به گزارش نافع، پارک پرواز واقع در کوی اعتمادیه همدان عمارتی به نام آمریکاییها را در خود جای داده که روزگاری تجار آمریکایی و انگلیسی رفت و آمد بسیاری به آن داشته و در آن مستقر بودند.
با توجه به اینکه این بنای تاریخی و چرایی نام آن و واقع شدن در همدان، برای بسیاری از افراد سئوال میشود، بر آن شدیم که چند و چون این بنای تاریخی را از مسئولان جویا شویم.
در همین راستا بهرام توتونچی در گفتوگو با خبرنگار فارس در همدان، با اشاره به وضعیت عمارت آمریکاییها بر روی تپه نورمهال اظهار کرد: در جنگ جهانی دوم وقتی نیروهای متفقین در کشور ساکن شدند، آمریکاییها و انگلیسیها هم در همدان مستقر شدند که یکی از نقاط تمرکز آنها تپه نورمهال بود.
وی با بیان اینکه از نظر استراتژیک کل شهر از روی این تپه قابل مشاهده است، بیان داشت: این تپه که از نظر نوع اقلیم، طوری است نسیم مناسبی در تمام سال در آن میوزد و به لحاظ بهداشتی یکی از نقاطی است که حتی مگسی در آنجا نیست، به همین دلیل آمریکاییها اردوگاه خود را آنجا مستقر کردند.
معاون میراث فرهنگی همدان ادامه داد: پس از نقل مکان آمریکاییها و رفتن کسانی که بعد از آمریکاییها آنجا بودند، تعدادی انگلیسی که برای امر تجارت در همدان فعالیت داشتند، عمارت منسوب به آمریکاییها را انتخاب کرده و در آنجا مستقر شدند.
وی با بیان اینکه عمارت آمریکاییها بعد از مهاجرت آنها به بخش خصوصی واگذار شده، بیان داشت: پس از پیروزی انقلاب، این ملک توسط دولت مصادره شده و به کمیته امداد واگذار شد تا برای امور اقتصادی در نظر گرفته شود.
*عمارت آمریکایی در حال مرمت است
توتونچی خاطرنشان کرد: عمارت آمریکاییها در بوستانی در نزدیکی اعتمادیه واقع شده که با تعامل شهرداری، بخشی از ملک به پارک پرواز تبدیل شده و مابقی در حال مرمت است.
وی با بیان اینکه عمارت آمریکاییها از سوی شهرداری تبدیل وضعیت میشود، بیان داشت: در حال حاضر این بنا در حال مرمت است تا به فرهنگسرا تبدیل شده و کارهای فرهنگی در آن انجام شود.
معاون میراث فرهنگی همدان با تأکید بر اینکه انجام فعالیتهای فرهنگی در این عمارت منافاتی با بنا ندارد، افزود: فعالیتهایی که در این مکان انجام میشود نباید مغایر با کاربری و ساختار بنا باشد بلکه باید بیشتر در فعالیتهای فرهنگی متمرکز شود.
وی در ادامه با بیان اینکه عمارت سوخته، کنسولگری انگلیس بوده است، اضافه کرد: باغ آموزش و پرورش نیز به نوعی جزو باغ انگلیسیها بوده و اینها در آنجا مستقر بودند.
توتونچی تصریح کرد: انگلیسیها تاجر بودند و کار تجارت گندم، خشکبار و فرش را بر عهده داشتند.
*شهر تاریخی همدان روزهای متنوعی به خود دیده است
وی با بیان اینکه شرکت فرش در مقطعی توسط انگلیسیها در ایران بنیانگذاری شد، اضافه کرد: کارگاههای فرش زیر نظر آنها و مدیریت آنها تولید فرش کرد و تعداد زیادی از این تولیدات بر اساس نقطهنظرات آنها دستهبندی شده و به اروپا و آمریکا صادر میشد.
معاون میراث فرهنگی همدان با بیان اینکه اجرا و کار پیمانکاری این مجموعه با شهرداری است، افزود: در چند فصل کار مرمت این بنا انجام شده و الان هم یکی از مشاوران در حال انجام ادامه کار مرمت است.
وی با بیان اینکه نظارت فنی کار مرمت بر عهده میراث فرهنگی است، بیان داشت: مالک این ملک میراث فرهنگی است و مشاوری برای تهیه طرح در نظر گرفته و مرمت در حال اجراست.
توتونچی با بیان اینکه نظر ما برای عملکرد این مجموعه فرهنگی است، افزود: نظر میراث فرهنگی تبدیل این مجموعه به کتابخانه یا فرهنگسرا یا موزه است تا بتوان ضمن کار فرهنگی، کالبد بنا را حفظ کرد.
وی اضافه کرد: شهر همدان روزهای متنوعی به خود دیده که امروز در جای جای آن، میتوان آثار باقیمانده از تاریخی کهن را به چشم دید.
انتهای پیام/ر.ح
دیدگاه شما