به گزارش نافع، در بهمنماه ١٣۶۴، اندکی پیش از آغاز عملیات والفجر هشت، سردار شهید علی هاشمی، فرمانده قرارگاه نصرت، اقداماتی برای فریب نیروهای بعثی انجام داد تا توجه عراق را از فاو به هور جلب کند. برای مثال، او دستور میداد روزها چندین کامیون از ستاد به سمت هور حرکت کنند و شبانه برگردند.
علاوه بر این، تعداد زیادی سنگر در هور ساخت تا وانمود کند نیروهای زیادی در منطقه هور مستقر میشوند. همچنین، شکل برخی سنگرها را با لولههای پولیکا به گونهای طراحی کرد که در تصاویر هوایی شبیه تانک به نظر برسند. تحرکات تصنعی در قرارگاه نصرت این تصور را برای عراق پدید آورد که حمله اصلی از جانب هور انجام خواهد شد.
بنابراین، هنگام شروع حمله به فاو، عراق تا مدتی از پاتک جدی خودداری کرد. همچنین، بخشی از نیروهای عراقی مستقر در منطقه فاو به نزدیکی هور منتقل شدند تا جلوی حملهای که تصور میشد از ناحیه هور آغاز شود، را بگیرند.
الگاوی، یکی از فرماندهان نیروی زمینی ارتش عراق که یک سال بعد اسیر شد، در اعترافات خود میگوید:
لشکر من در فاو مستقر بود. تحرکات ایرانیان در هور آنقدر زیاد شد که من مطمئن شدم حمله مجدد از هور است. به همین دلیل، سه تیپ از نیروهایم را از فاو به هور منتقل کردم. عکسهای هوایی از هور نشان میداد که شما تانکهای زیادی را در هور مستقر کردهاید.
جاسوسهای ما خبر دادند که هر روز صدها کامیون تجهیزات و نفرات وارد هور میشوند. دیگر مطمئن شدیم که عملیات در هور خواهد بود. وقتی که نیروها خبر دادند ایران به فاو حمله کرده، گفتم نگران نباشید.
زیرا حمله ایران به فاو یک فریب است، حمله اصلی از هور است. ما تا سه روز منتظر حمله ایران از هور بودیم اما خبری نشد. این اشتباه من باعث شد که فاو را از دست دادیم.
عملیات والفجر ٨ یکی از بزرگترین دستاوردهای ایران در دوران دفاع مقدس محسوب میشود. ایران توانست در ٢۴ ساعت شبهجزیره فاو را تصرف کند و در این روند دسترسی عراق به خلیج فارس قطع شد.
این به نوبه خود مواضع رژیم بعثی را در جنگ سختتر کرد. نیروهای بعثی پس از دوبار شکست، در اواخر جنگ با استفاده گسترده و غیرقانونی از سلاحهای شیمیایی، شبهجزیره فاو را بازپس گرفتند.
انتهای خبر/
دیدگاه شما