1- پوسیدگی دندان: شایع ترین علت دندان درد(اما نه فقط این)، پوسیدگی دندان است. پوسیدگیهای کوچک که فقط روی پوشش خارجی دندان (مینا) موثرند، معمولا دردی ندارند. اما وقتی که پوسیدگی، مینای دندان را سوراخ میکند و به لایه داخلی دندان به نام عاج میرسد، دندان خیلی حساس و آسیب پذیر میشود.وقتی پوسیدگی پیشرفت کرد و به لایههای عمیق تر و داخلی تر دندان به نام پالپ رسید، درد شدید و تند و تیزی شروع میشود. عفونت دندان پوسیده باعث مرگ پالپ دندان شده و آبسه (تجمع چرک) زیر ریشه دندان تشکیل میشود.بیماری پیشرفته لثه ای نیز باعث آبسه دندان میشود. عفونت و التهاب ناشی از آبسه دندان باعث بروز درد نبضدار و لرزشی میشود. لذا به سختی متوجه میشوید که درد دندان باعث ناراحتی شما شده است.
2- همه ما میدانیم که بیماری لثه باعث قرمزی، ورم و خونریزی لثه میشود. اما بیماری پیشرفته لثه ای باعث درد دندان، حتی در دندانهای سالم هم میشود. عفونت لثه باعث التهاب لثه و استخوان و در نتیجه بروز ورم، از بین رفتن استخوان اطراف دندان و درد کند و کمرنگی میشود. آبسه لثه که در مراحل پیشرفته بیماری لثه رخ میدهد (پریودونتیت) نیز باعث درد دندان میشود.
3- افتادن از بلندی و یا تصادفات رانندگ، حوادث باعث ترک برداشتن یا شکستگی دندان میشود که شما یا متوجه آن میشوید و یا نمیشوید. در این حوادث وقتی که خط ترک خوردگی دندان به پالپ آن (اعصاب) برسد، باعث بروز درد شدیدی در دندان میشود. حتی اگر خط ترک خوردگی دندان خیلی عمیق نباشد و به پالپ آن نرسد، تجمع پلاک دندان و میکروبها در شکاف ترک باعث پوسیدگی دندان و دندان درد میشود.
4- گاهی اوقات ممکن است دچار دندان درد شوید، در حالی که اثری از ترک خوردگی و پوسیدگی دندان و بیماری پیشرفته لثه ای وجود ندارد. این درد میتواند ناشی از ترک مخفی دندان باشد که خیلی کوچک است و در عکسبرداری از دندان نیز معلوم نمیشود. این مشکل را سندرم دندان ترک برداشته میگویند که در اثر بد جویدن غذاها، دندان قروچه (به هم ساییدن دندانها)، آسیب دندان (مثل ضربه به دندان)، ضعیف شدن دندان در اثر پر کردگی وسیع و بزرگ و... اتفاق میافتد. گاهی اوقات در طی عصب کشی دندان، ممکن است دندان در اثر فشار وارده به آن ترک بردارد.چنین ترک دندانی باعث بروز درد شدید موقع جویدن غذا میشود.
5- دندانقروچه و به هم ساییدن دندانها نیز باعث وارد آمدن فشار زیادی روی بافت نگهدارنده دندانها و در نتیجه بروز درد در دندان و حتی در مفاصل و عضلات فک صورت میشود.
6- دندان عقل نهفته نیز باعث درد دندان میشود.وقتی دندان عقل، جای کافی در فک نداشته باشد باعث بروز درد میشود. همچنین موقع بیرون آمدن، روی دندان کناری فشار وارد میکند و باعث درد میشود. اگر دندان عقل به طور کامل بیرون نیاید و کمیبیرون بیاید، تمیز کردن آن سخت است. رشد میکروبها روی مواد غذایی جمع شده در این دندان باعث ورم و قرمزی لثه با درد منتشره میشود (عفونت لثه). گاهی هم وضعیت قرار گرفتن دندان عقل در لثه ناجور است (مثلا کج یا افقی است)، لذا یا نمیتواند بیرون بیاید و یا بد شکل بیرون میزند و باعث درد و عفونت دندانی میشود. اگر این مشکلات دندان عقل برطرف نشوند، باعث بروز عفونتهای خطرناک و درد شدیدی میشود.
7- مسواک زدن غلط دندانها و بیماری لثه باعث جدا شدن (عقب نشینی) لثه از دندان میشود. این مشکل باعث روباز شدن ریشه دندان میشود و دندان حساسیت زیادی به سرما، گرما و غذاهای ترش پیدا کند. نوشیدنیهای اسیدی نیز باعث فرسایش بیشتر ریشه دندان شده و حساسیت دندان بدتر میشود.
8- وقتی که دندانها مرتب نیستند و کج و کوله اند، روی دندانها فشار و نیروی ناجوری وارد میشود و در نتیجه باعث التهاب اعصاب دندانها و بروز درد میگردد.
9- درمانهای ارتودنسی (سیم گذاشتن دندانها)، وقتی که سیم دندان تنظیم و یا محکم و سفت میشود، سیم گذاری دندانها (ثابت یا متحرک) اغلب برای مدت زمان کوتاهی باعث درد دندانها میشوند.
10- درد دندان میتواند در اثر مشکلی که مربوط به دندان و یا فک نیست، شروع شود. تعدادی از بیماریها در سایر قسمتهای بدن میتوانند باعث درد دندان شوند، به عنوان مثال در طی چرک کردن سینوسها (سینوزیت)، فشار ناشی از سینوسها باعث بروز درد در دندانهای بالایی و عقب فک به علت نزدیکی سینوسها به این دندانها میشود. به ندرت، درد دندان یا فک صورت علامتی از سکته قلبی است. همچنین درد عصب سه قلو میتواند باعث درد دندان شود که درد متفاوت شدید و تیزی در صورت است.
دیدگاه شما