به گزارش نافع به نثل ازشبکه ایران، این قسمتی از ماجرای تلخ دو خواهر ایرانی بود که در روزهای آغازین فصل پاییز امسال در دادگاه عالی شهر شاهعالم مالزی به جرم قاچاق مواد مخدر به اعدام محکوم شدند.
در پرونده محکومیت این دو خواهر جوان نوشته بود به جرم "قاچاق 1٫5 کیلو گرم ماده مخدر شیشه ( methamphetamine )" که باورش برای خودشان هم سخت بود. تهمینه و فاطمه سنی نداشتند، شاید پدرشان در انتظار تماشای فرزندانش در لباس عروسی بود ولی در آن لحظه طناب دار در کشوری غریب گردن آویز زندگیشان شده بود.
دو دختر ایرانی که فریب یک قاچاقچی ایرانی را خورده بودند پس از تحمل 33 ماه زندان و در شرایطی سخت به اعدام محکوم شدند، مجازاتی که در انتظار اغلب متهمین و قاچاقچیانی است که توسط پلیس مالزی دستگیر میشوند.
آن زمان دو خواهر بسیار التماس داتوک نورچایا، قاضی دادگاه شهر شاه عالم مالزی را کردند تا بیگناهی و فریب خوردنشلن را اثبات کنند ولی دفاعیات بدون سند قاضی را قانع نکرد تا بسان ده ها ایرانی فریب خورده دیگر طی سالیان گذشته، سنگینی طناب دار سوغات سفرشان شود.
دو متهم به هنگام قرائت حکم آرام بودند اما پدر آنها که در دادگاه و با چشمانی پر از اشک حاضر شده بود، پس از شنیدن حکم در آغوش تنها پسرش از حال رفت.
آن زمان در اظهارات تهمینه و فاطمه آمده بود فردی به نام علیرضا با پیشنهاد سفری رایگان به مالزی، در ازای حمل چند بسته مواد غذایی، وسوسه گر سفر مرگشان بوده است. علیرضایی که هیچوقت پیدا نشد و بسته های بیسکوییتی که در دل خود 3کیلوگرم موادمخدر داشت."
چنین ماجرایی هر از چندگاهی در رسانه های مالزی منتشر می شود و چند روزی نقل اعتراضات NGO های حمایت از حقوق بشر و برآشفته شدن ایرانیان می شود، اما باز هم شاهدیم که تکرار است که هر روز میهمان این واقعه است.
و نتیجه این تکرارهاست که امروز طبق آخرین آمار وزارت کشور مالزی بیش از 400ایرانی در زندان های مالزی به سر می برند و قوانین سخت گیرانه پلیس مالزی است که هر روز تحت بند 39B قانون مواد مخدر خطرناک، در انتظار محاکمه ایرانیان فریب خورده است. قوانینی که صبح دیروز دوباره در دادگاه عالی «شاه عالم» مالزی به اجرا در آمد تا کاظم 33ساله و میکائیل 39ساله به جرم حمل 1,3 کیلوگرم و 752گرم به اعدام و ثریا 32ساله که همسر کاظم است به ۱۶ سال زندان محکوم شوند.
طی سال های گذشته گرایش به توزیع مواد مخدر به دلیل سود آسان و زیاد و ظرفیت بالاى بازار مصرف با رشد بالایی همراه بوده است و البته در این راه همواره دار و دسته های پرقدرت و مافیایی مواد مخدر بوده اند که سودهای کلان به جیب زده و قربانیان خود را که اغلب از بین جوانان اند به دام مراجع قانونی می اندازند. در بین کشورهای آسیایی، کشور مالزی موقعیت استراتژیکی برای تبدیل شدن به مرکز و شاهراه توزیع مواد مخدر در جنوب شرق آسیا را دارد که از طریق تولید مواد مخدر در افغانستان و توزیع آن از طریق ایران به این کشور، آن را به مرکزى مهم براى توزیع مواد مخدر در در این حوزه بدل کرده است.
از این رو طبیعی است که در این کشور تدابیر شدید امنیتی برای جلوگیری و مبارزه با قاچاق مواد مخدر وجود داشته باشد. به طوری که پلیس این کشور به نیروهای خود در قبال دستگیری قاچاقچیان و مجرمان مرتبط با مواد مخدر پاداش و پورسانت های فوق العاده ای می دهد و همین نکته، انگیزه ای است برای نیروهای پلیس که ریزبینانه و دقیق به بررسی مهاجران و مخصوصا مسافران ایرانی بپردازند.
از این بابت امروزه تعداد قابل توجهى از زندانیان ایرانى قاچاق مواد مخدر در درون زندان هاى مالزی وجود دارند که طبق آخرین آمار رسمی دولت مالزی قریب به چهارصد ایرانی در این زندان ها هستند که این تعداد را وزارت کشور دولت مالزى تأیید کرده است و متاسفانه باید گفت بیشتر این زندانیان جوانان ایرانى و بخش قابل توجهى را بانوان ایرانى شامل مى شوند به طوری که به گفته یک زندانی سابق در گفت و گو با فعالان حقوق بشر به نقل از سایت دویچه وله، بیشتر زنان زندانی متارکه کرده و بیکار هستند و به همین دلیل نیاز مالی شدید دارند و در ازای دریافت ۳ تا ۵ میلیون تومان پول، نادانسته از این که چه می کنند و چه چیز حمل می کنند حاضر به این سفر می شوند.
به گفته سفیر ایران در مالزی ،تاکنون ۷۶ ایرانی در این کشور جنوب شرق آسیا با مجازات اعدام مواجه شده اند و با توجه به طولانى بودن پروسه رسیدگى به پرونده متهمان این نگرانى را ایجاد مى کند که روز به روز بر تعداد این اعدامی ها افزوده شود، چراکه طبق قوانین کشور مالزى، داشتن و حمل بیشتر از پنجاه گرم مواد مخدر از مشتقات آمفیتامین و هروئین مى تواند شامل مجازات اعدام شود و طبق گفته های "جلال فیروزنیا" سفیر ایران در مالزی که چندی پیش در رسانه های خبری منعکس شد، بیش از ۹۰ درصد از زندانیان ایرانی در زندان های مالزی مجرمین موادمخدر هستند.
از سوی دیگر ،طبق گزارش وکلای ایرانی در بازدید از زندان های مالزی (به نقل از ایسنا)، این کشور به جهت شرایط بد زندان هایش و همینطور نوع برخورد با زندانیان و حکم هاى صریح که به سادگی در حد اعدام نیز پیش مى روند، موقعیت سختگیرانه ای را برای زندانیان ایجاد می کند به طوری که بارها گزارش شده است شرایط نگهدارى این افراد در اتاقک های کوچکی شبیه قفس می باشد که از شرایط بهداشتى بسیار ضعیف و ناهنجارى برخوردارند به طوری که در صورت بیماری نیز امکانات حداقلی پزشکی و دسترسی دارویی وجود ندارد.
همچنین در زندانهای مالزی زمینه ارتباط زندانیان با خانواده هایشان به سختی صورت می گیرد و بسیارى از این زندانیان به دلیل نداشتن پول براى تماس با خانواده هایشان، ماه ها بدون اطلاع در زندان ها بوده اند و بی خبرى خانواده ها از این زندانیان در بسیارى موارد از بیست ماه تجاوز کرده است.
در بسیارى از پرونده های زندانیان ایرانی در مالزی زمان دستگیرى فرد تا تشکیل اولین دادگاه جهت رسیدگى، بیش از دو سال و حتی بیشتر می باشد، به گونه ای که کاظم و میکائیل و ثریا نیز قریب به سه سال در صف انتظار رسیدگی به پرونده شان در زندان های مالزی به سر برده بودند. البته این زمان های طولانی حضور ایرانیان در زندان قبل از محکوم شدن آنهاست و طبیعی است که در برخى پرونده ها اصلاً فرد گناهکار نیست و باید آزاد شود که در این صورت فرد در شرایط بدى مدت طولانى را در زندان به سر می برد.
طبق آخرین گزارشهای رسمی به نقل از کانون وکلای دادگستری ایران و کانون بین المللی وکلا (IBA) ،هزینه سرانه هر زندانی در مالزی بین 66 تا 77 رینگیت (واحد پول مالزی)است که با احتساب اینکه هر رینگت حدوداً معادل 950 تومان است، مقرری هر فرد ماهیانه بین 63 تا 73هزار تومان می باشد که این هزینه شامل آب و برق، هزینه پلیس و زندانبانان تمام تجهیزات و خدمات و از جمله بهداشت و غذا است.
یکی از فریب خوردگان ایرانی در گفت وگویی که با نمایندگان کانون وکلای دادگستری ایران داشته است؛ در مورد وضعت خود در زندان های مالزی اینگونه شرایط بد زندان ها را گزارش داده است: «شرایط دردناکی در زندان حاکم بود به طوری که در هوای استوایی آنجا از کولر و پنکه و حتی یک هواکش خبری نبود و همه ایرانی ها در یک سالن جمع بودند، اما نکات غم انگیز اصلی در امور دیگری است. التماس میکنم و قسم میدهم حرف های من را به هموطنانم برسانید که فریب ساکهای خالی را نخورند تا به سرنوشتی که بر ما گذشت دچار نشوند.
این فرد با صدایی لرزان در ادامه اینگونه می گوید: در تهران یک ساک یا چمدان خالی میدهند و میگویند وسایلتان را داخل آن بگذارید و به فرودگاه کوالالامپور که رسیدید چمدان را تحویل دهید و چند میلیون تومان بگیرید و با ورود به فرودگاه، پلیس مالزی جدارهای چمدان را پاره میکند و مواد مخدر را کشف و ما را به زندان هدایت میکنند.
این زندانی آزاد شده در مورد شرایط زندان ها در مالزی گفت: در زندان یکی از زندانیان به همراه همسر و مادر زن و فرزندانش برای تفریح به مالزی آمده بود و با افتادن در دام چمدان های خالی ماه ها طعم سفر را چشیدند و تنها بچه هایش با پیگیری های سفارت به ایران برگردانده شدند. یکی از هم بندی های ما در زندان پیرمردى بازنشسته ای بود که مستخدم مدرسه اى بوده و با فریب تعدادى از دانش آموزان قبلى مدرسه و با این توضیح که تو براى ما زحمت زیادى کشیدى و ما مى خواهیم به پاس این خدمات، زحماتت را جبران کنیم، تمام هزینه سفر تفریحى اش را به مالزى فراهم مى کنند و از او مى خواهند که کیفى را برایشان حمل کند که همان باعث گرفتارى این پیرمرد مى شود و از این دست فریب خوردگان نیز بسیار در بین این زندانیان وجود دارد.»
خبرنگار شبکه ایران در گزارش خود به گفت و گو با خانواده یکی از جوانانی که در دام این قاچاقچیان افتاده است، پرداخته و آورده است: «محسن 20سال بیشتر نداشت که خواست ازدواج کند. در یک کارخانه روغن سازی مشغول به کار بود و درآمدی داشت. شرایط عقد را برایش فراهم کردیم و او هم یک خانه مسکن مهر ثبت نام کرد. محسن از خانواده همسر خود درخواست کرد که به جای برگزاری مراسم عروسی، هزینه آن را صرف مابقی قسط های مسکن مهر بکنیم که خانواده دختر مخالفت کردند. محسن غرور داشت و اصراری بر مخالفت خود بر برگزاری عروسی و ریخت و پاش های مرسوم و بیجا نکرد. برای اینکه جلو خانواده همسرش کم نیاورد به دنبال کار بیشتر و پول بیشتر بود که یکی از دوستانش به بهانه فرستادن مقداری داروی کمیاب او را در ازای 4میلیون تومان به مالزی فرستاد. محسن برای به دست آوردن هزینه های عروسی پیشنهاد دوست خود را پذیرفت و به مالزی رفت، رفتنی که یک سال و نیم است خبری از برگشت محسن نیامده است. خیلی نگران او بودیم که پس از پیگیری های فراوان فهمیدیم به جرم قاچاق مواد مخدری که روح محسن هم از آن بی خبر بوده است به زندان افتاده است. حالا همان دختری که محسن برای او و خواسته های خانواده اش به این دام بلا افتاده درخواست طلاق کرده است و حتی می خواهد مهریه اش را هم به اجرا بگذارد. خیلی نگران محسن هستیم، کسی جوابی به ما نمی دهد ولی می گویند اگر دادگاهش برگزار شود حتما اعدام خواهد شد. آبروی خانوادگی مان رفته است. سرنوشت پسرمان معلوم نیست، عروسمان درخواست طلاق کرده و همه اینها بخاطر باندهای مواد مخدری است که جوانان را ناآگاه از همه جا به دام این بلاها می اندازند.»
واقعیت ماجرا این جاست که مواد مخدری که حمل و قاچاق میشود، سود خوبی را عاید قاچاقچیان می کند. به طوری که قیمت مواد مخدری که در ایران هر کیلو 17 میلیون تومان تهیه میشود، در مالزی هشتاد میلیون تومان و با دوساعت فاصله در تایلند یکصد و بیست میلیون تومان به فروش میرسد. این فاصله زیاد سود آن هم در حجم زیاد مواد مخدر انگیزه ای برای جوانانی می شود که در پی آنند یک شبه ره صد ساله را بپیمایند و همین سبب می شود تمامی موانع پلیسی و امنیتی در نظر این افراد از کلیه مرزهای کشورها برداشته شود تا به مالزی برسند. این مواد مخدر در مالزی به دست باندهایی می رسد که متاسفانه بعضی از سران آنها هم ایرانی هستند و آنها که به دام پلیس میافتند کسانی هستند که خارج از شبکه پای در کفش بزرگان کرده اند و بعضاً توسط همین باندها به پلیس معرفی میشوند.
به گزارش شبکه ایران، رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر با تشریح پرونده و حکم اعدام چند تبعه ایرانی در مالزی گفت: قاچاقچیان با پیشنهاد سفر رایگان از مردم به عنوان طعمه استفاده می کنند.
سردار علی مویدی اظهار داشت: قاچاقچیان با فریب افراد مبنی بر سفر رایگان به کشورهای جنوب شرق آسیا آنها را فریب داده و در مقابل پرداخت هزینه سفر از آنها می خواهند که بسته های مشکوکی را با خود حمل و به فردی در آن کشور تحویل دهند. افراد نیز بی خبر از محتویات داخل بسته ها به طمع سفر رایگان این اقدام را انجام داده و در دام پلیس گرفتار می شوند.
وی ادامه داد: اتباع ایرانی در داخل و خارج کشور باید از پذیرفتن بسته از افراد غریبه به عنوان امانت خودداری کنند و اگر بسته ای را پذیرفتند به دقت آن را بررسی کرده و از محتویاتش با خبر شوند.
به گفته مویدی، امروزه با استفاده از تجهیزات نوین الکترونیکی در کشورهای مبدا و مقصد امکان ترانزیت مواد به صورت هوایی کم شده است و بیشتر این محموله ها کشف و ضبط می شود به همین علت قاچاقچیان از مسافران به عنوان طعمه استفاده می کنند. هشدار می دهم انجام چنین سفرهایی آینده خوبی را در پی ندارد.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر با اعلام اینکه امکان ترانزیت هوایی مواد مخدر از فرودگاههای ایران وجود ندارد، تاکید کرد: هنوز هم مافیای مواد مخدر اقدام به ترانزیت مواد مخدر به صورت هوایی می کند اما درصد موفقیت آنها کم است.
در پایان باید گفت مردم باید با کیاست بیشتری نسبت به افراد ناشناس عکس العمل نشان دهند و اگرچه سفیر ایران در مالزی درخواست رسمی از سوی سفارت ایران برای عفو تعدادی از زندانیان ایرانی در مالزی را به دفتر پادشاه مالزی ارائه کرده است ولی تا به امروز این اقدامات نتیجه موفقی در برنداشته است.
مرضیه افخم سخنگوی وزارت خارجه ایران اواخر مهر ماه طی نشستی با بیان اینکه مذاکراتی میان ایران و مالزی برای استرداد مجرمین جریان دارد، گفته بود: با تصویب نهایی مذاکرات، این امکان فراهم خواهد شد که زندانیان ایرانی در صورت اثبات جرم، دوران محکومیت خود را در داخل کشور بگذرانند.
وی اظهار کرده بود: توافق استرداد مجرمین میان ایران و مالزی اکنون در حد پیش نویس است، بعد از کارشناسی و توافق کنسولی میان دو کشور لازم است که این توافقنامه به تصویب پارلمان مالزی هم برسد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین تاکیدکرده بود: همین که طرف مالزیایی پذیرفته است که پیش نویس این توافق نامه نوشته شود، امیدوار کننده است و ان شاالله با تصویب این توافق نامه تسهیلات لازم برای انتقال مجرمین فراهم خواهد شد.
گفتنی است،پس از دو خواهر ایرانی که اوایل پاییز امسال حکم اعدامشان به جرم قاچاق مواد مخدر در مالزی صادر شد، عصر دیروز (دوشنبه) نیز خبر اعدام دو ایرانی دیگر از رسانه های مالزی منتشر گردید./
دیدگاه شما