به گزارش نافع، سد گرین در 19 کیلومتری جنوب غرب نهاوند بر روی رودخانه گاماسیاب در حال احداث است و از آن انتظار میرود علاوه بر آب مورد نیاز نهاوند، آب روستاهای مسیر و سامن ملایر را نیز تأمین کند.
ارتفاع این سد ۱۰۵ متر و طول تاج آن ۶۱۱ متر و طول دریاچه سه کیلومتر است و عرض آن نیز 1200 متر و تراز نرمال ذخیره آب آن ۱۴۴ هکتار است. این سد بزرگترین سد آبی غرب کشور است.
عملیات اجرایی سد گرین 9. 3. 90 با حضور معاون اول رییس جمهور وقت آغاز شد، در آیین کلنگزنی این پروژه معاون اول رییس جمهور قول داد که با اختصاص مناسب اعتبار این پروژه در سه سال به جای شش سال به بهرهبرداری برسد، اما عملا وضعیت اعتباری این پروژه نامناسب بود.
در تاریخ 11. 2. 92 دستیار ویژه رییس جمهور و رییس ستاد مهر ماندگار کشور از روند اجرایی شد گرین بازدید به عمل آورد که از روند این پروژه انتقاد کرد و آن را عقبتر از برنامه زمانبندی دانست.
در این بازدید مدیر عامل شرکت آب منطقهای همدان میزان پیشرفت کل پروژه سد گرین را 6.5 درصد اعلام کرد.
این درحالی است که پیمانکار پروژه در این بازدید پیشرفت فیزیکی پروژه را 15 درصد اعلام میکند.
فرماندار نهاوند به خبرنگار ما، گفت: پروژه سد گرین بیش از 12 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
"مجتبی مولوی" ادامه داد: با توجه بازدیدهای اخیر پیشرفت فیزیک پروژه سد گرین بیش از 12 درصد است و امسال نیز اعتبار خوبی برای آن در نظر گرفتهاند.
مدیر پروژه سد گرین در گفتو گو با خبرنگار ایسنا اعلام کرد: پروژه بر اساس شاخصهای وزارت نیرو هفت درصد پیشرفت دارد.
سد گرین بزرگترین سد در غرب کشور
"محمد نیکخواه" با بیان اینکه مخزن تمامی سدهای استان به اندازه سد گرین نیست، ادامه داد: سد گرین یکی از سدهای پر حجم و بزرگ در غرب کشور محسوب می شود که با داشتن حجم مخزن 40 میلیون مترمکعبی قدرت تنظیم سه برابری را دارد. درسال می توان 120 میلیون مترمکعب از این سد بهره برداری کرد.
وی با اشاره به اینکه روند آب این منطقه در 40 سال اخیر نشان داده منبع مطمئنی برای تامین آب است، تصریح کرد: با توجه به حشکسالی و کمبود بارش این سد در جنوب استان می تواند آب شهرستان نهاوند، روستاهای مسیر و سامن ملایر را تامین کند.
وی با تاکید بر اینکه ساخت این سد امری الزامی در جنوب استان محسوب میشود، اضافه کرد: این سد در بدبینانهترین حالت می تواند 100 میلیون مترمکعب آب منطقه را تنظیم کند.
دستگاهها به جای همکاری دنبال منفعت خود هستند
نیکخواه تامین آب شرب، کشاورزی و صنعت را از جمله اهداف این سد برشمرد و گفت: جنگلهای منطقه که با آبگیری سد از بین میرود، حدود 40 تا 50 هکتار بوده که اداره کل منابع طبیعی خسارت 9 ملیارد تومان برآورد داشته است، تمامی درختهای این منطقه یک سوم این رقم هم نمیشود، متاسفانه وقتی پروژای در استان آغاز میشود، دستگاهها به جای همکاری به دنبال منفعت طلبی خود از پروژه هستند.
وی با بیان اینکه ساخت سد خسارتهایی را به ناچار به همراه دارد، یادآور شد: اما با از بین رفتن این میزان جنگل در حواشی سد و مناطق دیگر درختکاری میشود تا این تخریب جبران شود و این جزء تعهدات ما محسوب میشود، در غیر این صورت محیط زیست مجوز لازم را صادر نمیکرد.
وی تصریح کرد: چند سال دیگر نهاوند با مشکل جدی در تامین آب روبرو میشود و باید تمامی دستگاهها کمک کنند تا این سد هر چه سریعتر به بهرهبرداری برسد.
قرار بود سد گرین سه ساله تمام شود
وی خاطرنشان کرد: عملیات اجرایی این پروژه در 9 خرداد سال 90 با حضور معاون اول رییس جمهور وقت آغاز شد، در آن زمان معاون اول رییس جمهور وقت قول دادند که در صورتی که پروژه سه ساله به بهرهبرداری برسد سالانه 30 میلیارد تومان به این پروژه اختصاص دهند، ساخت و آبگیری این پروژه در 6 سال تعریف شده است.
نیکخواه اعلام کرد: سال 90 مبلغی افزون بر سه میلیارد و 100 میلیون تومان به این پروژه تخصیص دادند، در سال 91 نیز هشت میلیارد و 340 میلیون تومان برای پروژه در نظر گرفته شد که حدود 60 درصد معادل پنج میلیارد و 800 میلیون تومان تخصیص یافت.
وی با اشاره به اینکه سد گرین در قالب پروژههای مهر ماندگار قرار دارد، اظهار کرد: در سالجاری نیز سه میلیارد و 400 میلیون تومان از محل اعتبارات عمومی و پنج میلیارد تومان اوراق مشارکت برای پروژه در نظر گرفته شده که تاکنون یک میلیارد و 500 میلیون تومان از اعتبارات عمومی تخصیص یافته است، اما احتمال تحقق فروش اوراق به نوعی پایین است، چراکه مردم استقبال چندانی از این موضوع نکرده و در زمینههای دیگری سرمایهگذاری میکنند.
وی با بیان اینکه برای فروش اوراق باید 10 درصد مبلغ اوراق تضمین نزد بانک گذاشته شود، افزود: هم اکنون برای پروژههای استان حدود 40 میلیارد تومان اوراق مشارکت در نظر گرفتهاند که چهار میلیارد تومان تضمین نیاز دارد که شرکت آب منطقهای محلی برای تامین آن ندارد.
تنها مزیت پروژههای مهر ماندگار درصد بالای تخصیص است
مدیر پروژه سد گرین اعلام کرد: قرار گرفتن در لیست مهر ماندگار تنها مزیتی که دارد این است که موجب شده درصد تخصیص پروژه های مهر ماندگار افزایش یابد.
احتمال تعطیلی کارگاه پروژه سد گرین وجود دارد
وی با بیان اینکه این پروژه از سال 88 دارای ردیف اعتباری بوده است، گفت: از آن زمان تاکنون 14 میلیارد تومان برای پروژه هزینه شده است، سال 89 با انتخاب پیمانکار هزنیه اجرای سد 89 میلیارد تومان برآورد شده بود که براساس فهرست بهای سال 92 این مبلغ به 150 میلیارد تومان رسیده است.
وی افزود: هم اکنون پیمانکار هفت میلیارد تومان طلب دارد. پیمانکار از لحاظ مشکلات مالی به حدی رسیده که احتمال تعطیلی کارگاه وجود دارد، در صورت تعطیلی کارگاه هزینه های سنگینی باید پرداخت شود تا دوباره کارگاه آغاز به کار کند.
نیکخواه اعلام کرد: براساس قانون زمانی که قرارداد به پیمانکار ابلاغ می شود باید 8.5 درصد از مبلغ قرارداد نیز به وی داده شود که هم اکنون در سد گرین میبینیم که با گذشت سه سال از پروژه کمتر از 10 درصد اعتبار به پیمانکار تخصیص داده شده است.
روزانه نیم متر حفاری در تونل انحراف سد گرین انجام میشود
وی مشکل اصلی در اجرای سد گرین را تونل انحراف دانست و گفت: حفر تونل عملیات پیچیدهای است و تونل سد گرین به علت ریزشی بودن کار را کند کرده است، به طوری که هر روز بیشتر از 0.5 متر نمیتوان حفاری کرد.
کمبود اعتبار و ریزشی بودن تونل کار را کند کرده است
مدیر پروژه سد گرین اعلام کرد: پیمانکار تمامی دستگاههای لازم را دارد، اما کمبود اعتبار و ریزشی بودن تونل موجب کندی کار شده است. طول تونل انحراف یک کیلومتر است که 370 متر حفاری شده و هم اکنون حفاری از دوسمت ادامه دارد.
وی یادآور شد: تونل انحراف با روند فعلی ظرف یکسال آینده به اتمام میرسد و میتوان آب را از طریق این تونل هدایت و عملیات اجرایی بدنه سد را آغاز کرد.
در صورت تامین اعتبار سد گرین چهار سال بعد افتتاح میشود
نیکخواه یادآور شد: مسؤولان باید به این سد نگاه ویژه ای داشته باشند چراکه اهمیت ویژه در جنوب استان دارد، در صورت تخصیص مناسب اعتبار این سد چهار سال بعد به طور کامل به بهرهبرداری میرسد، در غیر این صورت مشخص نیست سد گرین با روند فعلی تخصیص اعتبار چه زمانی به بهربرداری برسد.
منبع:ایسنا
دیدگاه شما