصه تدوین کتب انقلاب اسلامی رفت که مقاله وی با عنوان "خیزش دانش آموزان و دانشجویان همدان در ۳۰ مهر" در سال ۸۵ نوشته شده است و این مقاله جرقه ای برای یادآوری و شناساندن واقعه ۳۰ مهر ۵۷ در اذهان عموم شد.

ابوالفتح مؤمن در گفتگو با خبرنگار رودآور گفت: به تاریخ انقلاب اسلامی و بخصوص حرکت ها و جنبش های دانش آموزی و دانشجویی در سراسر کشور آن طور که باید پرداخته نشده است.

مؤمن تحمیل کردن جنگ هشت ساله بر ملت ایران در همان آغازین سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی را یکی از دلایل دور شدن بسیاری از نویسندگان در تدوین کتب و توجه به تمامی ابعاد دخیل در پیروزی انقلاب اسلامی دانست و افزود: جنگ هشت ساله موجب شد هم در زمان جنگ و هم بعد از جنگ بیشتر نویسندگان به مسائل مربوط به دفاع مقدس بپردازند و بدین ترتیب تمامی زوایا و لایه های پیروزی انقلاب اسلامی بخصوص تأثیر جنبش ها و حرکت های مردمی در شهرهایی همچون همدان به فراموشی سپرده شد.

وی کمبود و یا نابودی اسناد در خصوص انقلاب اسلامی در شهر همدان در مورد واقعه ۳۰ مهر را از دیگر عوامل غفلت در یادآوری این مهم اشاره کرد و افزود: در مورد واقعه ۳۰ مهر بیشتر تاریخ شفاهی و مصاحبه چاره ساز شد.

این پژوهشگر انقلاب اسلامی ادامه داد: رسانه های جمعی و مطبوعات نیز به دلایل مختلف همچون وقوع جنگ آن طور که باید به این واقعه نپرداختند و جنگ ناخوادآگاه رسانه ها و مطبوعات را به سمت ارائه، بیان و به نمایش گذاشتن دفاع مقدس کشانید.

مؤمن به تدوین کتاب خود با عنوان تاریخ انقلاب اسلامی در همدان اشاره و خاطر نشان کرد: در این کتاب سیر حوادث همدان در بستر تاریخ انقلاب اسلامی تا تثبیت انقلاب اسلامی بر اساس اسناد و تاریخ شفاهی بررسی شده است.

وی یادآوری وقایع مهمی همچون واقعه ۳۰ مهر در همدان که طلیعه جنبش های دانش آموزی و دانشجویی شد را یک وظیفه دانست و با اشاره به تدوین مقاله ای با عنوان "خیزش دانش آموزان و دانشجویان همدان در ۳۰ مهر" در سال ۸۵ ، گفت: این مقاله در کتاب "تاریخ انقلاب اسلامی در همدان" گنجانده شده و همچنین در فصل نامه دانشگاه اسلامی دانشگاه تهران به چاپ رسیده است.

این پژوهشگر تاریخ معاصر ایران افزود: با وجود چاپ مقاله باز واقعه ۳۰ مهر مغفول ماند تا اینکه دکتر یعقوب توکلی این مقاله را در کتاب " از این جا آغاز می شود..." مورد استفاده قرار داد.

مؤمن یادآور شد: کتاب " از این جا آغاز می شود..." تاریخچه جنبش دانش‌آموزی در ایران اسلامی به قلم توکلی و توسط اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزان تهیه و تدوین و چاپ اول آن در بهمن ۱۳۸۸ راهی بازار نشر شد.

وی افزود: بدین ترتیب واقعه فراموش شده "۳۰ مهر" کم کم شناسانده شد و چند سالی است که توجه ها به سمت برگزاری برنامه هایی در راستای یادآوری و شناساندن این رخداد مهم در شکل گیری نهضت انقلاب اسلامی رفته است.

برچسب‌ها: 

دیدگاه شما

آخرین عناوین سایت