به گزارش نافع، هیأت بین دولتی تغییرات آب و هوایی (IPCC) روز جمعه (۲۷ سپتامبر/ ۵ مهر) در استکهلم با ارائه چکیدهای از پنجمین گزارش خود در مورد تغییرات جوی کره زمین، نسبت به افزایش فاجعهبار سطح آب دریاها هشدار داد.
بر پایه این گزارش، روند فزاینده ذوب یخهای قطبی باعث شده که بالا آمدن سطح آب دریاها از اواسط قرن نوزدهم به بعد با سرعت بیشتری نسبت به دو سده قبل از آن پیش برود. در فاصله سالهای ۱۹۰۱ تا ۲۰۱۰ میلادی سطح آبدریاها تا ۱۹ سانتی متر افزایش یافته است.
در این گزارش آمده که ذوب یخهای قطبی همچنان تا سال ۲۱۰۰ میلادی ادامه خواهد یافت که این پدیده میتواند سطح آب دریاها را از ۲۶ تا ۸۲ سانتیمتر بالا ببرد که این میزان بیشتر از پیشبینیهای قبلی است.
گزارش جدید شامل عوامل فیزیکی تغییرات آب و هوایی است و بالغ بر هزار صفحه میشود. چکیدهای ۳۰ صفحهای از این گزارش نیز تدوین شده که شامل مهمترین پیامها برای سیاستمداران و مردم جهان میشود.
بیش از ۸۰۰ کارشناس از سراسر دنیا در نوشتن این گزارش دست داشتهاند که ۴۰ نفر از آنها آلمانی هستند.
در گزارش تازه ۵۵ هزار پیشنهاد دانشمندان دنیا در نطر گرفته و بررسی شده است.
در پنجمین گزارش IPCC آمده است که عملکرد بشر علت اصلی گرمایش زمین است. از سال ۱۹۵۹ به بعد بشر شاهد تغییراتی در آب و هوای زمین است که در طول سدههای پیشین بیسابقه بوده است.
در جستوجوی چرایی کندی روند زمینگرمایی
نویسندگان این گزارش با کار بر روی مدلهای کامپیوتری مختلف و دادههای موجود به این نتیجه رسیدهاند که حقایقی در مورد افزایش دمای زمین وجود دارد که هنوز روشن نشده است.
میدانیم که گرمایش زمین در حال رخ دادن است؛ اما سیر این گرمایش در ۱۵ سال گذشته بهوضوح نسبت به سالهای پایانی سده بیستم کندتر شده است. سرعت زمینگرمایی به پنج صدم درجه در هر دهه رسیده است؛ در حالی که پیشتر این سرعت بالغ بر دو دهم درجه در هر دهه بود. دلایل این فرایند روشن نیست، اما میتواند نقش خورشید و سایر عوامل، از کوچکترین ذرات موجود در هوا گرفته تا توفانهای اقیانوس آرام باشد. همه اینها میتواند بر تغییرات آب و هوای زمین تأثیر بگذارد.
اثر اقیانوسها
دلیل دیگر آهسته شدن سیر روند گرمایش زمین میتواند پدیدههای جاری در اقیانوسها باشد. عقیده مسلط در این زمینه این است که در سالهای اخیر اقیانوسها مقدار زیادی از گرما را در خود نگه داشتهاند. آیا این گرمای انباشتشده بار دیگر وارد جو خواهد شد و اگر این طور است چه زمانی این پدیده رخ خواهد داد؟ اینها سئوالهایی است که هنوز کسی نمیتواند به آنها پاسخ روشنی دهد.
سه مدل از مدلهای کامپیوتری به این نتیجه منجر میشوند که دمای متوسط در سده جاری تا بیش از ۲ درجه و حداکثر تا ۷ / ۳ درجه بالا خواهد رفت. چهارمین مدل به نظر میرسد که غیر واقعی بوده و بیشتر سناریویی سیاسی باشد.
هیأت بین دولتی تغییرات آب و هوایی در سال ۱۹۸۸ از سوی برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد و سازمان جهانی هواشناسی تأسیس شد. وظیفه این هیأت گردآوری اطلاعات مربوط به گرم شدن کره زمین و روشن ساختن تأثیرات آن است. سیاستمداران باید بر پایه اطلاعات منتشر از سوی این هیأت خطرات را ارزیابی کنند.
منتقدان هیأت بین دولتی تغییرات آب و هوایی بر این باورند که سئوالهای علمی و تردیدهای موجود باید بسیار دقیقتر مورد بحث و بررسی قرار گیرند. اما مدافعان فعالیت IPCC میگویند، اطلاعاتی که سیاست امروز نیاز دارد این است که انتشار گازهای گلخانهای باید کاهش یابد و این حقیقت از چنان وضوحی برخوردار است که اگر پارهای دلایل علمی هم ناروشن بود فرقی در اصل موضوع ایجاد نمیکند.
دیدگاه شما