وضعیت آب و هوای همدان

خبرگزاری علم و فناوری

**

تاریخ : شنبه 27 مهر 1392 ساعت 18:53   |   کد مطلب: 3003
نمایش “کوسه گلین” احیای سنتی فراموش شده است
در ایام برگزاری بیستمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان نمایش سنتی "کوسه گلین" در سالن فردوسی تویسرکان به روی صحنه رفته است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی نافع، در این نمایش که نگاهی نو و تازه به رفتارهای اجتماعی دارد با خلق شخصیت های مختلف اخلاق خوب و بد را به کودکان معرفی و عواقب اخلاق بد را گوشزد می کند.

 در ایام برگزاری بیستمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان نمایش "کوسه گلین" به کارگردانی مرضیه درخشان نیا از همدان، در سالن فردوسی شهرستان تویسرکان به نمایش در می آید.

به همین منظور بازیگر و دستیار کارگردان نمایش صحنه ای "کوسه گلین" در گفتگو با خبرنگار رودآور با بیان این نکته که نمایش تأثیر به سزایی در شخصیت سازی کودکان و نوجوانان ایفا می‌کند، گفت: کودکان با نمایش بیشتر از فیلم و برنامه کودک ارتباط برقرار می‌کنند چرا که کودکان بازی، نمایش و تئاتر را به عینه می‌بینند و با تمام وجود لمس می‌کنند.

یونس تکمداش در رابطه با موضوع نمایش اظهار داشت: نمایش "کوسه گلین" راجع به دو برادر چوپان است که در فصل زمستان بی کار شده‌اند و نمی‌توانند چوپانی کنند به همین دلیل به فکر کوسه گلین می افتند و مژده بهار را به مردم می‌دهند و مردم به عنوان هدیه به آن ها گوسفند می دهند، وضع این دو برادر خیلی خوب می‌شود و برادر بزرگتر را غرور می‌گیرد و ادامه داستان ....

تکمداش در ادامه با بیان اینکه بازیگران خردسال این نمایش یلدا و یسنا تکمداش و بازیگران بزرگسال حامد بابایی و یونس تکمداش هستند، افزود: نمایش سنتی "کوسه گلین" به کارگردانی مرضیه درخشان نیا در ایام برگزاری بیستمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان، در تویسرکان صبح و بعدازظهر به روی صحنه می رود.

این بازیگر تئاتر با یادآوری اینکه در طول تاریخ در ایران به مراسمی بر می خوریم که اغلب جنبه نمایشی داشته و در این نمایش ها از گریم با صورتک استفاده می شود، یکی از مراسم های سنتی ایران کوسه بر نشستن یا کوسه گردی نام دارد، افزود: نقش اصلی این مراسم را (کوسه) که شخصیتی پیام آور نوروز، شادی، بهار و زندگی دوباره است به عهده دارد و مردم قدیم او را برای خود پرشگون می دانستند و در این نمایش از گریم یا صورتک استفاده می شود و اجرای مراسم کوسه گردی توأم با آواز و همیشه همراه با سازچی است.

تکمداش با تأکید بر این نکته که یکی از اهداف اجرای تئاتر ارائه دادن آموزش های اجتماعی و اخلاقی با بیان های متفاوت در قالب نمایش به اقشار مختلف مردم است، تصریح کرد: در نمایش "کوسه گلین" که نگاهی نو و تازه به رفتارهای اجتماعی دارد با خلق شخصیت های مختلف اخلاق خوب و بد را به کودکان معرفی و عواقب اخلاق بد را گوشزد می کند.

وی خاطر نشان کرد: احیای یکی از سنت های فراموش شده همدان یکی دیگر از اهداف برگزاری این نمایش و آموختن سنت های دیرین به کودکان و نسل آینده ساز جامعه است.

این بازیگر تئاتر در ادامه یادآور شد: این ایام فرصت مناسبی برای ورود بزرگتر‌ها به دنیای زیبای کودکی که این حقیقت انکار ناپذیر را بدانند که یکی از نیازهای کودک تئاتر است که می‌تواند با آموزش غیر مستقیم تاثیر به سزایی بر روی کودکان و نوجوانان بگذارد.

تکمداش تصریح کرد: نمایش و تئاتر زیبایی و هنر خاصی دارد که با برنامه‌ریزی و آماده نمودن بستر مناسب می‌توان اثر گذاری تربیتی بر روی کودکان و نوجوانان داشته باشیم.

شایان ذکر است در حالیکه از مراسم کوسه گلین در همدان تنها عنصر نمایشی آن باقی مانده و جنبه های آیینی این هنر کاملا از دست رفته بود، با پیگیری های انجام گرفته از سوی مسئولین ذی ربط این مراسم آیینی در پنجمین اجلاس شورای ثبت کشور در حوزه میراث معنوی استان همدان به ثبت رسید.

بر اساس این سنت قدیمی، دست افشانی، پایکوبی و ترانه خوانی کوسه گلین که با جامه ای سرخ، کلاه بوقی و چهره سیاه کرده و زنگوله به پا در خانه ها می رفت از آیین های مردم همدان در آستانه سال نو بوده است و در این آیین همدانی ها بخشیدن پول و شیرینی را به نوروز خوان یا کوسه گلین خوش شگون می دانستند.

دیدگاه شما

آخرین عناوین سایت