پایگاه خبری تحلیلی نافع، چند روز پیش فرصتی پیش آمد تا فیلم سینمایی معراجی ها را در سینما ببینم. البته نسخه سریالی این ساخته مسعود ده نمکی قرار است خرداد ماه امسال از تلویزیون هم پخش شود. چند نکته در این فیلم سینمایی قابل توجه بود:
1- وجه بارز این فیلم که نسبت به سه گانه ی «اخراجی ها» به وضوح خود را نشان می داد، پرداخت ویژه ده نمکی به جلوه های ویژه فیلم بود که انصافا هم خوب از آب درآمده بود. فقط گاهی این طور به نظر می رسید که جلوه های ویژه از خود فیلم و روایت داستان مهمتر می شود و بیننده را به یاد فیلم های هالیوود می انداخت. گویی ده نمکی می خواست بگوید«ما هم بلدیم!» مثلا در بعضی از صحنه های شهادت رزمندگان اسلام، به قدری از تکنیک کند شدن تصاویر(به سبک فیلم ماتریکس) استفاده شده بود که آن حالت روحانی و ملکوتی شهادت در سایه جلوه های ویژه، نمود خود را از دست داده بود. در کل منظورم این است که انگار جلوه های ویژه فیلم کمی زیادی بود و یا از این تکنیک به اندازه و بجا استفاده نشده بود.
2- در فیلم همه چیز بود و البته این یک حسن است. یعنی هم سکانس هایی وجود داشت که لبخند را بر لب مخاطب می نشاند و هم سکانس هایی که با نشان دادن صحنه های فداکاری و ایثار رزمندگان، اشک را از دیده بینندگان اهل دل جاری می کرد. اما شاید این روال ده نمکی در ساختن فیلم های دفاع مقدس تکراری شده است، به این معنا که مخاطب با شنیدن نام ده نمکی (و پیش از دیدن فیلم) می داند که در این فیلم نوع خاصی از شوخی ها را با محوریت اکبر عبدی شاهد خواهد بود و نوع خاصی از تصاویر دفاع رزمندگان را خواهد دید که هر دو نوع، مختص سبک فیلم سازی ده نمکی است.
3- اما حسن بزرگ فیلم از نظر نگارنده این است که این کارگردان به صراحت از انقلاب و آرمانهایش در فیلم حرف می زند و بلکه آنها را فریاد می زند. پیش از این، فیلم های پرخرج و پرمخاطبی همچون «دوئل» و «روز سوم» را هم داشته ایم که از گفتن این آرمانها طفره رفته و خجالت کشیده اند و سعی کرده اند از بیان آنها فرار کنند. مثلا احمدرضا درویش در دوئل تقریبا هیچ حرفی از امام (ره) و هدف انقلاب اسلامی و دفاع مقدس به میان نیاورد و تاحد زیادی می توان گفت محور این داستان پرخرج دعوا بر سر یک گاوصندوق طلاست. و یا روز سوم لطیفی شاید بزرگترین هدف دفاع مقدس را «دفاع از خاک» و «دفاع از ناموس» بیان می کند که البته اهداف مهمی هستند اما نه مهمتر از حفظ اسلام و انقلاب اسلامی.
طیب سعیدی
دیدگاه شما