به گزارش نافع، معمولا وقتي شتران از علوفه هاي سبز تغذيه مي کنند، شيرشان شيرين است، اما برخي مواقع به خاطر تغذيه ي بوته هاي مناطق خشک و بياباني شور مي شود.
ويتامين هاي شير شتر:
ويتامين هاي B1، B2، اسيد فوليک و اسيد پانتوتنيک در شير شتر، پايين و محتواي B6 و B12 شير شتر مشابه مقادير موجود در شير گاو مي باشد، اما نسبت به شير انسان بالاتر است.
شير شتر، نياسين و ويتامين C بيشتري نسبت به شير گاو دارد.
مواد مغذي موجود در شير شتر:
پروتئين هاي شير شتر اسيدهاي آمينه ي ضروري براي انسان را به ميزان رضايت بخش و حتي بالاتر از ميزان تعيين شده توسط موسسات FAO/WHO/UNU تأمين مي کنند.
شير شتر مي تواند حداقل پروتئين هاي ضروري روزانه ي انسان مخصوصاً اسيدهاي آمينه را تأمين کند، چون نيازهاي انسان در محيط هاي گرم و خشک بر پايه ي کالري کمتري است و پروتئين و آب نقش مهمي دارند، مقادير کمي شير شتر مي تواند نياز انسان را در اين مناطق تامين کند.
کمترين مقدار مورد نياز مواد معدني کلسيم و فسفات، 800 ميلي گرم در روز است که با خوردن 5/2 و 4 فنجان شير شتر، به ترتيب کلسيم و فسفات تأمين مي شود.
همچنين شير شتر حاوي مواد معدني کم مقدار مثل آهن، روي، مس و منگنز مي باشد.
خصوصيات دارويي شير شتر:
شير شتر به صورت خام و به صورت محصولات تخميري براي درمان زخم معده، بي نظمي هاي بدن، اسهال، يبوست، زخم ها و حتي براي افزايش قدرت باروري تخمدان هم به کار رفته است.
شير تخميري shubat در هند، ليبي و قزاقستان براي درمان سل به کار رفته است.
همچنين درمان بيماري هاي سخت معده اي هم با استفاده از شير شتر گزارش شده است.
بيماران داراي هپاتيت نيز بعد از خوردن شير شتر عملکرد بدن شان بهبود پيدا مي کند.
شير شتر همچنين در درمان ديابت موثر بوده است که به دليل حضور پروتئين شبه انسولين در شير شتر مي باشد.
در کشورهاي آفريقايي(مصر، سودان، کنيا و سومالي) اين اعتقاد در بين شتربانان وجود دارد که مرداني که شير شتر مي نوشند، قوي تر، تنومندتر و سريع تر هستند.
به دليل خواص بالاي اين شير، بعضي محققين نام " طلاي سفيد بيابان " را براي آن مطرح کرده اند.
موادمغذی موجوددرشیرشتر:
پروتئین های شیرشتراسیدهای آمینه ی ضروری برای انسان رابه میزان رضایتبخش وحتی بالاترازمیزان تعیین شده توسط موسسات FAO/WHO/UNUتأمین می کنند.
شیرشترمی تواندحداقل پروتئین های ضروری روزانه ی انسان مخصوصاًاسیدهای آمینه راتأمین کند،چون نیازهای انسان درمحیط های گرم وخشک برپایه ی کالری کمتری است وپروتئین وآب نقش مهمی دارند،مقادیرکمی شیرشترمی تواندنیازانسان رادراین مناطق تامین کند.
شیرشتردارای مواد زیر میباشد:
۱- چربی ۸/۱%
۲- پرونئین ۸/۲%
۳- لاکتوز ۳/۴%
۴- کلسیم ۱۴۰ mg/dl
5- منیزیم ۵/۹ mg/dl
6- فسفر ۳۴ mg/dl
7- آهن ۰۴/۰ mg/dl
8 – مس ۰۱۱/۰ mg/dl
9- روی ۴۴/۰ mg/dl
10- ویتامین ث ۴/۴ mg/dl
11- ویتامین آ ۰۰۹/۰ mg/dl
12- ویتامین ای ۰۵۴/۰ mg/dl
13- ویتامین ب ۰۳۴/۰ mg/dl
خصوصیات دارویی شیرشتر:
شیرشتربه صورت خام وبه صورت محصولات تخمیری برای درمان زخم معده،بی نظمی های بدن،اسهال،یبوست،زخم هاوحتی برای افزایش قدرت باروری تخمدان هم به کاررفته است.
شیرتخمیریshubatدرهند،لیبی وقزاقستان برای درمان سل به کاررفته است.
همچنین درمان بیماری های سخت معده ای هم بااستفاده ازشیرشترگزارش شده است.
بیماران دارای هپاتیت نیزبعدازخوردن شیرشترعملکردبدنشان بهبودپیدامی کند.
درکشورهای آفریقایی(مصر،سودان،کنیاوسومالی) این اعتقاددربین شتربانان وجودداردکه مردانیکه شیرشترمی نوشند، قویتر، تنومندتر و سریع ترهستند.
3شیرشتربرای درمان آب آورندگی مفاصل،یرقان،بیماری های طحال،سل،ترمیم زخم ها،تنگی نفس یاآسم،کم خونی وبواسیر بسیارمفید است ودارای خواص لاغرکنندگی بوده ویک غذای رژیمی است. تحقیقات نشان داده است که پادتن های موجود درشیرشتربرای غلبه بر بیماری هایی نظیرسرطان ، ایدز،آلزایمر وهپاتیتCنیزمفیداست.
دوغ شتر:
دوغ تهیه شده ازشیرشتربادوغ بدست آمده ازشیرگاوکمی متفاوت است وتفاوت آن دراین است که دردوغ گاوابتداشیر گاورا توسط یک استارتر تبدیل به ماست می کنندوبعدماست بدست آمده راپس ازرقیق کردن تبدیل به دوغ می کنندولی این فراینددرشیرشتربدین ترتیب است که ماده متحرک ازشیر خودشترتهیه می شودوپس ازآ ن باهربار اضافه کردن شیربه آن ماده پس ازچندساعت بدون کم یازیادکردن ماده ای به شیرمایعی بدست می آیدکه به لحاظ ساختارهمان شیراست امابه دلیل آنکه طعم آن شباهت زیادی به دوغ داردبه آن دوغ گفته می شود. این مایع همان شیراست بااین تفاوت که ماندگاری آن بدون اضافه کردن موادنگهدارنده افزایش می یابد. ازخواص بارزشیر شتر می توان به انرژی زابودن آن اشاره کرد.
دیدگاه شما