به گزارش نافع، سید محمدحسین وفایی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»، با بیان اینکه منطق مواجهه ایران در برابر آمریکا مبتنی بر یک سری اصول است که این اصول ارکان این مواجهه را شکل میدهند، اظهار کرد: اصل اول عدم سلطهپذیری از سلطهگری است که در اصل ۱۵۲ قانون اساسی هم به او اشاره شده و بیان میکند که سیاست خارجی جمهوری اسلامی بر اساس نفی هرگونه سلطهجویی و سلطهپذیری استوار است.
وی با اشاره به اینکه مفاد این اصل مترقی از قانون اساسی وقتی سابقه روابط متقابل ایران و آمریکا را از پیش از انقلاب و پس از آن در نظر بگیریم به این واقعیت میرسیم که سلطهگری خصوصیت ذاتی در دولت آمریکا است، افزود: این خصوصیت را به این سادگی نمیشود تغییر داد و من معتقدم اساساً قابل تغییر نیست.
سلطهگری، خصوصیت ذاتی دولت آمریکا
این حقوقدان با بیان اینکه ماهیت سلطهگری آمریکا در تضاد همهجانبه روح انقلاب اسلامی و قواعد اسلامی حاکم بر اون است، تصریح کرد: از ابتدای پیروزی انقلاب شاهد تخاصمات عملی جدی دولت آمریکا علیه موجودیت و هویت ملت ایران بودیم که مصادیق آن جنگ ۸ ساله، حمایت از مخالفان و معاندان، تشکیل جریانهای سلفی، جریانهای مخالف و معاند با جمهوری اسلامی در منطقه و غیره است.
وی با اشاره به اینکه اصل دوم استقلال و عزتطلبی ملت ایران است، ابراز کرد: دولت آمریکا مستکبر است و هیچ جایگاهی هم برای دولتها و ملتها قائل نیست؛ دولت آمریکا در عمل ثابت کرده که در جهت حتی منافع صهیونیست جهانی حتی به همپیمانان خودش پشت میکند.
وفایی با بیان اینکه در موضوع برجام این موضوع ثابت شد و دولت آمریکا حتی اروپاییها را از منافع بینظیری که برای آنها در برجام وجود داشت بینصیب گذاشت و برخلاف قوانین بینالمللی و به صورت یک طرفه از برجام خارج شد و همه دیدیم که با چه روندی موضوع برجام را به اضمحلال کشید، مطرح کرد: یک طرف این اقدام ایران و مسائل مرتبط با اون بوده اما بخش بزرگی از این خروج مستکبران دولت آمریکا از برجام دامان اروپاییها را گرفت یعنی آمریکا تحت هیچ شرایطی قابل اعتماد نیست.
مذاکره از دیدگاه آمریکا، امتیازگرفتن و عدم امتیازدهی
وی با تأکید بر اینکه آمریکا اساساً هیچ مذاکرهای را با رعایت عزت و منزلت طرف مقابل شروع نمیکند، بیان کرد: آمریکاییها در مذاکره شرکت میکنند که امتیاز بگیرند و هیچ امتیازی ندهند؛ و موضع آنها طبق فرمایشات مقام معظم رهبری از قبل مشخصاً روشن است و برای هیچ یک از آنها یک قدم عقبنشینی نمیکنند و به دنبال منکوب کردن طرف مقابل در مذاکرات هستند.
این فعال سیاسی و اجتماعی گفت: آمریکاییها زیادهطلب و افزونخواه هستند و این افزونخواهی آنها مرز ندارد بهطوری که برای مذاکره نمیآیند بلکه برای تحکم خواستهها و مطالبات خود پا پیش میگذارند.
وی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه ایستادگی بر مواضع بر حق اسلامی در مخالفت نظام سلطه و استکبار ایستادگی در برابر زیادطلبی و دستاندازی به ملتهای ضعیف و غیره دشمنی رژیم ایالات متحده آمریکا را بر ضد جمهوری اسلامی برای آنان اجتنابناپذیر کرده است، تأکید کرد: آمریکا اساساً با جمهوری اسلامی در جهت مصالحه در حل گرههای دو طرف مذاکره نمیکند؛ آمریکا برای نادیدهگرفتن جمهوری اسلامی پا پیش میگذارد که دستاندرکاران نظام اسلامی به آن باید توجه کنند.
وفایی با بیان اینکه اصل سوم مقاومت و پایداری بر اصول و ارزشهای انقلاب اسلامی است، عنوان کرد: ملت ما برای اینکه سلطهپذیر نباشد و سلطهگری نکند و عزت و اقتدار خودش را داشته باشد و استقلال واقعی در همه عرصهها از خود نشان دهد هزینه بسیار گزافی را پرداخت کرده است و در این راه صدها هزار شهید برای این دستاورد تقدیم کرده، ۴۵ سال در مقابل خوی استکباری غرب و جهان سلطه ایستاده است.
وی با تأکید بر اینکه ملت تاوان آزادیخواهی و استقلال طلبی خود را و با تحمل مشقات فراوان مالی، معیشتی و غیره داده است، ابراز کرد: راه بازگشتی از گذشته افتخارآمیز در مخیله ملت ما و ملتهای مسلمان و بی پناه عالم مانند یمن، لبنان، عراق، افغانستان و آنهایی که در تحت ستم و ظلم هستند وجود ندارد.
این فعال سیاسی و اجتماعی با بیان اینکه این ملتها برای اینکه صدای مظلومیتشان شنیده شود انقلاب اسلامی را مأوای رسیدن صدای خود علاقه میدانند، مطرح کرد: این اتکا و این اعتماد از ناحیه ملتهای مسلمان از جمله آوردههایی است که مقاومت و پایداری برای ایران و ایرانی به ارمغان آورده است؛ بنابراین عبور از این مهم از محالات است و نه تنها آمریکا که به طور کلی هیچ دولت متخاصمی قادر به شکستن این مقاومت نیست.
آمریکا، دشمن حیلهگر و یار صهیونیسم
وی با تأکید بر اینکه موضع ما در برابر آمریکا روشن است آمریکا را نه به عنوان دوست بلکه به عنوان یک دشمن حیلهگر، مکار و یار صهیونیسم جهانی در نظر خواهیم گرفت، عنوان کرد: اگر با این دشمن مکار گفتگو هم داشته باشیم باید با در نظر گرفتن این اصول باشد.
وفایی با اشاره به مواضع اخیر بعضی از سیاسیون گفت: دیوار بیاعتمادی ملت ایران نسبت به اهداف دولت آمریکا در قبال این ملت طی سالیان دراز پس از انقلاب به قدری بلند و برافراشته شده که عبور از آن بهسادگی ممکن نیست و حل مشکلات ما با این کشور نمیتواند صرفاً با ابراز تمایل دولتها یا ایجاد توافقات حداقلی برطرف شود.
برجام و سایر همکاریها، نتوانست بیاعتمادی به آمریکا را ترمیم کند
وی با بیان اینکه علیرغم همکاریهایی که بعضاً ما در منطقه به واسطه حل معضلات امنیتی با آمریکا داشتیم و از همه مهمتر موضوع برجام نتوانست این بیاعتمادی را ترمیم کند، عنوان کرد: علت اصلی این وضعیت تضاد در ماهیت انقلاب اسلامی با جبهه استکبار و در رأس آن دولت آمریکا است.
این فعال سیاسی و اجتماعی با تأکید بر اینکه انقلاب اسلامی مردمی ایران اساساً مبتنی بر اصول و ارزشهای اسلامی بنا شده و رویکرد ایران و ایرانی همواره بر مدار صلح و دوستی و همکاری متقابل بین ملتها، دولتها و توسعه خیر عمومی بوده دقیقاً بر اساس اصل ۱۵۲ قانون اساسی روابط صلحآمیز متقابل با دول غیرمحارب میتواند بر این اساس شکل بگیرد، بیان کرد: با وجود همه این شاخصها، شاخص تعیین کننده برای اینگونه اقدامات مواضع رهبر انقلاب است؛ بنابراین دولتها هم باید بر اساس همین شاخص مواضع و عملکردشان را تنظیم کنند.
وی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه این را همه بدانند که سیاست خارجی در هیچ جای دنیا در وزارت خارجه تعیین نمیشود و این سیاست در مجامع بالادستی تنظیم میشود و وزارت خارجه مجری این سیاستها است، هر حال نباید جوری حرف بزنیم که معنایش این است که سیاستهای کشور را باور و قبول نداریم، باید مراقب باشیم مراقب دشمن شاد کردن هم باشیم واقعا جوری نباشد که دل دشمن را شاد کنیم، مطرح کرد: بعد از این صحبتها برخی منتسبان دولت فعلی و مشخصاً شخص آقای ظریف و برخی نمایندگان مجلس آنهم در جایگاههای مهم بدون توجه به فرمایشات رهبر در برابر لبخند دیپلماسی که پشت آن سلطهگری و استعمار طراحی شده از پاپ هم کاتولیکتر میشوند و عنان از کف داده و خواسته یا ناخواسته به دامان سلطهگر غلت میزنند.
وفایی با بیان اینکه مقام معظم رهبری در دیدار اخیر با مسئولین نظام مسئولان کشور را به عباراتی از آیات سوره ممتحنه توجه میدهد و می فرماید که بدانیم پشت لبخندهای دیپلماسی دشمنیها و کینههای پنهانی و باطنی خبیث نهفته است، چشمهای باز چشمهایمان را باز کنیم، «تُسرون الیهم بالموده» یعنی ارتباط و دوستی پنهانی با دشمن برقرار نکنیم، حواسمان باشد که با چه کسی مواجهیم، با چه کسی معامله میکنیم و حرف میزنیم این را بدانید، گفت: وقتی میگوییم شاخص در رفتار ملت و دولت باید فرمایش رهبری باشد به این علت است که ما در برابر دشمن تا دندان مسلح، معاند و محارب قرار گرفتیم که مدعی دوستی، مودت و برطرفکردن گرهها و مشکلات است.
وی با تأکید بر اینکه اصل ۱۵۲ به نکته بسیار مهم اشاره میکند و آن این است که روابط صلحآمیز متقابل با دول غیر معارف میتواند شکل بگیرد، ابراز کرد: با توجه به این موضوع آیا دولت آمریکا دوست است یا دشمن؟ اگر دشمن باشد عقل و منطق به دوستی با دشمن حکم میکند یا نه؟
آمریکا در پی احیای خدعههای ۴۵ ساله خود
این فعال سیاسی و اجتماعی با اشاره به من معتقدم دولت آمریکا امروز پس از ناکامیهای ۴۵ ساله برای شکستن مقاومت ملت ایران برگی دیگر در خدعه و نیرنگ را بازآفرینی کرده و در حال ورق زدن این دفتر خدعهگری خودش است، بیان کرد: آمریکا با هدف سلطهگری و تحکم در مواضع مطالبات خودش وارد مذاکره خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه این رویکرد هرچند میتواند برای ما فرصتساز باشد اما از مکر دشمن نباید غافل شویم؛ لازم است چشم و گوش همه اجزا و ارکان نظام به شاخص اصلی یعنی رهبر انقلاب باشد، عنوان کرد: مقام معظم رهبری هیچگاه مانع گفتگو نبوده و نیستند اما شرط هرگونه مذاکره آن است که دولتها از جایگاه برابر و مبتنی بر اصول و قواعد حاکم بر مناسبات و تعهدات متقابل باشند که البته دولت آمریکا در این رابطه هم بازنده بوده بخش مهمی از این بیاعتمادی از مباحث مختلف مانند برجام، مناسبات منطقهای، کمک کردن معاندین، مسلح کردن صدام، حمایت از گروههای مخالف، معاند و معارض و غیره سرچشمه میگیرد.
وفایی در پایان خاطرنشان کرد: من امیدوارم که دولت در راستای تحقق منافع مصلحت ملت و کشور در این برهه از تاریخ جمهوری اسلامی که به عقیده من یکی از مهمترین برحهها است بتواند از حقوق ملت پاسداری کند و عملکرد قابل قبولی را در این رابطه از خود نشان دهد.
انتهای خبر/
دیدگاه شما